Česnek

Česnek obecně obsahuje vitamíny A, B (B1, B6) C, E a K také ale vápník, draslík, fosfor, síra, měď, železo, selen, jód a další látky. Česnek je odedávna skutečným elixírem života. Věděli to již Egypťané dávali otrokům preventivně cibuli, česnek a ředkev jako prevenci proti onemocnění střev, žlučníku, jater a dezinfikovali jim trávící soustavu.příznivé účinky pocházejí z více než stovky složek, z nich nejznámější je allicin (jedna ze sločenin síry s typickou vůní). 

Česnek ovlivňuje lidský organismus velmí pozitivně. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. 
  • černý česnek ( připravuje se z bílého česneku kvašením při vysoké teplotě a vlhkosti po dobu 90 dní

Česnek a jeho účinky:

  • zvyšuje pohyblivost střev a žaludku
  • působí na tvorbu a vylučování žluče
  • podporuje obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran
  • působí proti větrům, říhání
  • zvyšuje sekreci žláz
  • povzbuzuje jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů
  • působí detoxikačně
  • čistí játra ( česnek s mlékem a kurkunou)
  • čistí cévy
  • účinkuje antibakteriálně na střevní flóru
  • působí proti křečím v žaludku a střevech
  • likviduje parazity, kteří přežívají ve střevech
  • prevence nádorů
  • snižuje krevní tlak
  • vhodný při parodontóze
  • prevence chřipky
  •  na sennou rýmu, ale také na astma
  • pomáhá při nachlazení, chřipce či bolestech v krku
  • proti otravě nikotinem a olovem
  • zvyšuje potenci a chuť na sex (afrodisiakum)
  • lék na impotenci ( vařený česnek v mléce)
  • podporuje hubnutí
  • zvyšuje schopnost koncentrace
  • pomáhá při křečových žilách a bolestech žil
  • snižuje riziko ucpání tepen - ředí krev
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • zlepšuje vylučování inzulínu (dobré pro cukrovkáře)
  • zpomaluje proces stárnutí
  • snižuje riziko rakoviny (prsu, žaludku a střev), mrtvice a infarktu
  • bojuje proti volným radikálům a rakovině
  • vhodný při nadýmání a průjmu
  • přírodní antibiotikum (ničí mikroorganismy) a antiseptikum
  • nadrcený česnek nebo čerstvá šťáva pomáhá proti bradavicím, bolestem zubů a kuřím okům
  • místa bodnutí hmyzem (dezifikuje a zklidňuje) - macerovaný česnek v alkoholu
  • dezinfekce -  zachránil lidi před gangrénou
Česnek dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě v závislosti na odrůdě ( červenec, srpen), pokud česnek ve správnou sklidíte a usušíte, může vám vydržet až rok. Česnek sušte s natí na větraném stinném místě
V dnešní době se díky moderním metodám můžeme koupit česnek i ve formě suchých kousků, granulátu, vloček nebo prášku.
 

Jak připravit mléko s česnekem ? 

Stačí 500ml mléka, 10 rozmačkaných stroučků česneku, 2 lžičky třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 250ml vody, postup: vodu smíchejte s mlékem a přiveďte k varu a přidejte rozmačkaný česnek a snižte oheň na minimum a nechte 10 min. občas promíchejte, nakonec přidejte třtinový cukr.
 
Upozornění: syrový česnek na dochucení pokrmů stačí jen v malém množstvím, pokud budeme česnek nadměrně konzumovat můžeme mít žaludeční a jaterní problémy. 
 
Kontraindikace: léky na ředění krve
 

TIP na pečený česnek: 

vezmete celou paličku česneku, kterou z vrchu seříznete tak, aby byly všechny stroučky vidět, potřete olivovým olejem, zabalíte do alobalu  a pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut. Na posledních 10 min. jej vyjmete z alobalu - česnek bude téměř tekutý, použít mužete např. do pomazánek, na chleba nebo k masu. Pečením česnek ztrácí svoji štiplavost.
 

Kde koupit sušený česnek?

 

Diskusní téma: Česnek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>