Trnka, slivoň trnitá

Trnka ,keř vytváří nekroniknutelný trnitý plot jvýšky cca 2 - 4 metry rostoucí na slunných stránícj a  v okolí cest. Na konci léta dozrávají modro-Trnkyčerné plody, které jsou hledanou potravou pro ptactvo. Nejchutnější jsou trnky po prvních mrazech, kdy ztrácejí svoji trpkost. trnka má vysoký obsah vitaminu C a používá se šťávy, marmelády, likéry či víno - chutí podobné portskému. Trnky se též mohou nakládat jak olivy. Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

  • stahující účinek
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • prospívá peristaltice střev
  • působí proti nadýmání
  • příznivý vliv na srdce, krevní oběh
  • posiluje žaludek a čistí krev (květy)
  • projímavý účinek (květy)
  • více

Chuť: mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť

Sběr plodů: září, říjen ale můžeme i po prvních mrazech, kdy jsou opadané listy

TRNKOVÝ KOMPOT

1 kg trnek, 750 g cukru, 1citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.

TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.

TRNKOVÝ LIKÉR

3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte. 
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.

TRNKOVÉ VÍNO

1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.

DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO

1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmeny Sacharomyces.

TIP jak vyrobit trnkové víno?

Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 ks tlučených hřebíčků
  • 4 ks tlučené badyány

 

Diskusní téma: Trnka, slivoň trnitá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>