Sůl, himalájská jedlá sůl

přírodní krystalická růžová minerální sůl z Himalájí je ideální náhradou kuchyňské rafinované soli. Na rozdíl od rafinované soli je zdrojem minerálních látek. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Himalájská sůl obsahuje cca 80 přírodních složek a minerálů (hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu a zinku).
Himalájská sůl
 

Himalájská jedlá sůl - druhy:

Epsomská sůl

hořká sůl - síran hořečnatý, je součastí mořské vody a některých minerálních vod. Epsomská sůl je přírodním léčivem. 

Je himalájská sůl pro lidský organismus škodlivá?

  • vědecké průzkumy jednoznačně dokázaly, že nadměrné používání soli tělu neprospává!!!
  • škodí nedostatek soli ? ano! při deficitu dochází k poruchám denního vodního režimu
  • přiměřená dálka soli prospívá fungování vodního režimu organismu - rovnováha sodíku a draslíku
  • pokud používáme v jídle kmín, vystačíme s menším množstvím soli, nebo sůl nepotřebujeme vůbec
  • doporučená denní dávka soli je 3 - 10 gramů ( je to množství ve všech potravinách, které za celý den sníme)
  • sůl konzumovaná ve větším množství působí kyselinotvorně
  • pokud budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze

Čtyři důležité oblasti, kdy potřebujeme sůl:

  • dochucení pokrmů
  • konzervování jídel
  • dodávání minerálů chlóru a sodíku do těla, udržování harmonie mezi sodíkem a draslíkem
  • čistící účinky - sůl v kombinaci s půlkou citrónu lze použít na fleky od rzi v umyvadle nebo vodovodní kohoutky (obnovuje i lesk měděných předmětů)

Himalájská jedlá sůl a její účinky:

  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny
  • zlepšije i absorpce vitamínů
  • podporuje trávení a pomáhá při nadýmání
  • doporučená denní dávka je cca 5-10g za den
  • vyvažuje pH v těle díky elektrolytům (draslík, hořčík, vápník, sodík)
  • podporuje vylučování škodlivých toxinů
  • vyrovná žaludeční kyseliny, reguluje metabolismus
  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, odstraňuje hleny a zprůchodňuje dýchací cesty
  • stimuluje slinné žlázy, jež vypouští proteiny měnící škrob a glykogeny v běžné cukry

Černá vulkamická sůl a její účinky:

  • vhodná pro vegetariány avegany
  • zlepšuje trávení
  • vhodná při nadýmání
  • prospívá při pálení žáhy
  • obsahuje železo
  • rozpouští hleny při nachlazení
  • zdroj minerálů
  • okyseluje organismus a trávící trakt
  • kde koupit černou vulkanickou sůl?

Kde koupit himalájskou jedlou sůl?

Znáte druhy jedlých solí?

 


 

Diskusní téma: Himalájská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sůl

Znáte druhy soli?

07.12.2015 19:22
Na trhu se můžete setkat s různými druhy solí...už jste o některých slyšeli? Himalájská jedlá krystalická sůl má typickou narůžovělou barvu danou obsahem minerálů ( obsahuje vedle NaCl (cca 96 až 98 %) také jiné prvky a sloučeniny. Například polyhalit (2 až 3 %), což je trojklonný minerál –...

Diskusní téma: Himalájská sůl a ostatní soli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>