Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

Jitrocel kopinatý, bylina kterou nenajdete na anglickém trávníku, ale snad na každé louce, u cest i na zahradě.Měří cca 20 centimetrů dlouhé listy v přízemní růžici a květ, který je ve zralosti podobný malinké šištičce. Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, hořčiny, soli draslíku, glykosid aukubin a enzymy.
 

Jak poznáte jeho příbuzné?

  • jitrocel větší (Plantago major) má širší okrouhlé listy, nejsou tak dlouhé a je také nižší, květenství je naopak delší a není dohněda a
  • jitrocel prostřední (Plantago media) je někde mezi tím. Oba by nám sice neuškodily, ale ani nepomohly
  • jitrocel kopinatý má nejvíce účinných látek

Jitrocel a jeho účinky na zdraví:

  • extrakty z listů působí proti kašli, rozpouští hlen a zklidňuje podrážděný krk
  • urychlují hojení ran a staví krvácení - čerstvé rozžvýkaných lístků přímo na ránu

Jak vyrobit jitrocelový sirup?

Z omytých a pokrájených listů jitrocele si můžete udělat na zimu med a sirup. Na jitrocelový sirup potřebujete na 1 kilogram listů, 1 litr vody a 340g hnědého cukru. Vhodíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se směska nepromění na hustý sirup. 

Sirup lze vyrobit i jiným způsobem: Do menší sklenice zavařovačky poklademe vždy vrstvu lístků a vrstvu hnědého cukru, střídavě až do úplného naplnění. A necháme stát na slunci. Ideální, je-li k tomu pořádně horké a slunečné léto. Postupně se tvoří sirup (který zahleněné děti hned ochotně upíjely), zatímco proces dále pokračuje – klidně i několik dní, asi 10. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně dva litry sirupu. Po zcezení skladujte v uzavřené slenici v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Účinky jitrocelového sirupu: vhodný při kašli i nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. 

Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně)

Použití: na přípravu čaje, také se dá zpracovat do salátů nebo na posypání vařených brambor - listy musí být ještě před květem

Diskusní téma: Jitrocel kopinatý

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>