Epsomská hořká sůl

Název Epsomská sůl (síran hořečnatý- MgSO4) je trochu zavádějící, je úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Epsomská sůl, je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod ( např. Šaratica, Zaječická hořká voda).
Na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé jí častou používají do koupele. Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pro vnitřní užití používejte pouze potravinářskou nebo farmaceutickou kvalitu.
 

Epsomská sůl, použití a účinky:

  • účinné projímadlo - laxativní účinky
  • při zácpě
  • při namožených a bolestivých svalech - fibromyalgie
  • urychluje regeneraci svalů
  • snírňuje bolesti a otoky
  • tělový peeling
  • při stresu
  • pro vnitřní i vnější detoxikaci
  • epsomská sůl je velmi hořká a používá se nejčastěji na koupele
  • prostředek k léčbě nespavosti (podporuje tvorbu melatoninu)
  • zlepšuje vstřebávání hořčíku
  • při problémech s nepříjemným zápachem nohou nebo nějakými plísněmi
  • používá se na vlasy jako kondicioner a pro zvětšení objemu
  • pro čištění pleťových pórů
  • lze použít jako zahradní hnojivo
  • čistí dobře keramické podlahy a obklady
  • podílí se na produkci serotoninu (koupele s epsomskou solí
  • vyrovnává ph
  • uvolňuje i ztuhlé a bolestivé klouby
  •  zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému 
  • více informací

Dávkování:

Pokud užíváte Epsomskou sůl ústy poprvé, začněte pomalu. Nejprve zkuste 1 - 2 kávové lžičky (5 - 10 g) a postupně dávky zvyšujte.
Pro děti je maximální denní doporučená dávka Epsomské soli 5 - 10 g (1 - 2 kávové lžičky), Maximální doporučená dávka pro dospělé je obvykle 2 - 6 kávových lžiček (10 - 30 g) Epsomské soli na den. Použití je nutné konzultovat s lékařem.
 
Pro koupel se doporučuje použít 2 až 4 hrnky soli, můžete přidat esenciální olej – rozmarýn, borovice…
 

Kde koupit epsomskou sůl?

Glauberova sůl

 

Diskusní téma: Epsomská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>