Bezlepkové obiloviny

Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves
 

Hnědá rýže

Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější Hnědá rýženež bílá rýže. Obsahuje vitamíny E, PP, skupiny B ( thiamin ( B1 ), riboflavin ( B2 ), niacin ( B3 ) a vitamin B6 ), minerály fosfor ( největší zdroj ), draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síru,  ve stopovém množství - železo, mangan, zink, křemík, hliník, měd, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód. Dále je rýže zdrojem vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků ( nenasycených mastných kyselin ), 8 esenciálních aminokyselin.Hnědá rýže a červená mají velmi podobné účinky a obsah živin.

Černá rýže, tzv. zakázaná rýže

černá rýže má černo fialovou barvu a je méně známá než hnědá nebo divoká rýže, důvodem je pravděpodobně fakt, že černou rýži požívala Černá rýžepouze Čínská královská rodina. To nám potvrzuje i její lidový název "zakázaná rýže". Je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínu E, B1, B2, B9, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa. Již ve starověké Číňané věděli, že černá rýže je vhodná pro játra, ledviny a žaludek. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě - otrubách. Černá rýže pochází ze stejné rodiny jako černá Thajská jasmínová rýže nebo Indonéská černá rýže.

  • silný antioxidant
  • zlepšuje funkce mozku
  • prospívá při redukčních dietách
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • nejvýživnější rýže (nejvíce proteinů a vlákniny)
  • více

Červená rýže

Červená rýže je dobrým zdrojem thiaminu ( vitamín B 1 ), riboflavin ( vitamin B 2 ), E, vlákniny , železa a vápníku .Jde o neloupanou rýži, která Červená rýže cargonebyla po sklizni zbavena slupky a broušením a leštěním připravena o povrchovou vrstvu a klíček a obsahuje všechny minerály, vitaminy a další výživné látky na rozdíl od bílé rýže.
Červená rýže se přirozeně používá v Himalájích, jižním Tibetu, Bhútánu, stejně tak v jižní Indii. Výhodou je, že s rýží můžeme pracovat ještě i druhý a třetí den, neztrácí chuť. Díky obsahu tuků, ale rychleji žlukne a proto má kratší trvanlivost než bílá rýže. Červená rýže si zachovává svou pevnost i tehdy, když ji přepečete nebo mírně rozvaříte.
  • zdroj antioxidantů
  • bezlepková obilnina
  • více

Čirok - sudánská tráva

čirok je zemědělsky významná bezlepková teplomilná obilovina původem z Afriky ( Súdánu ) podobná kukuřici, slzovce nebo prosu. Je odolná proti suchu. Je základem národních Čirok zrno bílépokrmů v Africe a Asii. Čirok obsahuje bílkoviny , sacharidy, vlákninu, tuky, minerály hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů vitamíny skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ), C,  H, PP.

 

Pohanka

Pohanka je pseudoobilnina původem z Himalájí,  je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400mg rutinu na 100g květu, semena asi 20mg rutinu Pohanka zrnona 100g (ovšem 100g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…). Největšími světovými pěstiteli pohanky jsou Rusko a Čína. Konvenční i bio pohanka se pěstuje také v České republice, ale její produkce nepokrývá poptávku. 
  • podporuje imunitní systém
  • brainfood
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • antioxidant
  • působí proti volným radikálům
  • vhodná pro celiaki
  • více
  • kde koupit pohanku?

Amarant

Amarant je obilnina původem z Jižní Ameriky, znali již staří Mayové. Laskavec je přirozeně bezlepková obilnina, má nízký glykemický index. Amarant je zdrojem minerálů vápníku ( 2 x více než v mléku ), hořčíku, draslíku i železa a vitaminů řady B (B1 a B2), antioxidantu E a vitamínu C. Sklizeň semen amarantu může probíhat až 3x ročně. Amarant je přirozeně bezlepková potravina, která může celiakům nahradit obiloviny.

Slzovka obecná

Slzovka je podobná našim kroupám. Byla významnou potravinou již ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Její semena obsahují přes 10 % Slzovka obecnávody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin  a 7 % tuku, Slzovka obecná pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Slzovka je zdrojem vitamínů skupiny B, betakarotenu, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu, zinku a vlákniny. Použití: do polévej, jako příloha, do zeleninových salátů, kaší a omáček.
  • brainfood
  • podporuje trávení masa a tuků
  • detoxikuje organismus
  • odstraňuje celkové zahlenění
  • podporuje imunitní systém
  • uvolňuje napětí a křeče v končetinách
  • podpůrný prostředek při onkologických onemocněních
  • pomáhá při průjmu
  • zpomaluje šedivění vlasů
  • chrání před ekzémy, záněty kůže
  • více
  • kde koupit slzovku obecnou?

