Lopuch

Lopuch se asi nikomu nejeví jako příliš hezká rostlina. Snad i proto, že je plevelem z rumišť, smetišť a navážek. O to překvapivější je spektrum jeho účinků na lidský organismus. V kuchyni můžete používat jeho mladé výhonky. Silnější řapíky stačí oloupat a uvařit jako chřest nebo je sníst syrové. Nejčastěji ale využíváme kořen jednoletých rostlin. Ten se usuší a pokud je potřeba, stačí ho svařit na čaj.

Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně pestré. Má diuretický i antibakteriální účinek. Omezuje také pocení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá proti dně, při sukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Dokonce prý účinkuje i proti malárii.

Lopuch a jejich účinky na zdraví:

  • na akné
  • prospívá při kožních problémech
  • pomáhá při dně
  • na žaludeční vředy
  • prospívá ledvinám
  • na artrózu
  • diuretický i antibakteriální účinek
  • omezuje pocení

Diskusní téma: Lopuch

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek