Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčidlo.  S klíčením se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů, aminokyselin... Zároveň se stává stravitelnějším a látky v něm obsažené pro lidský organismus využitelnější. Více informací
Nejpopulárnější jsou fazole mungohrách, cizrna, čočka hnědá i červená, sója žlutá, fazole adzuki, brukvovité rostliny (ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha). 
A můžeme též použít: pšenici, ječmen, oves, žito, špaldu, pohanku, kukuřici, rýži, sladkou rýži, ale také vojtěšku, hořčici, slunečnicová semínka, lněná semena.
 

Zeleninová semínka:

  • Brokolice ( zdroj antioxidantů antioxidantů - klíčky i zelené výhonky )
  • Ředkvička ( naklíčená semínka i zelené výhonky ) lžíce naklíčené ředkvičky se vyrovná 30 kusů zralých ředkviček
  • Zelí bílé i červené ( olistěné výhonky )
  • Řeřicha ( zelené výhonky s plně otevřenými lístky )
  • Roketa ( výhonky )
  • Rukola ( výhonky )
  • Mizuna  ( výhonky s listy )
  • Fazole mungo či adzuki

Olejná semena:

Luštěniny:

Obiloviny:

Ostatní semínka:

  • vojtěška ( AL-FAL-FA) - z klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek  - je zdrojem vitamínů A, E, D, B6, železa a proteinůZdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1353-klicky-vojtesky-dokazou-omladit-a-pozitivne-ovlivnit-sexualni-zdravi-zeny)
  • jetel
  • pískavice
  • rukola

Kde koupit čerstvé klíčky a nakličovadlo?

Jak postupovat? Semena stačí na osm hodin namočit do vody. Pak je dát do plastového cedníku, ten vložit do misky a přikrýt talířem. Pak už stačí umístit někde v teple a pravidelně několikrát denně síto proplachovat vodou. Sklízet můžete za tři až pět dní, podle druhu semen. Variantou je i pořízení speciálních nakličovacích misek.
 

Microgreens - mikrozelenina

Jde o velmi mladé rostlinky – obvykle ze semínka vyrostlé děložní lístky či první dva pravé lístečky. O microgreens lze říct, že je koncentrátem všech látek, které najdeme v dospělých rostlinách. Můžete si tak obohatit zeleninové saláty, vypěstovat ozdobu talířů.

Jak na to? Doma si mikrozeleninu dokáže vypěstovat úplně každý, i když nevlastní zahradu či ji má zařízenou jen odpočinkově bez záhonků. Dokonce tak můžeme dělat v průběhu celého roku, mít ji k dispozici kdykoli. Stačí k tomu velká miska, zemina a podle volby semena – sáhnout můžete po hrachu, pohance, slunečnici, ředkvičkách, kapustě… Fantazii se meze nekladou.

Semena namočte na noc do vody, ráno je slijte a nechte osm hodin klíčit. Pak je rozsypte na zeminu, pozor není potřeba je zahrnovat. Potom misku přikryjte černou fólií a nechte klíčit čtyři až pět dní, každý den zalévejte. Čtvrtý až pátý den, kdy už mají rostlinky dva až tři centimetry (záleží na druhu), misku odkryjte a na světle nechte dva až tři dny růst. Pak malé rostlinky stačí nad úrovní zeminy ustřihnout, opláchnout a použít třeba do salátu.

Více o klíčení

 

Diskusní téma: Čerstvé klíčky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek