Šalvěj („Babské ucho“)

Stříbrošedé lístky pokryté jemnými chloupky jsou charakteristické pro šalvěj lékařskou, tzv. „Babské ucho“. Obsahuje mj. vitaminy skupiny B, fytoestrogeny, třísloviny, salviol, thujon (silice). Listy sušíme, trháme čerstvé nebo ostříháme, vždy ale před květem. Koncem května či začátkem června se šalvěj chlubí modrofialovými nebo bílýmí kvítky.
 

Šalvěj lékařská a její účinky na zdraví:

Šalvěj lékařská

  • pomáhá při zánětech - přírodní antibiotikum
  • pomáhá při mykózách
  • při střevních či žlučníkových potížích a nadýmání
  • k pročištění organismu
  • uklidňuje při stresu a nespavosti
  • snižuje hladinu cukru v krvi.
  • při bolestech zubů a stahuje dásně
  • vhodná i proti nadměrnému pocení (při nočním pocení šálek před usnutím)
  • protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky
  • posiluje paměť
  • ženám může hodně ulevit při menopauze

Jak připravit šalvěj?

Nálev připravíme ze 2-3 lžiček sušených listů, jsou-li ještě k mání přímo na keři, je účinnější sáhnout rovnou tam. Zalijeme 250 ml horké vody, necháme 5 minut luhovat a ideálně ještě teplé pijeme. 
 
Použití : čaj nebo nálev, nasekanou nebo utřenou můžeme přidat do těstovin, paštiky, sýru, bylinkového másla, tvarohu, omelet, lístky lze ochutit
králičí, skopové, vepřové maso, zvěřinu.

Diskusní téma: Šalvěj

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek