Chilli papričky (Capsicum frutescens)

chilli koření je dochucovadlo pokrmů a je vyrobeno ze sušených a mletých chilli papriček. Obecně platí, že čím jsou papričky menší – druhově, tím jsou pálivější. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Prášek z chilli papriček je zdrojem přírodního alkaloidu zvaného kapsaicin (zdroj pálivosti a ostrosti, je rozpustný v tucích a alkoholu). Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Snad nejpálivější papričkou je odrůda Trinidad Moruga Scorpion. Byla v ní naměřena pálivost až 2 000 000 SHU.
  • čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více jsou pálivější, proto se přidávají až na konec vaření
  • Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, draslíku železa a vápníku
  • co dělat, když nám „hoří“ pusa - panák alkoholu nebo kvalitní jogurt nebo kokosový olej -kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu

Chilli a účinky na zdraví:

  • obsahují kapsaicin (alkaloid, který papričkám dodává pálivost) 
  • podporují proces hubnutí
  • přírodní antibiotikum
  • přírodní afrodiziakum
  • podporuje trávení,   metabolismus a trávení tuků  
  • potlačují chuť k jídlu
  • podporují střevní flóru žaludku a střev
  • protizánětlivé účinky
  • podporuje krevní cirkulaci a brání vzniku krevních sraženin
  • prevence onemocnění srdce (srdeční infarkt, mrtvice a plicní embolie)
  • stimuluje žaludeční sekrece
  • podporuje přirozenou obranyschopnost¨
  • vhodný při nachlazení
  • prospívá při křečových žilách
  • při srdeční arytmii
  • prevence chronických zánětů dutin a proti ucpanému nosu
  • zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do těla (vhodné pro diabetiky)
  • protirakovinové účinky
  • zmírňuje bolesti kloubů při revmatismu, artritidě, a při zánětlivých onemocnění podpůrných tkání (šlachy a vazy kloubů) - masti a krémy s kapsaisinem

Víte co je to Harissa?

je to ostrá směs orientálního koření chilli papriček, česneku, koriandru, římského kmínu a může se přidat i špetka soli, papriky a trocha olivového oleje. Tyto ingredience se smíchají a vznikne pasta.Harissa se hodí do polévek, omáček, k masu, kuskusu i rybám, ale má také nesporné výhody pro zdraví.
 

Harissa a její účinky na zdraví:

  • podporuje zdraví žaludku
  • stejné účinky jako chhli papričky
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje srdce, je prevencí kornatění tepen (česnek), čisté cévy
  • působí proti vzniku virášek a ekzémů
  • nïčí parazity ve střevech
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi
  • uvolňuje nepříjemné křeče, tlumí nadýmání a mírní pocit plnosti po jídle (koriandr)
  • podporuje nervovou soustavu
  • působí proti nachlazení a kašli

Diskusní téma: Chlilli papričky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>