Medvědí česnek

medvědí česnek (jarní byliny) je typický pikantní chutí (šťavnaté zelené listy s nezaměnitelnou vůní česneku) a vysokým obsahem vitamínu C a chlorofylu.  Česnek medvědí, stejně jako ostatní druhy česneků (Allium), obsahuje silice se sirnými sloučeninami. Tyto silice působí na lidské tělo v mnoha směrech. Důležitá účinná látka, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je alliin (při porušení rostlinných buněk se tato látka změní na allicin - např, žvýkání). Medvědí česnek obsahuje vlákninu, silice, hořčíny, vitamin C,  A, B1, B2, vápník, draslík, sodík, železo, zinek, hořčík, jód. Listy se sbírají do doby než začně medvědí česnek kvést, protože obsahuje nejvýce výživných látek.
 

Druhy medvědího česneku:

  • medvědí česnek pravý (Allium ursinum subsp. ursinum) má květní stopky drsné s papilami
  • medvědí česnek ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum), který má květní stopky hladké bez papil 

Co jze použít z medvědího česneku?

  • čerstvé listy a nať období duben až kveten před květem ( nakrájená do polévek, na chleba, na maso, do salátů, na brambory nebo jen tak do pusy a žvýkat.. ) sušením ztrácí medvědí česnek účinnost
  • cibulka se sklízí v období srpen až září ( využití stejné jako u nati a listů)
Medvědí
 

Medvědí česnek a jeho účinky:

  • působí na  streptokoky a stafylokoky (allicin)
  • zdroj vitamínu C - 100 gramů listů obsahovat až 150 mg
  • pří chřipce, nachlazení a respiračních problémech
  • urychluje hojení ran
  • podporuje imunitní systém
  • životabudič
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek
  • zdroj alicinu se - rozmixovat na pesto
  • detoxikuje játra, ledviny a močový měchýř
  • působí proti rakovinovému bujení
  • pozitivní účinek na srdce
  • čistí krev
  • podporuje mozek (paměť a koncentraci)
  • při nespavost a úzkosti
  • působí proti plísním, bakteriím a mykózám 
  • při anémii
  • vhodný při zácpě a průjmu
  • působí proti nadýmání
  • přírodní antibiotikum, antimykotikum a antioxidant
  • medvědí česnek
  • více
Použití: nejlépe čerstvý, může nahradit špenát, vhodný jako příloha k masu, do tvarových pomazánek, bramborových salátů, do polévek
 

Jak uchovávat medvědí česnek?

Utrhnuté listy na vzduchu rychle uvadají.

  • lednička 4-5 dní
  • sušení-není příliš vhodné, ztrácí účinné látky
  • zmrazení- jednoduchá a dobrá varianta ( můžeme je nahruba nasekat)
  • ve vlhké utěrce a částečně ve vodě 1-2 dny
  • naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta z dlouhodobého hlediska ( jako bazalku  do olivového oleje )
  • Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem?
  • Pesto: 20-30 lístů madvědího česneku, deci oleje a hrst mandlí nebo vlašáků

Bylinkové máslo s medvědím česnekem: rozmixujte čtvrtku másla (nechejte změknout), 60g medvědího česneku a půl lžičky himalájské soli, hotovou směs dejte do lednice. Můžeme použít na topinky, chleba, na maso, na míchaná vejce, do salátů
 
Olej s medvědím česnekem: nasekaný svazem medvědího česneku dáme do tmavé sklenice a zalijeme kvalitnim olivovým oleje a nechtejte v temnu macerovat cca 20 dní.Potom olej sceďte a můžeme používat jako olivový olej.

 

 

Diskusní téma: Medvědí česnek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>