Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů ( fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a další ( kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol..), Není zdrojem tuku, cukkru a proteinů.

Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skoric
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice

Druhy skořice:

  • tmavě hnědá  původen Čína, Vietnam ( Cinnamonum Cassia ) - nesvíjí se
  • žluto hnědá - pravá skořice ze Srí Lanky - Cejlonská ( Cinammonum Zeylonicum ) - tvoří svitky, ruličky
Byli prokázány synergické účinky medu a skořice
 

Skořice a její účinky na zdraví:Skořice

  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky
  • antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • ničí baktérie, viry a plísně
  • působí proti kvasinkovým houbám (candida v trávicím traktu)
  • snižuje hladinu cholesterolu LDL
  • působí i prevence proti rakovině, zvláště tlustého střeva
  • prevence proti infarktu
  • snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent
  • působí proti celulitidě a vyhlazuje strie (skořicový krém se hodí i na strie a zpevnění kůže)
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nachlazení, zánětům a mírní kašel
  • zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu
  • zlepšuje trávení
  • tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením
  • působí proti zácpě, plynatosti a průjmu
  • odstranuje bolesti svalů a kloubů ( snižuje otoky a zánět)
  • pomáhá i při PMS
  • snižuje únavu a hybnost (skořice s medem 1 :1)
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • pomáhá při infenci močového měchýře
  • podporuje mozkové funkce - brainfood (zlepšuje myšlení a paměť)
  • prevence proti Alzheimerově chorobě (podporuje paměť a pozornost)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku
  • podporuje zažívání - výborným zdrojem vápníku, vlákniny 
  • mírní zápach z úst
  • podporuje hubnutí, zlepšuje metabolismus a podporuje odbourávání tuku na břiše
  • podporuje prokrvování končetin
  • čistí střevo a krev
  • vhodná pro cukrovkáře - klesá hladina cukru cucáním plátků skořice
  • přírodní afrodisiakum
  • působí proti akné (maska na pleť skořice s medem v poměru 1:3)
  • snižuje množství cukru (má přirozeně sladkou chuť) může se použít jako sladidlo
  • k uchování a konzervaci potravin bez použití chemických látek ( např.ovoce)
  • protože snižuje zánět působí proti reakcím histaminu v těle
  • více

Další účinky a použití skořice

  • působí proti molům ( plátěný sáček, smíchejte skořici s hrstkou dalších druhů koření, například hřebíček nebo bobkový list)
  • osvěžovač vzduchu ( do rozprašovače dejte pár kapek skořicového oleje a vodu)
  • ústní voda se skořicovou vůní ( skořici přídejte do vodky)
  • při pečení má výrazné aroma ( např. koláč s jablky a skořící, žemlovka)
  • působí proti mravencům (prášek na místa kde se vyskytují mrazenci)
  • působí proti škůdcům (1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců)
  • při přesazování rostliny, pokud jsou poškozené kořeny (nasypte do květináče trochu skořice, lépe zakoření a dezinfikuje)
  • vynikajícím hnojivem a stimulantem růstu rostlin (posypeme listy, nebo půdu)
  • přidáte do květináče v pokoji nebo obyváku (stimuluje mozek, během dne budete více aktivní)

Skoříci můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou
Dávkování: optimální denní dávka jsou přibližně tři gramy
Použítí: do sladkých pokrmů, masa, nápojů (do kávy, kakaa na přípravu čaje), do ovesných kaší a musli, do jogurtů

TIP: Skořicová mast na pkožku - směs jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice

TIP: Skořicové mléko: špetku mleté skořice vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček

Kde koupit skořici?

Diskusní téma: Skořice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek