Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a další (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol..), Není zdrojem tuku, cukru a proteinů.

  • skořice dokáže prohřát náš organismus a navíc umí povzbudit i imunitní systém
Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skoric
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: http://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice

Druhy skořice:

  • tmavě hnědá, původen Čína, Vietnam ( Cinnamonum Cassia ) - nesvíjí se - až 5% kumarinu
  • žluto hnědá, pravá skořice ze Srí Lanky - Cejlonská ( Cinammonum Zeylonicum ) - tvoří tenké svitky, ruličky - max. 0,004% kumarinu
Byli prokázány synergické účinky včelího medu a skořice
 

Skořice a její účinky na zdraví:Skořice

  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky - přírodní antibiotikum
  • antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • ničí baktérie, viry a plísně
  • působí proti kvasinkovým houbám (candida v trávicím traktu)
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšuje hladinu toho prospěšného (HDL)
  • působí i prevence proti rakovině, zvláště tlustého střeva
  • prevence proti infarktu
  • snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent
  • působí proti celulitidě a vyhlazuje strie (skořicový krém se hodí i na strie a zpevnění kůže)
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nachlazení, zánětům a mírní kašel
  • zlepšuje trávení
  • tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením
  • působí proti zácpě, plynatosti, nadýmání a průjmu
  • odstranuje bolesti svalů a kloubů ( snižuje otoky a zánět)
  • pomáhá i při PMS
  • snižuje únavu a hybnost (skořice s medem 1 :1)
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • pomáhá při infenci močového měchýře
  • podporuje mozkové funkce - brainfood (zlepšuje myšlení a paměť)
  • prevence proti Alzheimerově chorobě (podporuje paměť a pozornost)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku
  • podporuje zažívání - výborným zdrojem vápníku, vlákniny 
  • mírní zápach z úst
  • podporuje hubnutí, zlepšuje metabolismus a podporuje odbourávání tuku na břiše
  • podporuje prokrvování končetin a celého těla
  • čistí střevo a krev
  • zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu
  • vhodná pro cukrovkáře - klesá hladina cukru cucáním plátků skořice
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • přírodní afrodisiakum
  • působí proti akné (maska na pleť skořice s medem v poměru 1:3)
  • snižuje množství spotřebu cukru (má přirozeně sladkou chuť) může se použít jako sladidlo
  • k uchování a konzervaci potravin bez použití chemických látek (např.ovoce)
  • protože snižuje zánět působí proti reakcím histaminu v těle
  • přírodní konzervace ovoce bez chemických látek
  • detoxikuje organismus
  • více

Další účinky a použití skořice

  • působí proti molům ( plátěný sáček, smíchejte skořici s hrstkou dalších druhů koření, například hřebíček nebo bobkový list)
  • osvěžovač vzduchu ( do rozprašovače dejte pár kapek skořicového oleje a vodu)
  • ústní voda se skořicovou vůní ( skořici přídejte do vodky)
  • při pečení má výrazné aroma ( např. koláč s jablky a skořící, žemlovka)
  • působí proti mravencům (prášek na místa kde se vyskytují mrazenci)
  • působí proti škůdcům (1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců)
  • při přesazování rostliny, pokud jsou poškozené kořeny (nasypte do květináče trochu skořice, lépe zakoření a dezinfikuje)
  • vynikajícím hnojivem a stimulantem růstu rostlin (posypeme listy, nebo půdu)
  • přidáte do květináče v pokoji nebo obyváku (stimuluje mozek, během dne budete více aktivní)

Skoříci můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou

Dávkování: optimální denní dávka jsou přibližně tři gramy,  odborníci doporučují, že dostatečné množství je půl až jedna čajová lžička za den. Větší množství může vyvolat nepříznivé účinky.

Použítí: do sladkých pokrmů, masa, nápojů (do kávy, kakaa na přípravu čaje), do ovesných kaší a musli, do jogurtů

TIP: Skořicová mast na pokožku - směs jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice

TIP: Skořicové mléko: špetku mleté skořice vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček

TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:

Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.

Banán nemusíte vyhazovat. Můžete ho nechat vychladnout a uložit do chladničky. Ráno si ho přidejte do ovesných vloček. Popřípadě jej můžete vložit do mrazničky a udělat si z něj banánovou zmrzlinu.

Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda

Kde koupit skořici?

Diskusní téma: Skořice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>