Oregánový olej

oregáno, lidově řečeno dobromysl se používá sušeném stavu jako koření nebo se lizuje za studena na olej. Je zdrojem vápníku, horčíku, zinku, železa, mědi, manganu, boru a také vitaminů C a A. Kromě carvacrolu jsou v něm obsaženy také fenoly a nebo thymol, který dokáže zabíjet nemocné buňky a pomáhat v obnově nových. Terpeny zase zajišťují antiseptické, antivirové a uklidňující vlastnosti. 
 

Oregánový olej a jeho účinky na zdraví:

  • přírodní antibiotikum
  • přirozený zabiják bakterií, mikrobů, mikroorgansmů, virů a parazitů (carvacrol)
  •  působí také dezinfekčně (infekce na povrchu těla)
  • podporuje trávení, ale i dýchání a také funkci kloubů
  • působí proti plísním (vnější i vnitřní) a ničí 
  • dezinfikuje trávicí soustavu
  • při zácpě a průjmu
  • při žaludečních a žlučníkových problémech

Příprava oregánového oleje:

potřebujeme slunečnicový olej a svazek oregana. Oregano omyje a osušíme, vložíme do skleněné nádoby a zalije slunečnicovým olejem tak, aby oregano bylo zcela zalité. Olej následně necháme odstát dva dny a láhev vzduchotěsně uzavřeme a odložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano z oleje vyjmeme. Připravený olej dokáže vydržet celý rok. 
Zdroj: ctidoma

Diskusní téma: Oregánový olej

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek