Slanina

Je výborná, ale pokud ji budete jíst každý den ve větším množství, je škodlivá.Pozor na vysoký obsah soli, doporučuje kupovat od domácích producentů, kteří nepoužívají konzervanty a další zdraví škodlivé přísady. Slanina jemasový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek, čerstvá slanina obsahuje ve sto gramech 0,44 mg vitamínu B1 (tiamin, aneurin), 0,16 mg vitamínu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitamínu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitamínu E (tokoferol), též minerály – 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu a pod.

Slanina a její pozitivní účinky:

  • na bolavé klouby, vnější použití (Omotejte plátky slaniny postižený kloub a následně zpevněte obvazem, nechte působit přes noc,opakujte sedm nocí.
  • na popraskané paty - citrón se slaninou (citron rozpulte a vydlabejte dužinu, vnitřní povrch kůry vystelte tenkými plátky slaniny, přitlačte na paty a zafixujte starými tlustými ponožkami na noc.
  • 20-30g slaniny ( v zimě i více) múžete jíst pravidelně ráno po jídle nebo večer před spaním. V této dávce se totiž nachází arachidonová kyselina (nenasycená mastná kyselina), která brání rozvoji aterosklerózy a normalizuje metabolismus cholesterolu v těle. Díky tomu se cholesterol neusazuje na stěnách cév a vylučuje se z těla ven stolicí
  • díky obsahu omega-3 mastných kyselin je výborná na srdce a cévy, je také zdrojem cholinu, což je látka, která chrání mozek před poškozením a chorobami. Slanina tak pomáhá léčit srdce i další orgány
  • zdroj kyseliny hyaluronové - výborná na pleť proti vráskám, na klouby a proti stárnutí
  • působí jako regulátor metabolizmu cholesterolu v těle (kyselina arachidonová)
  • působí pozitivně na lámavé nehty a záděry (obklad na postižené místo)
  • dokáže zastavit např. krvácení z nosu (uzená solená slanina nakrájená na hranolky a vložená v tampónu do nosu zastavila krvácení) - vysoký obsah soli ve slanině zapříčiní malý otok a umožní krevním buňkám se stáhnout mnohem víc, čímž se krvácení zpomalí a krev se srazí
  • bolest zubů( 30 min.držet mezi dásní, zuby a tváří na postihnuté části)
  • zánět žil a křečové žíly (tenké plátky nesolené slaniny pokládejte na místa s naběhlými žilami a jemně převažte obvazem. Nechejte působit celou noc. Ráno bolest nejen ustoupí, ale se křečové žíly objemově zmenší)
  • bolesti uší ( slaninové špunty se dají do uší)
  • hemeroidy a praskliny v okolí konečníku (vložit „mezi půlky“ kus slaniny tak, aby se část dotýkala konečníku - celý den a průběžně vyměňovat)
  • zdroj selenu (chrání organizmus člověka před vznikem rakoviny)

Vyšší dávky slaniny ( 50g a více pravidelně denně) mohou vyvolat tyto problémy:

  • zvyšuje riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy
  • zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu
  • zvyšuje riziko diabetu

„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolková z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Zdroj: instory.cz, www.salonnefertiti.cz

Diskusní téma: Slanina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>