Šťovík (šťovík obecný, šťavel)

Listy této rostliny jsou zdrojem draslíku, vitamínu A, B1 a samozřejmě C. Kyselin obsahuje hned několik - kyselinu šťavelovou, antrachinony a další organické kyseliny. Šťovík osídluje zejména vlhčí louky a pastviny, roste podél cest. Listy se sbírají pro léčitelské účely hlavně zjara.
 

Šťovík a zdraví:

  • zdroj chrolofylu
  • pozitivní vliv na trávení
  • močopudné účinky (odvodnuje)
  • detoxikují střeva a krev
  • vhodný pro očistnou jarní kúru
  • mladý šťovík osvěží a dodá energii
  • podporuje krvetvorbu
  • antioxidant (vitamin C)
Použití mladé lístky se hodí do míchaných salátů, smetanových omáček, polévek, jako alternativa špenátu nebo do omelet. 
Kontraindikace: dna, není vhodné pro kojící ženy, ledvinové kameny, zánět močového měchýře

Diskusní téma: Šťovík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek