Česnek

Česnek kuchyňský obecně obsahuje vitamíny A, B (B1, B6) C, D, E a K také ale vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, síra, měď, železo, selen, jód a další látky. Česnek je odedávna skutečným elixírem života. Věděli to již Egypťané dávali otrokům preventivně cibuli, česnek a ředkev jako prevenci proti onemocnění střev, žlučníku, jater a dezinfikovali jim trávící soustavu.příznivé účinky pocházejí z více než stovky složek, z nich nejznámější je allicin (jedna ze sloučenin síry s typickou vůní). Alicin má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti.

Česnek ovlivňuje lidský organismus velmí pozitivně. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. 

Česnek a jeho účinky:

  • zvyšuje pohyblivost střev a žaludku
  • působí na tvorbu a vylučování žluče
  • podporuje obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran
  • působí proti větrům, říhání
  • zvyšuje sekreci žláz
  • povzbuzuje jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů
  • působí detoxikačně
  • čistí játra (česnek s mlékem a kurkumou)
  • čistí cévy
  • účinkuje antibakteriálně na střevní flóru
  • působí proti křečím v žaludku a střevech
  • likviduje parazity, kteří přežívají ve střevech
  • podporuje cirkulaci a vyvolává pocení, potlačuje viry a jiné mikroorganismy, které ovlivňují vznik degenerativních onemocnění jako je rakovina
  • prevence nádorů
  • snižuje krevní tlak
  • vhodný při parodontóze
  • prevence chřipky
  • na sennou rýmu, ale také na astma
  • pomáhá při nachlazení, chřipce či bolestech v krku
  • proti otravě nikotinem a olovem
  • zvyšuje potenci a chuť na sex (afrodisiakum)
  • lék na impotenci (vařený česnek v mléce)
  • podporuje hubnutí
  • zvyšuje schopnost koncentrace
  • pomáhá při křečových žilách a bolestech žil
  • snižuje riziko ucpání tepen - ředí krev
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • zlepšuje vylučování inzulínu (dobré pro cukrovkáře)
  • zpomaluje proces stárnutí, podporuje dlouhověkost
  • snižuje riziko rakoviny (prsu, žaludku a střev), mrtvice a infarktu
  • bojuje proti volným radikálům a rakovině
  • vhodný při nadýmání a průjmu
  • přírodní antibiotikum (ničí mikroorganismy) a antiseptikum
  • nadrcený česnek nebo čerstvá šťáva pomáhá proti bradavicím, bolestem zubů a kuřím okům
  • místa bodnutí hmyzem (dezifikuje a zklidňuje) - macerovaný česnek v alkoholu
  • dezinfekce -  zachránil lidi před gangrénou
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • pozitivní účinek na plíce a tlusté střevo
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • více
Česnek dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě v závislosti na odrůdě (červenec, srpen), pokud česnek ve správnou sklidíte a usušíte, může vám vydržet až rok. Česnek sušte s natí na větraném stinném místě
V dnešní době se díky moderním metodám můžeme koupit česnek i ve formě suchých kousků, granulátu, vloček nebo prášku.
Kontraindikace: česnek má schopnost snižovat krevní tlak. Pozor by si proto měli dát lidé, kteří trpí nízkým tlakem. Léky na ředění krve
 
Upozornění: syrový česnek na dochucení pokrmů stačí jen v malém množstvím, pokud budeme česnek nadměrně konzumovat můžeme mít žaludeční a jaterní problémy. 
 
TIP pro děti: děti nebo lidé citliví na jeho výraznou chuť mohou vložit plátek česneku mezi dva plátky jablíčka
 
TIP: čerstvý strouček česneku spoklneme hned po ránu, jak se probudíme, získáte silné organické antibiotikum a vyhnete mnoha onemocněním, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení krevního oběhu a podpory trávení, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a má mírné antidepresivní účinky.
 

Jak připravit mléko s česnekem ? 

Stačí 500ml mléka, 10 rozmačkaných stroučků česneku, 2 lžičky třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 250ml vody, postup: vodu smíchejte s mlékem a přiveďte k varu a přidejte rozmačkaný česnek a snižte oheň na minimum a nechte 10 min. občas promíchejte, nakonec přidejte třtinový cukr.
 

TIP na pečený česnek: 

vezmete celou paličku česneku, kterou z vrchu seříznete tak, aby byly všechny stroučky vidět, potřete olivovým olejem, zabalíte do alobalu  a pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut. Na posledních 10 min. jej vyjmete z alobalu - česnek bude téměř tekutý, použít mužete např. do pomazánek, na chleba nebo k masu. Pečením česnek ztrácí svoji štiplavost.
 

Tip česnekový sirup s medem

potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat dle potřeby. Dávkování: stačí dvě kávové lžičky do sklenice vody, nejlépe ráno nalačno.

Česnek vyluhovaný ve slivovici nebo vodce:

  • 250g nastrouhaného česneku
  • 500ml vodky nebo slivovice
Uvedené ingredience smícháme a odložíme na 6 týdnúů do temna. Po uplynutí 30 dní směs přecedíme. Uvedenou tinkturu používáme na klouby, dnu, usazeniny kyseliny močové. Dávkování: každý den zvyšovat postupně od nuly až po 25 a zase zpet na O. Kapku tinktůry rozpustím ve sklenici vody a vypijeme. Tento postup můžeme znovu opakovat po 6 týdnech.
Tento česnekový elixír pročišťuje organizmus od tukových vápenatých usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. To má za následek vyčištění a zpružnění cév krevního oběhu, tím pádem i zabránění vzniku vysokého krevního tlaku, infarktu, sklerózy a tvoření otoků. Při jeho použití mizí bolest hlavy a hučení v ní, zlepšuje se zrak.
 

Několik vychytávek při práci s česnekem

  • po práci s česnekem i vaše ruce mají zápach česneku, jak se toho zbavit? Můžete ruce omýt v teplé vodě a namazat jedlým olejem (kokosový nebo lněný) nebo krémem, nebo můžete  ruce omýt roztokem vody s jedlou sodou nebo himalájskou solí, dobrá je i citronová šťáva
  • jak si vyrobyt česnek v prášku? česnekové stroužky opečeme dozlatova v troubě a po vychladnutí je jednoduše rozemeleme. Prášek pak uskladníme v hermeticky uzavřené skleněné nádobě nebo sáčku
  • jak zjemnit chuť ostrého čerstvého česnek? ponoříme stroužky do solného rostoku s vodou a následně odstraníme klíček ze středu
  • jak odstranit slupku z česneku? stačí ponořit do horké vodu a pár minut
  • Jak uchovávat přebytečný oloupaný česnek? ponořte ho do olivového oleje, zachová si svoji chuť, vůňi a je vhodný jak do teplé tak i studené kuchyně

Česneková maska pro péči o pleť:

Rozetřete 3 stroučky česneku a smíchejte s ostatními ingrediencemi (3 polévkové lžíce medu a 3 lžíce bílého jogurtu). Na vyčištěnou pleť aplikujte tento česnekový zázrak. Vyhněte se oblasti očí, směs může být dráždivá. Masku naneste také na krk a dekolt a nechte působit 15 až 20 minut. Poté opláchněte studenou vodou a pokožku nakrémujte. Abyste dosáhli pozitivní výsledky, tak masku používejte 2 nebo 3krát týdně.
  • regeneruje a hydratuje pokožku
  • maska má protizánětlivé a antibiotické účinky (akné a ekzémy)
  • poskytuje pokožce ochrannou bariéru proti slunečnímu záření
  • působí proti pigmentovým skvrnám
  • působí proti vráskům
  • usnadňuje odstranění černých teček, které jsou v pórech
  • reguluje pH pokožky

Sušený česnek?

Jak pěstovat a sázet česnek?

pro pěstování česneku je zásadní kvalitní sadba, vhodné stanoviště (slunné a suché místo, česnek nemá rád mokro a chlad)
a kvalitní půda (propustná a dobře vyživená půda). Stroučky sázíme na podzim před zamrznutím půdy nebo velmi časně zjara, postupujeme tak, že stroužky sázíme ve vzdálenosti přibližně 8 - 12 cm a do hloubky 6 až 8 cm. Řádky od sebe asi nechte 25 až 30 cm.
 

Fotogalerie: Česnek

Diskusní téma: Česnek

Titulek: Všelék Vložil: Robert Datum: 30.04.2020

Přírodní všelék, který vyléčí mnoho nemocí https://zdraverecepty.cz/cesnek-silny-a-prirodni-vselek/

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>