Kdo jsem....?

Jmenuji se Jana a jsem normální a to slovo podtrhuji, máma od dvou dětí, která si jako většina žen po narození potomstva uvědomila, že zdravě jíst a zdravě žít, je tak nějak základ k pohodě. Nebojte se, nebudu vám tvrdit, že Raw je nejlepší, ani že neuznávám šišku Uheráku, naopak, chtěla bych naprosto jednoduchou formou dát pár informací o srozumitelných věcech,co věděly naše prababičky, ale my, v zajetí velikého BIO a různých rad jak a co je právě to nejlepší, zapomínáme selsky uvažovat a pokud máte stejnou zkušenost jako já, tak se v tom i pěkně motat a poskakovat od tofu k párku. Pochopitelně jsem si prošla jako řada z nás fází, kdy moje první dítě toužilo po bílém rohlíku a já s běsem v očích viděla jen čištěnou mouku, lepek a následně nenapravitelně poškozené zdraví, neřkuli smrt. Však mi taky holčička začala utíkat za každým dítětem na písku, kterému matka do tlapek šoupla tatranku a věta“dej taky holčičce bonbon“, byla pro ni výzva k natažení obou ruček. No, holka moje přežila a světe div se, je to normální zdravá slečna. Při druhém dítěti jsem už nebyla tak šílená a k prvním narozeninám jsem upekla dokonce čokoládový dort. Ale pozor a dostáváme se k jádru věci - ona ta čokoláda není takové strašidlo, pokud je to poctivý prášek z kakaových bobů v kombinaci s pořádnou smetanou, domácím vajíčkem a kvalitní moukou. A když dáme místo cukru třeba datlový sirup, pusa se nám tou sladkostí slepí, ale žádná újma na zdraví se nekoná. Třeba se budu pro někoho z vás opakovat a budu mu vlastně říkat chronicky známé věci, ale někdy je fajn, když se něco řekne pětkrát a doputuje to tam, kam má. Ráda bych se tady rozpovídala hlavně o našich pokladech. O ovoci a proč je pro nás lepší švestka než pomeranč, zelenině, luštěninách a to i o těch na které jsme v průběhu času a doby zapomněli.
Kdo z nás ještě umí kdoulový kompot? A co třeba moruše? Ty začínají přicházet do módy, ale byly doby, kdy to byl naprosto běžný keř, rozšířený jako maliny a ostružiny. A co třeba hloh? Léčivka jak hrom!  

Článek o oříškách, oříškovém mléce a nutele..více...

Jana recepty a články

Probiotika, jsou opravdovými pomocníky.

08.11.2015 21:40
Opět je tady dost zajímavé povídání, tentokrát o prospěšnosti probiotik a prebiotik.  Z vlastní zkušenosti mohu říct, že mojí mladší dceru v podstatě vytáhly z nejhoršího. Všechny mámy potvrdí, že nástup do kolektivu, je pro dítě na začátku září, jedna velká infekční bomba. Budu...

Stres? Jak na něj v pár krocích.

02.11.2015 23:07
Pokud existuje jedna podmínka, která s největší pravděpodobností ovlivní téměř každého člověka na celém světě, je to stres. Naše dnešní společnost je tak uspěchaná, že nutí i naše děti, aby už ve třech letech byly plně samostatné, učily se cizí jazyky a pokud možno hrály na klavír. My pracujeme...

Superpotraviny a ten nejjednodušší návod na použití:-)

02.11.2015 22:33
Superfoods, zní to jako nádherný slib o věčném zdraví, kráse a štěstí.:-)Provdou je, že vlastně znovuoběvujeme už dávno používané a pro domorodé kultury naprosto běžné suroviny, protože superpotraviny rostou ve všech částech světa. Jen se v tom lehce vyznat a pak vždy sáhnete po tom pravém....

Jak na virové infekce v několika krocích

02.11.2015 22:17
Máme tady opět to skvělé období, kdy se každý den potkáme s někým, kdo je nachlazený, bojuje s chřipkou či zánětem průdušek. Hlavně ve školkách jsou teď žně a naše dítka si přináší hordy virů, s kterými musí bojovat a my, rodiče, hledáme cokoliv, co by od odřeného nosu a kašle...

Jak na infart a rakovinu pomocí superpotraviny avokádo

19.10.2015 22:24
Pravděpodobně každý z nás se už setkal s avokádem. Přidáváme ho do tradiční mexické omáčky  guacamole, setkáváme se s informacemi o jeho mnohostranném využití pro jeho jemnou chuť a konzistenci, ale pozor, avokádo se opravdu řadí mezi super zdravé potraviny a jeho každodenní...

Imunita, jak na to?

11.10.2015 12:02
Máme tady podzim, to je super čas na rýmu, kašel, angíny a všechno co je byť i jen vzdáleně spojeno s imunitou. Taky nám na podzim nastupují děti do školek a z vlastní zkušenosti můžu říct, že tři dny v kolektivu smrkajících prcků, je vyváženo týdnem doma a adaptace začíná nanovo....

Přírodní afrodiziaka

07.10.2015 01:30
Opět vás zdravím a dnešní téma máme lehce pikantní. Půjdeme se totiž mrknout na přírodní afrodiziaka. Jako afrodiziakum se označuje prostředek k povzbuzení sexuálního vzrušení a libida. Tak a teď si řekneme, hmmm, zajímavé, ale já to teda nepotřebuju. Jenže zeptám se jinak, kořeníme si třeba...

Co je BIO a RAW kvalita ?

03.10.2015 22:22
RAW, Paleo, Bio,…óóójéééje! Tak vás opět zdravím a tentokrát je to téma, že jen čekám, odkud přiletí buď syrová kotleta, nebo proběhne střelba para ořechemJ. Nebudu ani vyvracet, ani vyzdvihovat prospěšnost, jen se na to podíváme obecně a od kuchyňského stolu. RAW strava jedná se o živou stravu,...

Po olejích a semenech se vrhneme na sušené plody a čerstvé šťávy.

29.09.2015 23:44
Od pradávna se na podzim sklizená úroda plodů musela nějak uchovat na zimu a vedle zavařování a kompotování to bylo hlavně sušení. Však si vzpomeňte, vy s pozdějším rokem výroby, jako jsem třeba já, že naše babičky sušily na kamnech křížaly z jablek, švestek, nebo hrušek. Fakt je, že komu...

Jedeme jak naolejovaní

29.09.2015 23:17
Přírodní rostlinné oleje, tak to je taky mega téma. Všichni známe olivový, řepkový, slunečnicový. Obecně, všechny jedlé oleje by měly být za studena lisované, pannenské. Žádná rafinovaná mazadla. Taky je dobré vědět, že co je dobré k jídlu, je dobré i na tělo.J mrkneme se spolu na pár olejů...
1 | 2 >>

Diskusní téma: Jana recepty a články

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>