Kopřivy/prhlava (Urtica dioica)

Kopřiva (list - Flores urticae a nať - Herba urticae) je léčivá bylinka, dokonalý jarní zdroj vitamínů, naši předkové považovali kopřivu za takřka zázračnou rostlinu.Právě mladé lístky obsahují nejvíc 
prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Pokud nechcete kopřivy jíst, můžete si z nich udělat rovněž prospěšný léčivý čaj. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů (železo, hořčík a vápník), chlorofyl, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Třísloviny v kopřivách rovněž pomáhají zastavit krvácení.
  • v žahavých chlupech obsahuje kopřiva pryskyřičný sekret
  • jednoletá kopřiva žahavka (Urtica urens), která je menší, ale o to pálivější

Využití kopřivy:

  • čaj z kopřivy přpravuje z čerstvých i sušených listů (čistí krev a organismus, podporuje imunitní systém)
  • přísada jídel, do salátů (alternativa špenátu)
  • v kosmetice (zabraňuje vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů a vlasům dodává lesk)
  • na zahradě - odpuzuje totiž mšice a housenky
  • ve válce používali na výrobu uniforem
  • pro krmení domácí drůbeže a králíků

Kopřiva a její účinky na zdraví:

  • očista těla (detoxikace)
  • prospívají ledvinám
  • působí proti zánětům
  • pomáhá při chudokrevnosti (anémie), podporuje krevní oběh
  • zdroj chlorofylu (podporuje metabolismus)
  • protiprůjmové a antivirové účinky
  • podporuje činnost slinivky a vaječníků
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • pročiští krev a podporuje krvetvorbu, má vysoký obsah železa
  • zdroj kyseliny křemičité a mravenčí
  • při zánětech močových cest, chorobném zadržování močení
  • vhodná při  kožních problémech (akné, lupénka, ekzémy), dně, artritidě
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná při zahlenění žaludku a dýchacích cest
  • pomáhá zejména při nachlazení, zánětu močových cest a při poruchách ledvin (čaj)
  • vhodná při zúžení cév dolních končetin, ischemická choroba dolních končetin, ICHKK
  • vhodná při nemocech žlučníku, jater, plic, močového měchýře a sleziny
  • podporuje slinivku břišní
  • vhodná při močovém písku, ledvinovém písku a kamenech, zánětech močových cest a zástavě močení
  • při revmatu a revmatoidní artritidě
  • vhodná na kuří oko, podporuje rozpouštění kyselin močové v kloubech
  • zdroj elektrolytů (hořčík a vápník)
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny)
  • snižuje i obsah cukru v krvi
  • působí proti pocení
  • více

Použití: mladé lístky do salátů, všude tam, kde se používá špenát (alternativa špenátu), do zeleninových zelených šťáv, smoothie, dají se sbírat i semena kopřiv, na koupele, na výrobu tinktury

Kontraindikace: nedostatečná činnost srdce a ledvin, nádorová onemocnění a křečové žíly, použití konzultujte s lékařem

Odvar se připravuje z čerstvých nebo sušených listů nebo kořene

Opylení: větrosnubná, opylovaná větrem

Kopřiva dvoudomá vděčí za svůj život někteří živočichové

  • motýly, hlavně babočky v čele s babočkou kopřivovou, které kladou vajíčka na spodní stranu listů, jež pak slouží vylíhnutým housenkám k obživě
  • berušky kladou v žahavých porostech kopřivy vajíčka, zvlášť mladé kopřivy totiž lákají velké množství mšic, které jsou hlavním zdrojem potravy dravých larev tohoto puntíkatého broučka.
Ukazatel kvality půdy:

Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.

Tinktura z kopřivy dvoudomé

Potřebujeme: 1 lžíci mladých kopřivových špiček, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup:kopřivu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky), nakonec přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Kopřivy

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Diskusní téma: Kopřivy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>