České superpotraviny

Znáte české superpotraviny? Pro některé nemusíte chodit daleko, stačí, když si zajdete do lesa, přírody nebo je najdete na vaší zahrádce. A ušetříte i Čerstvé české superpotravinypeníze v peněžence a bude sami velmi překvapeni, kolik jich je...  Na co je důležité při konzumaci myslet je, že všeho s mírou a důležitá je pestrost, vhodná denní doba a tekutiny....

„Nejen moderní, ale i funkční a prokázaně pozitivní pro naše tělo je konzumace lokálních plodin, které mohly do maximálního stupně zralosti dorůst v naší zemi či blízkém okolí, jsme na ně po generace zvyklí a adaptovaní a můžeme zohlednit i výhodu ekologickou - necestují přes celou zeměkouli. Je u nich daleko nižší pravděpodobnost alergizace,“ vysvětluje lékařka Hana Mojžíšová

Výhody českých superpotravin

  • přijatelná dostupná cena
  • čerstvost
  • dostupnost
  • některé i zadarmo ( v lese a nebo na zahrádce )
  • RAW kvalita
  • při skladování a přepravě nepřidou o cené minerály a živiny

Představíme vám základní skupiny českých superpotravin:

Ořechy

jsou zdrojem zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny, pokud je předem namočíte ve vodě, budou lehčeji stravitelné. Více

Semínka

SEmínkaSemínka též jsou zdrojem antioxidantů, vlákniny, minerálů (především vápník, hořčík, železo, mangan a zinek) , vitaminů skupiny B a E, zdravých tuků - omega mastných kyselin. Semínka pomáhají pro výživu mozku a mozkových funkcí, tzv. Brainfood. Jsou vhodným zdrojem zejména pro vegany a vegetariány pro doplnění např, nezbytného vitaminu B12 v rostlinné podobě. 
Pro kunzumaci je nejlépe semínka namočit do vody.
 
 

 

  • slunečnice ( silný antioxidant, zvyšuje hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám )
  • len ( zdroj omega 3 kyselin, upravuje funkci střev )
  • ostropestřecová semínka
  • sezamová semínka
  • konopná semínka ( snadno stravitelným zdrojem bílkovin, vhodné pro spoertovce, vegany )
  • dýňová semínka (  bohaté na zinek, nenasycené mastné kyseliny - zejména omega-3 a vitamín E, dále A, D, kyseliny listové, vitaminy skupiny B a minerály jako selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo a fytosteroly )
  • kde koupit semínka? AWA shop, osobní odběr Brno a Praha.

Koření:

Pojmem koření se všeobecně označují časti kostlin, které pro svůj přirozený obsah chuťových a aromatických látek hodí ke konzumaci jako kořenící a dochucující přísady
  • česnek
  • cibule
  • medvědí česnek
  • pažitka
  • křen
  • javovčinky

Ovoce:

nejlépe chutná ovoce utržené přímo ze stromu, je to nejrychlejší způsob jak se zasytit a dodat tělu potřebné výživné látky. Navíc si pěkně pochutnáte.... a pokud jste je vypěstovali sami bude vás to hřát u srdce.....
  • třešně a višně
  • borůvky - letní multivitamin ( borůvky chrání tělo před infekcemi, mají blahodárný účinek na naše oči, a také například pomáhají korigovat hladinu cholesterolu a tuku v těle )
  • maliny
  • meruňky
  • borůvky
  • ostružiny
  • arónie
  • rakytnik
  • jahody
  • švestky
  • broskve, nektarinky
  • kdoule
  • jablka a hrušky
  • hrozny
  • meloun
  • trnky
  • dřínky
  • rakytnik řešetlákový

Zelenina:

zeleninou jsou nazývány jedlé jednoleté a dvouleté rostliny, či části víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale naopak nepatří luštěniny a obiloviny, které jsou pěstovány pro semeno. Některé druhy se však v názvoslové překrývají..jsou nazývány např. koření ( pažitka, česnek, cibule ) a nebo byliny. Některé druhy jsou předmětem sporů, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu ( melouny, paprika, rajčata...).
 
  • rajčata a paprikyČeská zelenina
  • listový salát
  • mrkev
  • petržel
  • květák
  • cibule
  • česnek
  • ředkvičky
  • špenát
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • okurky
  • dýně

Zelené potraviny

  • pórek, chřest, špenát a brokolice
  • šťáva z kopřiv, pamlelišky a jiných listů rostlin a trav

Byliny:

 Byliny jsou perfektní způsob zdravého životního stylu a správnou cestou k uzdravení různých nemocí a neduhů. Léčivé rostliny rovněž napomáhají redukovat přebytečná kila, zdravou cestou snižovat krevní tlak či napomoci nemocným játrům k lepšímu fungování. 
  • pampeliška
  • šípky
  • hloh
  • meduňka
  • bazalka
  • kopřiva
  • kotvičník zemní
  • medvědí česnek
  • jirocel
  • černý bez
  • divizna
  • echinacea

Jedlé oleje:

100% přírodní oleje, které řadíme mezi superpotraviny. Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus.
 
  • lněný olej
  • dýňový olej
  • ostropestřecový olej
  • hořčičný olej

Luštěniny:

  • fazole
  • čočka
  • hrášek
  • soja

Obiloviny

  • proso
  • pohanka

Listy a pupeny ze stromů

  • lípa
  • bříza

Sladidla

  • včelí med

Houby

  • hlíva ústřičná

Obilné klíčky

Permakultůra 

permakultura je efektivní způsob jak pěstovat ovoce, zeleninu, byliny a vše co roste v souladu s přírodou a jejími cykly.
 

Diskusní téma: České superpotraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>