Trnka, slivoň trnitá

Trnka ,keř vytváří nekroniknutelný trnitý plot jvýšky cca 2 - 4 metry rostoucí na slunných stránícj a  v okolí cest. Na konci léta dozrávají modro-černé plody, které jsou hledanou potravou pro ptactvo. Nejchutnější jsou trnky po prvních mrazech, kdy ztrácejí svoji trpkost. trnka má vysoký obsah vitaminu C a používá se šťávy, marmelády, likéry či víno - chutí podobné portskému. Trnky se též mohou nakládat jak olivy. Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Chuť: mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť

Sběr plodů: září, říjen ale můžeme i po prvních mrazech, kdy jsou opadané listy

TRNKOVÝ KOMPOT

1 kg trnek, 750 g cukru, 1citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.


TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.
 

TRNKOVÝ LIKÉR

3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte. 
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.


TRNKOVÉ VÍNO

1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.
 


DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO

1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmenySacharomyces.

Diskusní téma: Trnka, slivoň trnitá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek