České superpotraviny

Znáte české superpotraviny? Pro některé nemusíte chodit daleko, stačí, když si zajdete do lesa, přírody nebo je najdete na vaší zahrádce. A ušetříte i Čerstvé české superpotravinypeníze v peněžence a bude sami velmi překvapeni, kolik jich je...  Na co je důležité při konzumaci myslet je, že všeho s mírou a důležitá je pestrost, vhodná denní doba a tekutiny....

„Nejen moderní, ale i funkční a prokázaně pozitivní pro naše tělo je konzumace lokálních plodin, které mohly do maximálního stupně zralosti dorůst v naší zemi či blízkém okolí, jsme na ně po generace zvyklí a adaptovaní a můžeme zohlednit i výhodu ekologickou - necestují přes celou zeměkouli. Je u nich daleko nižší pravděpodobnost alergizace,“ vysvětluje lékařka Hana Mojžíšová

Výhody českých superpotravin

  • přijatelná dostupná cena
  • čerstvost
  • dostupnost
  • některé i zadarmo ( v lese a nebo na zahrádce )
  • RAW kvalita
  • při skladování a přepravě nepřidou o cené minerály a živiny

Představíme vám základní skupiny českých superpotravin:

Ořechy

jsou zdrojem zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny, pokud je předem namočíte ve vodě, budou lehčeji stravitelné. Více
  • vlašské ořechy
  • lískové ořechy
  • jedlé kaštany
  • https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/

Semínka

SEmínkaSemínka též jsou zdrojem antioxidantů, vlákniny, minerálů (především vápník, hořčík, železo, mangan a zinek) , vitaminů skupiny B a E, zdravých tuků - omega mastných kyselin. Semínka pomáhají pro výživu mozku a mozkových funkcí, tzv. Brainfood. Jsou vhodným zdrojem zejména pro vegany a vegetariány pro doplnění např, nezbytného vitaminu B12 v rostlinné podobě. 
Pro kunzumaci je nejlépe semínka namočit do vody.
 
 

 

  • slunečnice ( silný antioxidant, zvyšuje hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám )
  • len ( zdroj omega 3 kyselin, upravuje funkci střev )
  • ostropestřecová semínka
  • sezamová semínka
  • konopná semínka ( snadno stravitelným zdrojem bílkovin, vhodné pro spoertovce, vegany )
  • dýňová semínka (  bohaté na zinek, nenasycené mastné kyseliny - zejména omega-3 a vitamín E, dále A, D, kyseliny listové, vitaminy skupiny B a minerály jako selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo a fytosteroly )
  • https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/

Koření:

Pojmem koření se všeobecně označují časti kostlin, které pro svůj přirozený obsah chuťových a aromatických látek hodí ke konzumaci jako kořenící a dochucující přísady
  • česnek
  • cibule
  • medvědí česnek
  • pažitka
  • křen
  • jalovčinky

Ovoce:

nejlépe chutná ovoce utržené přímo ze stromu, je to nejrychlejší způsob jak se zasytit a dodat tělu potřebné výživné látky. Navíc si pěkně pochutnáte.... a pokud jste je vypěstovali sami bude vás to hřát u srdce.....
  • třešně a višně
  • borůvky - letní multivitamin ( borůvky chrání tělo před infekcemi, mají blahodárný účinek na naše oči, a také například pomáhají korigovat hladinu cholesterolu a tuku v těle )
  • maliny
  • meruňky
  • borůvky
  • ostružiny
  • arónie
  • rakytnik
  • jahody
  • švestky
  • broskve, nektarinky
  • kdoule
  • jablka a hrušky
  • hrozny
  • meloun
  • trnky
  • dřínky
  • rakytnik řešetlákový

Zelenina:

zeleninou jsou nazývány jedlé jednoleté a dvouleté rostliny, či části víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale naopak nepatří luštěniny a obiloviny, které jsou pěstovány pro semeno. Některé druhy se však v názvoslové překrývají..jsou nazývány např. koření ( pažitka, česnek, cibule ) a nebo byliny. Některé druhy jsou předmětem sporů, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu ( melouny, paprika, rajčata...).
 
  • rajčata a paprikyČeská zelenina
  • listový salát
  • mrkev
  • petržel
  • květák
  • cibule
  • česnek
  • ředkvičky
  • špenát
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • okurky
  • dýně

Zelené potraviny

  • pórek, chřest, špenát, zelený česnek a brokolice
  • šťáva z kopřiv, pamlelišky a jiných listů rostlin a trav

Byliny:

 Byliny jsou perfektní způsob zdravého životního stylu a správnou cestou k uzdravení různých nemocí a neduhů. Léčivé rostliny rovněž napomáhají redukovat přebytečná kila, zdravou cestou snižovat krevní tlak či napomoci nemocným játrům k lepšímu fungování. 
  • sedmikráska
  • šípky
  • hloh
  • meduňka
  • bazalka
  • kopřiva
  • kotvičník zemní
  • medvědí česnek
  • jirocel
  • černý bez
  • divizna
  • echinacea
  • lopuch, kostival, pampeliška

Jedlé oleje:

100% přírodní oleje, které řadíme mezi  superpotraviny.  Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus.
 
  • lněný olej
  • dýňový olej
  • ostropestřecový olej
  • hořčičný olej

Luštěniny:

  •  fazole 
  • čočka
  • hrášek
  • soja

Obiloviny

  • proso
  • pohanka

Listy a pupeny ze stromů

  • lípa
  • bříza

Sladidla

  • včelí med

Houby

  • hlíva ústřičná

Obilné klíčky

  • luštěniny ( fazole, hrášek, sója )Klíčky Alfafa
  • semínka ( sezamové, slunečnicové, chia, dýňová semínka )
  •  obiloviny  
  • zelenina ( ředkvičky, alfalfa, brokolice, řeřicha )

Permakultůra 

permakultura je efektivní způsob jak pěstovat ovoce, zeleninu, byliny a vše co roste v souladu s přírodou a jejími cykly. více
 

Diskusní téma: České superpotraviny

Titulek: ovoce Vložil: EMa Datum: 21.07.2021

České superpotraviny - ovoce: zcela chybí rybíz černý, rybíz červený, angrešt. Jsou na každých původních venkovských zahradách.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>