Kopřivy/prhlava

Kopřiva je dokonalý jarní zdroj vitamínů, naši předkové považovali kopřivu za takřka zázračnou rostlinu.Právě mladé lístky obsahují nejvíc prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Pokud nechcete kopřivy jíst, můžete si z nich udělat rovněž prospěšný léčivý čaj. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Třísloviny v kopřivách rovněž pomáhají zastavit krvácení.
 

Využití kopřivy:

  • čaj z kopřivy (čistí krev a organismus)
  • přísada jídel, do salátů (alternativa špenátu)
  • v kosmetice (zabraňuje vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů a vlasům dodává lesk)
  • na zahradě - odpuzuje totiž mšice a housenky
  • ve válce používali na výrobu uniforem
  • pro krmení domácí drůbeže a králíků

Kopřiva a její účinky na zdraví:

  • očista těla (detoxikace)
  • prospívají ledvinám
  • působí proti zánětům
  • pomáhá při chudokrevnosti (anémie)
  • zdroj chlorofylu (podporuje metabolismus)
  • protiprůjmové a antivirové účinky
  • podporuje činnost slinivky a vaječníků
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • pročiští krev
  • při zánětech močových cest 
  • při chorobném zadržování močení

Použití: mladé lístky do salátů, všude kde se používá špenát (alternativa špenátu), do zeleninových zelených šťáv, smoothie, dají se sbírat i semena kopřiv

Diskusní téma: Kopřivy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek