Pampeliška (smetanka lékařská)

pampeliška je léčivka, která kvete v průběhu dubna až srpna, na dutých stvolech jsou výrazné žluté květ , které hojně navštěvují včely. Po odkvětu (bílé koule-chmírí) se semínka opatřená padáčkem rozletí do okolí. Listy pampelišky mají typický kopinatý tvar.
 

Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:

  • květ (požívají se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvar)
  • listy (do polévem, místo špenátu), 
  • kořen ( sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
  • stvol

Pampeliška a její účinky:

  • pomáhá čistit krev
  • působí proti dlouhodobé únavě
  • pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • působí proti dně a revmatismu
  • detoxikace organismu
  • elixír na játra (kořen)
  • povzbuzuje metabolismus (maldé listy
  • podporuje trávení (kořen)
  • zdroj inulina (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)

Kořen pampelišky:

kořen ndůkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořeme pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako u čekanky Kořen lze pojídat i v čestvém stavu..
 

Čerstvé stvoly pampelišky:

čerstvé stvoly důkladně omyjte a můžete je žvýkat
 

Čerstvé listy pampelišky:

listy se sbírají před rozkvětem (březen až duben nebo až v říjnu) konzumují se čerstvé nebo sušené, hodí se do jarních salátů
 

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic
Potřebné ingredience:
  •  pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 
Včelí med je v základu roztokem glukózy a fruktózy ve vodě (mimoto obsahuje malé procento pylů, enzymů, bílkovin a dalších látek).
zdroj: ireceptář

Diskusní téma: Pampeliška

Titulek: Pampeliska Vložil: Ngân Datum: 04.07.2017

Pampeliska

Titulek: Ngân Vložil: Ngân Datum: 04.07.2017

Ngân

Titulek: Re: Ngân Vložil: Ngân Datum: 04.07.2017

Pampeliska koren

Přidat nový příspěvek