Hrách, hrášek

 Hrášek patří k potravinám s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K, stejně se v něm nacházejí minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, měď a železo.
Naklíčením v sobě hrách zmnoží obsah látek cenných pro naše tělo – enzymů a vitamínů skupiny B, E, C, provitamínu A. Naklíčené luštěniny jsou navíc i lépe stravitelné a snižuje se nadýmavost hotových pokrmů.

Jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem?

Rozdíl mezi hráškem a hrachem tkví pouze ve zralosti. Nezralému se říká hrášek a používá se jako zelenina. Později hrášek dozrává, až se mu jako sušenému říká hrách. Nejvýživnější je ovšem čerstvý a dalším zpracováním se obsaah výživných látek snižuje.
 

Hrách a jeho účinky na zdravíHrách

  • pomáhá snižovat tělesnou hmotnost
  • navozuje pocit sytosti (vláknina)
  • podporují růst svalů (bílkoviny)
  • rychlý zdroj energie (cukry)
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná je kombinace hrášku s mrkví
  • pomáhá při snižování vysoké hladiny špatného (LDL) cholesterolu
  • při anémii (podporuje tvorbu červených krvinek)
  • zpomaluje proces stárnutí
  • vhodný pro zrak (zdroj zeaxantinu a luteinu)
  • podporuje přísun živin do vlasů
  • prevence rakoviny žaludku (zdroj kumestrolu - polyfenol)
  • prevence nádorových onemocnění
  • reguluje krevní cukr (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • prevence osteoporózy
  • zdroj vitamínu K
  • zdroj proteinů a betakarotenu

Hráškové pyré:

na másle do růžova orestujeme rozetřený česnek, přisypeme hrášek promícháme přidáme sůl, pepř či jiné koření na dochucení. Následně důsíme cca 5 mín, podle potřeby můžeme podlít trochou vody a na konec přidáme strouhaný sýr a rozmixuje v mixéru.

Jak připravit pučálku?

Celý hrách přeberte, zbavte ho všech přebytečných slupek a jiného smetí, přebraný hrách zalijte dostatečným množstvím vody (asi dvojnásobek, než máte hrachu) a nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe celých 24 hodin. Během této doby se doporučuje vodu ještě dvakrát či třikrát vyměnit. Poté ji slijte a hrách jemně propláchněte vodou studenou. Teď nechte hrách (už bez vody) opět 24 hodin stát v nádobě zakryté fólií s několika dírkami. Po této době už na hrachu uvidíte krátké klíčky. Buď můžete hrách opatrně propláchnout a pustit se do samotné přípravy pučálky, nebo ještě opakovat proces z druhého dne – po propláchnutí nechat dalších 24 hodin stát.
 
Pučálka je na přípravu opravdu jednoduchá, možná jen klíčení hrachu vám může vzít trochu času – i když přiznejme si, že většinu práce udělá hrách sám bez naší pomoci. Rozehřejte si na pánvi máslo nebo sádlo. Na něm pak opražte naklíčený hrách, lehce ho osolte, opepřete. Při pražení hrách na pánvi jen lehce protřásejte. Pučálka je hotová asi po třech až pěti minutách. Hrách by neměl chutnat „syrově“, měl by ale zůstat křupavý.

Pučálka se dá jíst na sladký i slaný způsob. Sladkou pučálku mohou doplnit rozinky, med či sušené ovoce dle chuti. Slanou klidně ochuťte česnekem.

Jak připravit hrachovou polévku?

Hrachovka rozděluje konzumenty na dva tábory. Jenže její hlavní odpůrci často argumentují verzí, kterou pamatují ještě ze školních jídelen před Hrachová polévkadesítkami let. A přitom lze tenhle jednoduchý pokrm udělat chutně…
Nejdříve vařte hrách, nemusí být naprosto doměkka. Poté nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na plátky pokrájený celer a nadrcený česnek. Za chvilku přidejte uvařený hrách, zalijte vodou a půl hodiny povařte. Směs rozmixujte, osolte a dochuťte majoránkou a pažitkou. Máte-li doma odpůrce pažitky, zkuste namísto ní jemně polévku opepřit nebo navrch rozmáčknout stroužek česneku.
  • 500 gramů žlutého hrachu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ¼ středního celeru
  • 3 stroužky česneku
  • malá cibule
  • pepř, kurkuma nebo pažitka
  • majoránka
  • sůl
 
Přehled kultivarů hrachu dřeňového
Název odrůdy Typ Výška rostliny Počet semen v lusku
'Alderman' pozdní 150 cm 10
'Cezar' raný 80 cm 9
'David' poloraný 60 cm 9
'Gloriosa' velmi raný 60 cm 7
'Havel' raný 70 cm 8
'Junos' raný 80 cm 12
'Lubor' raný 60 cm 7
'Oskar' raný 70 cm 12
'Radim' pozdní 65 cm 9
'Radovan' poloraný 70 cm 8
'Vladan' raný 70 cm 8
  • pro začátek výsevu je vhodný přelom měsíců března a dubna

  • semena před vysetím namočte a nechte nabobtnat.

  • semena vyklíčí do čtrnácti dní

  • podlední výsev se dělá začátkem sprna

  • výsev do hlinitých a hlinitojílovitých půdách s mírně kyselou až neutrální reakcí

     

 

Diskusní téma: Hrách

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>