Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčidlo.  S klíčením se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů, aminokyselin... Zároveň se stává stravitelnějším a látky v něm obsažené pro lidský organismus využitelnější. Více informací
Nejpopulárnější jsou fazole mungohrách, cizrna, čočka hnědá i červená, sója žlutá, fazole adzuki, brukvovité rostliny (ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha). 
A můžeme též použít: pšenici, ječmen, oves, žito, špaldu, pohanku, kukuřici, rýži, sladkou rýži, ale také vojtěšku, hořčici, slunečnicová semínka, lněná semena.
 

Zeleninová semínka:

  • Brokolice ( zdroj antioxidantů antioxidantů - klíčky i zelené výhonky )
  • Ředkvička ( naklíčená semínka i zelené výhonky ) lžíce naklíčené ředkvičky se vyrovná 30 kusů zralých ředkviček
  • Zelí bílé i červené ( olistěné výhonky )
  • Řeřicha ( zelené výhonky s plně otevřenými lístky )
  • Roketa ( výhonky )
  • Rukola ( výhonky )
  • Mizuna  ( výhonky s listy )
  • Fazole mungo či adzuki

Olejná semena:

Luštěniny:

Obiloviny:

Ostatní semínka:

  • vojtěška ( AL-FAL-FA) - z klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek  - je zdrojem vitamínů A, E, D, B6, železa a proteinůZdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1353-klicky-vojtesky-dokazou-omladit-a-pozitivne-ovlivnit-sexualni-zdravi-zeny)
  • jetel
  • pískavice
  • rukola

Kde koupit čerstvé klíčky a nakličovadlo?

Jak postupovat? Semena stačí na osm hodin namočit do vody. Pak je dát do plastového cedníku, ten vložit do misky a přikrýt talířem. Pak už stačí umístit někde v teple a pravidelně několikrát denně síto proplachovat vodou. Sklízet můžete za tři až pět dní, podle druhu semen. Variantou je i pořízení speciálních nakličovacích misek.
 

Microgreens - mikrozelenina

Jde o velmi mladé rostlinky – obvykle ze semínka vyrostlé děložní lístky či první dva pravé lístečky. O microgreens lze říct, že je koncentrátem všech látek, které najdeme v dospělých rostlinách. Můžete si tak obohatit zeleninové saláty, vypěstovat ozdobu talířů.

Jak na to? Doma si mikrozeleninu dokáže vypěstovat úplně každý, i když nevlastní zahradu či ji má zařízenou jen odpočinkově bez záhonků. Dokonce tak můžeme dělat v průběhu celého roku, mít ji k dispozici kdykoli. Stačí k tomu velká miska, zemina a podle volby semena – sáhnout můžete po hrachu, pohance, slunečnici, ředkvičkách, kapustě… Fantazii se meze nekladou.

Semena namočte na noc do vody, ráno je slijte a nechte osm hodin klíčit. Pak je rozsypte na zeminu, pozor není potřeba je zahrnovat. Potom misku přikryjte černou fólií a nechte klíčit čtyři až pět dní, každý den zalévejte. Čtvrtý až pátý den, kdy už mají rostlinky dva až tři centimetry (záleží na druhu), misku odkryjte a na světle nechte dva až tři dny růst. Pak malé rostlinky stačí nad úrovní zeminy ustřihnout, opláchnout a použít třeba do salátu.

Více o klíčení

 

Diskusní téma: Čerstvé klíčky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>