Rozmarýn (rozmarýna lékařská)

Rozmarýn zimu přímo nesnáší, vyhovuje mu kromě slunečného a teplého místa také písčitá a dobře propustná půda. Rozmarýn čím víc slunce má, Rozmarýntím víc voní a má výraznější chuť. V kuchyni se dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.

Rozmarýn a jeho účinky:

  • dají se zužitkovat květy, listy i celé větvičky
  • dezinfekční a antiseptické účinky 
  • aromatická bylina, koření - silná aromatická chuť
  • při tepelné úpravě platí, že po delší době hořkne (cca po 5 min. v troubě)
  • vhodný v masu (drůbež, ryby i červené maso)
  • proti nadýmání a zlepšuje trávení (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • povzbuzuje oběhový systém
  • zlepšuje prokrvení mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění -    brainfood   
  • podporuje prokrvení srdce, jater, mozku
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči (rozmarým je vhodný k tučnému masu a kořeněným pokrmům)
  • při nachlazení, při zahlenění průdušek a plic
  • při chřipce nebo při alergických reakcích
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči - prři kořenění tučných, masitých pokrmů
  • rozmarýn odpuzuje hmyz (můžeme dávat i do skříní)
  • napomáhá prokrvování pokožky, hojí namožené svaly a pomáhá zrelaxovat klouby (lázeň s rozmarýnem)
  • osvěžuje a výborně čistí póry (lázeň s rozmarýnem)
  • podporuje i prokrvení dělohy
  • má protirakovinné účinky
  • používá se k uklidnění nervů a svalových křečí,
  • stimuluje nervový systém a bojuje proti zánětům
  • domácí čistič na umyvadla, vany a sprchy (smíchejte 1/2 šálku sody na pečení, 1/3 šálku tekutého kastilského mýdla a 10 kapek rozmarýnové silice. Promíchejte na hladkou konzistenci a následně naneste malé množství směsi na vlhkou houbu)
Použití: k zeleninovým a ovocným salátům, pečeným bramborám, k houbám nebo ke smetanovým sýrům
Kontraindikace: podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství,
 

Jak se pěstuje rozmarýn?

  • Rozmarýn je vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až do výše 3 metrů. Pěstovat rozmarýn na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší je umístit rostlinu v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé místo, kde bude chráněna před mrazem.
  • Rozmarýnu svědčí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá. Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
  • Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
  • Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.

Rozmarýnové pesto s tymiánem

Do mixéru vhoďte hrst bylin (rozmarýn a tymián), makadamové ořechy, olivový olej, česnek, parmezán, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. Je perfektní na maso nebo brambory.

 

Diskusní téma: Rozmarýn

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>