Quinoa - Merlík čilský

Quinoa neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
  • bezleprová obilovina vhodná pro celiaky, vegany, vegetariány
  • pomáhá při migréně
  • protirakovinové účinky
  • brainfood
  • podporuje růst svalové hmoty - pro sportovce
  • více
  • kde koupit Quinou?

Teff - Milička Habešská

TeFF ( "trpasličí proso" ) je bezlepková obilnina původem z Afriky ( Etiopie ) , její zrna jsou nejmenší mezi obilovinami ( pro představu jedno zrno pšenice obsahuje cca 120-150 zrn teffu ). Teffové semínko je zdrojem vitaminu B1,  B2, B3, B6 a C, aminokyselin ( valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin ), zinku, draslíku, fosforu, měďi  a hořčíku.
  • antioxidant
  • brainfood
  • zdroj proteinů
  • podporuje střevní flóru
  • má nízký glykemický index
  • více o receptech ( injera, teffový koláč, atd. )
  • více

Jáhly  - proso

Proso patří mezi nejstaší plodinu vůbec. Jáhly jsou v podstatě vyloupaná žlutá zrníčka prosa. Jáhly jsou výjimečné především obsahem železa a často se používají do pomazánek, polévek a k přípravě jídel z mletého masa. Proso je zdrojem vlákniny,  vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou ), minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku) a stopových prvků. Proso se užívalo jako základ výživných kaší, placek a polévek.
 
  • vhodné pro bezlepkovou dietu
  • zdroj sacharidů
  • je zásaditě a brání v překyselení organismu
  • čistí střeva a žaludek
  • prospívá vlasům, nehtům, pokožce a kloubům
  • působí příznivě na zrak
  • odvodňují organismus a podporují tak zdravé fungování ledvin
  • brainfood
  • brání padání vlasu a vzniku celulitidy
  • prevence zubních kazů a posiluje sklovinu
  • více

Kukuřice - Turecká pšenice

do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou obilninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovná zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou ( přezrálé klasy dávají zrno tuhé a škrobnaté). Stále větší oblibu získává i kukuřice pukancová, sklizená v plné zralosti. Kukuřice mají původ v Jihoamerických Andách, kde byla přestována před více jak 5000 roky. Největším pěstitelem jsou nyní Spojené státy. Po pšenici a rýži je třetí nejpěstovanější obilninou.
Kukuřičká zrna obsahují až 76% vody, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, mangan, železo, hořčík, selen a zinek. Kukuřice neobsahuje lysin a vápník a proto je vhodné kukuřici konzumovat s potravinami, které tyto složky obsahují (luštěniny).

Sója

jedinečná luštěnina, která téměř nahrazuje živočišné bílkoviny, její domovonou je Asie a již před více jak 5000 lety byla používána v Číně. K jejim účinným obsahovým látkám patří typické aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin), které se normálně vyskytují pouze v mase, a značné množství tuků zejména nenasyscených. Při uplatňování zásad moderní výživy s omezením konzumace masa nebo nebo jeho úplným vyloučením začíná být sója považována za jednu z nejdůležitějších potravin, která může maso nahradit. Třemi nejznámějšími výrobky ze sóji jsou: sójové mléko, tofu ( sojový tvaroh, sýr) a sójová omáčka. Ze soji se však vyrábí mouka( plnotučná i odtučněná), vločky a káva, tvoří základ různých past, připravují se z ní majonézy se sójou, sojové maso, olej. Význam mají i sojové klíčky(naklíčené boby). Sója jako zdroj bílkovin pro lidský organismus má proti masu jednu přednost: aminokyseliny, které tvoří její bílkoviny se dají enzymaticky mnohem snáze získávat z natrávené potravy než u masa, ryb nebo drůbeže. Jinak řečeno, sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. K nim patří i lidé s obtížemi způsobenými chybným stravováním a předčasnými projevy stárnutí. Těm může přechod na sójovou stravu poskytnout duševní svěžet a mladistvý vzhled. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník. 

Oves

Bezlepkové obilniny

Diskusní téma: Bezlepkové obiloviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek