Epsomská hořká sůl

Název Epsomská sůl (síran hořečnatý- MgSO4) je trochu zavádějící, je úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Epsomská sůl, je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod ( např. Šaratica, Zaječická hořká voda).
Na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé jí častou používají do koupele. Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pro vnitřní užití používejte pouze potravinářskou nebo farmaceutickou kvalitu.
 

Epsomská sůl, použití a účinky:

  • účinné projímadlo - laxativní účinky
  • při zácpě
  • při namožených a bolestivých svalech - fibromyalgie
  • urychluje regeneraci svalů
  • snírňuje bolesti a otoky
  • tělový peeling
  • při stresu
  • pro vnitřní i vnější detoxikaci
  • epsomská sůl je velmi hořká a používá se nejčastěji na koupele
  • prostředek k léčbě nespavosti (podporuje tvorbu melatoninu)
  • zlepšuje vstřebávání hořčíku
  • při problémech s nepříjemným zápachem nohou nebo nějakými plísněmi
  • používá se na vlasy jako kondicioner a pro zvětšení objemu
  • pro čištění pleťových pórů
  • lze použít jako zahradní hnojivo
  • čistí dobře keramické podlahy a obklady
  • podílí se na produkci serotoninu (koupele s epsomskou solí
  • vyrovnává ph
  • uvolňuje i ztuhlé a bolestivé klouby
  •  zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému 
  • více informací

Dávkování:

Pokud užíváte Epsomskou sůl ústy poprvé, začněte pomalu. Nejprve zkuste 1 - 2 kávové lžičky (5 - 10 g) a postupně dávky zvyšujte.
Pro děti je maximální denní doporučená dávka Epsomské soli 5 - 10 g (1 - 2 kávové lžičky), Maximální doporučená dávka pro dospělé je obvykle 2 - 6 kávových lžiček (10 - 30 g) Epsomské soli na den. Použití je nutné konzultovat s lékařem.
 
Pro koupel se doporučuje použít 2 až 4 hrnky soli, můžete přidat esenciální olej – rozmarýn, borovice…
 

Kde koupit epsomskou sůl?

Glauberova sůl

 

Diskusní téma: Epsomská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>