Kerblík, tzv. třebule

Kerblík jeoblíbená postní bylinka a konzumovala se na zelený čtvrtek. Třebule obsahuje velké množství vitamínu C a A. Obsažen je v ní také horčík, železo a karoten. V České republice se nejhojněji vyskytuje na území jižní Moravy, kde roste pravděpodobně na severní hranici svého přirozeného areálu. 
 

Kerblík a jeho účinky:

  • mast kerblík se sádlem (proti vředům a otokům)
  • detoxikuje vaše játra, ledviny nebo žlučník
  • podporuje trávení 
  • zlepšuje krevní oběh 
  • pomáhá při vysokém tlaku 
  • vhodný při onemocnění kloubů
  • podporuje látkovou výměnu
  • protizánětlivé účinky
Použití v kuchyni: do salátů, ingredience v různých pomazánkách, omeletách, dušené zelenině nebo jako dochucovadlo hotových jídel z mas a brambor
Kerblíková polévka - půl kila brambor dejte vařit do dvou litrů vody. Po jejich změknutí přidejte čtvrt kilogramu kerblíku a malý hlávkový salát. Vše nechte dojít a následně rozmixujte dohladka. Konečný výsledek ozdobte kerblíkem a lžičkou zakysané smetany.
Zdroj:ctidoma

Diskusní téma: Kerblík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek