Bršlice, kozí noha

listy bršlice (Aegopodium podagraria) tvarem připomínají stopu kozí kopýtka, proto se jí říká kozí noha. Většina zahrádkářů jí zná jako únorný Kvetoucí bršlice kozí nohanezničitelný plevel. Mladé listy jsou zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku a vápníku a pomohou nám jak s pročištěním organismu, tak v boji s jarní únavou. Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Léčivá bylinka bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • oddenek se suší, listy se užívají čerstvé
  • lístky bršlice jsou doslova nabité vitaminem C a mají chuť podobnou celerové nebo petrželové nati.

Bršlice a její účinky na zdraví:

  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • snižuje negativní účinky stresu na tělo (snížení pohlavní frekvence, duševní únavu a různé problémy s hormonální rovnováhou nebo sexuální výkonností)
  • podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá při potírání různých účinků stárnutí 
  • zlepšujete sílu a vytrvalost svalů (neurotrofiny jsou typy proteinů, které pomáhají při vývoji, růstu a funkci neuronů)
  • pozitivně působí na obnovu hustoty kostí
  • má hojivé účinky, rozmělněné listy zklidní otok po štípnutí hmyzem
  • podpůrný prostředek při léčbě nejrůznějších otoků (ve formě obkladů namočených v nálevu)
  • pomáhá na zanícené rány či hemeroidy, rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran (listy i oddenky rozklepte na kaši a přiložte na zanícená místa)
  • více
Použití čerstvých listů: do polévek, salátů, lze připravit z mladých listů i špenát
Doporučené množství: doporučená dávka následující: 180–1500 miligramů denně, nižší dávka pro ženy, vyšší pro muže. Konzumované množství konzultujte s odborníkem na bylinky nebo praktickým lékařem
Lidové názvy: kozí noha
Chuť mladých listů: podobá celerové či petrželové nati
 

Jak připravit nálev z Bršlice?

lžíce oddenku přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 10 - 15 minut vyluhovat a scedíme, popíjíme max. po dobu 10 dní a pak uděláme 10 dní pauzu
 
Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

 

Fotogalerie: Bršlice, kozí noha

Diskusní téma: Bršlice, kozí noha

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>