Bazalka (tulsi)

tato bylina má pronikavou vůni i chuť a lze ji snadno vypěstovat i v domách podmínkách. Bazalka je posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a lásky. Bazalka se pěstuje přo čestvé lísky, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, kterou jsou u nás téměř neznámá ( pro konzumaci). Bazalka je zdrojem vitamínů, elektrolytů, minerálů a fytoživin. Jak můžete jednoduše konzumovat a využívat tak účinky bazalky je např. pít čaj z listů nebo žvýkat čerstvé listy. Pro vnější použití na pleť je vhodná pasta.z listů a vody, nebo povařením tulsi listů ve vodě
(akné, pigmentové skvrny atd.). Další alteenativou je přidat čerstvé nakrájené listy do oleje ( olivový, kokosový, atd.)
  • čerstvé a sušené listy se používají v kuchyni jako koření

Bazalka, složení a její účinky na zdraví:

  • zdroj omega 3 kyselin
  • brainfood
  • obsahuje vitamíny K, A, C
  • minerály, vápník, železo, hořčík
  • zdroj silice, třísloviny
  • esenciální mastné oleje, například: estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcen, či limonen
  • zklidňuje nervový systém
  • zlepšuje chuť k jídlu
  • zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a plynatosti
  • má močopudné účinky
  • přírodní antibiotikum
  • podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu C)
Bazalkové listy: dodají chuť a vůni mnoha pokrmům, například těstovinám, rajčatovým salátům, bramborovým či masitým delikatesám…daší se použít na čaj (sušené listy)  Nejlepší jsou čerstvé, lze je uchovat i mražené, naložené v oleji či pestu.
 

Bazalková semínka

Bazalková semínka obsahují 18 % bílkovin, vlákninu, vitaminy, minerály. 
  • vhodné při redukčních dietách
  • jsou hydroskopické (bobtnají jako jako chia semínka)
  • vhodné do snídaňových směsí, smoothie, nápojů a na zahuštění jídel
  • vhodné pro vegany a vegetariány

Pesto nejenom s bazalkou

Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.

Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.

Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.

Potřebné ingredience:

  • 30g čerstvých listů bazalky 
  • 30g piniových semínek (kešu ořechů, mandlových plátků) 
  • 1 stroužek česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • 50ml panenského olivového oleje
  • 30-50g lahůdkového droždí (kdo jí mléčné výrobky, může dát parmezán, nebo tuto ingredience lze úplně vynechat)
  • himalájská sůl a trochu pepře

Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.

Bazalka a její pěstování:

semena potřebují teplo, vodu, světlo, snadno, klíčí a rostou poměrně rychle ve vyzrálém kompostu a písku nebo perlitu  Za příznivého počasí můžete bazalku vysévat rovnou do venku umístěných nádob. Není nutné ji předpěstovávat a poté přesazovat – jednodušší výsev přímo do truhlíků a květináčů, ve kterých ji budete pěstovat po celé léto. Pokud však hrozí mrazíky, schovejte nádoby domů – bazalka nesmí zmrznout. V průběhu léta vyžaduje i přihnojování (zákvasy, výluhy). Bazalkám pěstovaným pro listy je výhodné kvetení nedovolit a výhony včas zaštipovat. 
 
  • skořicová bazalka
  • citrónová bazalka 
  • anýzová bazalka
  • vínová bazalka

 

Diskusní téma: Bazalka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek