Fazole

fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také  minerálů ( draslík, hořčík, mangan, vápník a železo ) a vitamínů C, A, skupiny B, kyselinu listovou. Fazole MIXFazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra ( zejména zelené lusky ), ledviny a močový měchýř ( tmavší druhy ). Kromě toho fazole odvodňují a omlazují. Po několika dnech a týdnech konzumace pokrmů s fazolí se budete cítit v kondici, protože fazole podporují  činnost srdce a krevní oběh. 
Při přípravě fazolí přidejte cca 1/4 až půl lžičky kurkumy
 

Klíčení fazolí - postup:

Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve specielních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lzeFazole mungo klíčky dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek. Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci. Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.
 
Upozornění: vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1283-klicky-jsou-tovarnou-na-zdravi-jak-si-vypestovat-doma-a-jak-je-pouzit-v-kuchyni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Fazole Mungo

Fazole mungo ( zelená sója) jsou malé kulovité plody olivově zelené barvy, velikosti cca 5mm
  • zdroj vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, C
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • zdroj vápníku, hořčíku, železa, draslíku
  • bez obsahu lepku
  • dobře klíčí
Příprava: fazole mungo namočíme ve vodě na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě. Délka vaření je prom
ěnlivá, cca 30 – 60 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme a mungo solíme až po uvaření.
 

Fazole Adzuki

Fazole adzuki jsou malé (cca 5mm), červeno – hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchutí. Jsou velmi populární Fazole adzukihlavně v Číně, Koreji a Japonsku, kde je dokonce považují za “královny fazolí“. 
  • vysoký obsah bílkovin, fosforu, vápníku a vlákniny
  • zdroj vitaminů A a B2, nebo také zinku, draslíku a železa
  • alternativou masa pro vegany a vegetariány
  • nejlépe stravitelná luštěnina
  • brainfood
  • jsou syté a výživné
  • bez obsahu lepku
  • celá řada stopových prvků, jako například fosfor, nebo draslík
Příprava: fazole adzuki namáčíme ve vodě alespoň na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě asi 30 minut v závislosti závisí na stáří semen (čím starší tím déle). Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Solíme až po uvaření.
 

Fazole Bango

Bango jsou velké strakaté fazole tmavočervené až černohnědé barvy.
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • brainfood
  • bez obsahu lepku

Fazole Borlotti

Fazole mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy, jinému jedlé kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovávají si svůj tvar a jsou pevné na skus. 
 

A jak je to s fazolemi a nadýmáním?

fazole podporují trávení a k nadýmání vedou pouze, pokud nebyli často součástí  jídelníčku a proto je potřeba je zařadit častěji. A jak správně fazole připravit? Po propláchnutí fazolí přelijte fazole vřící vodou a nechejte několik minut odstát. Před vařením vodu sceďte a v nové vodě vařte cca 10 min. až změknou. Při vaření fazolí kromě soli ( nejlépe Himalájská nebo mořská ) přidáme i koření, které brání nadýmání ( kmín, fenykl, koriandr nebo saturejku - ale ne všechno koření současně!!!).
 

Fazole a jejich účinky:Fazole a čočka

  • podporují krevní oběh a činnost srdce
  • podporují játra, ledviny a močový měchýř
  • podporují činnost střev
  • zdroj minerálů
  • odvádějí přebytečnou vodu z těla
  • snižují a regulují hladinu krevního cukru v krvi
  • zlepšují vzhled pleti
  • pomáhají při špatné náladě a depresích
  • posilují obranyschopnost
  • nízká kalorická hodnota s dostatkem vlákniny - vhodná při redukčních dietách
  • podporují regeneraci a hojení ran (vitamin K)
  • u zelených fazolových dejte pozor na šťavelany (brání vstřebávání vápníku)

Kde koupit fazole i v BIO kvalitě?

Pěstování fazolí:

fazole můžeme pěstovat pod ovocnými stromy mají na kořenech hlízkovité bakterie, které půdu obohacují o dusík. Vhodní sousedé fazolí jsou okurky, rajčata, červená řepa, salát, ředkvička, čínské zelí, polníček. Fazole nepotřebuje změnu půdy a záhonu (čili střídání plodin), můžeme je tedy pod stromy mít každý rok. Keříčkové fazole můžeme pěstovat mezi jahodami a u brambor. Prospívá jim saturejka, dobře se jim daří ve společnosti šalvěje, její vůně odpuzuje černé mšice a zároveň podporuje bujný růst fazolí. Nevadí jim ani slunečnice, po kterých se mohou i pnout a vytvořit společně hezké společenství. Fazole se nesnáší s hrachem ( stejné nároky na půdu ). Nepěstujeme je s cibulovinami (pórek, cibule, česnek), nerozumí si ani s fenyklem. Více informací

Diskusní téma: Fazole

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>