Slanina

Je výborná, ale pokud ji budete jíst každý den ve větším množství, je škodlivá.Pozor na vysoký obsah soli, doporučuje kupovat od domácích producentů, kteří nepoužívají konzervanty a další zdraví škodlivé přísady. Slanina jemasový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek, čerstvá slanina obsahuje ve sto gramech 0,44 mg vitamínu B1 (tiamin, aneurin), 0,16 mg vitamínu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitamínu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitamínu E (tokoferol), též minerály – 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu a pod.

Slanina a její pozitivní účinky:

  • na bolavé klouby, vnější použití (Omotejte plátky slaniny postižený kloub a následně zpevněte obvazem, nechte působit přes noc,opakujte sedm nocí.
  • na popraskané paty - citrón se slaninou (citron rozpulte a vydlabejte dužinu, vnitřní povrch kůry vystelte tenkými plátky slaniny, přitlačte na paty a zafixujte starými tlustými ponožkami na noc.
  • 20-30g slaniny ( v zimě i více) múžete jíst pravidelně ráno po jídle nebo večer před spaním. V této dávce se totiž nachází arachidonová kyselina (nenasycená mastná kyselina), která brání rozvoji aterosklerózy a normalizuje metabolismus cholesterolu v těle. Díky tomu se cholesterol neusazuje na stěnách cév a vylučuje se z těla ven stolicí
  • díky obsahu omega-3 mastných kyselin je výborná na srdce a cévy, je také zdrojem cholinu, což je látka, která chrání mozek před poškozením a chorobami. Slanina tak pomáhá léčit srdce i další orgány
  • zdroj kyseliny hyaluronové - výborná na pleť proti vráskám, na klouby a proti stárnutí
  • působí jako regulátor metabolizmu cholesterolu v těle (kyselina arachidonová)
  • působí pozitivně na lámavé nehty a záděry (obklad na postižené místo)
  • dokáže zastavit např. krvácení z nosu (uzená solená slanina nakrájená na hranolky a vložená v tampónu do nosu zastavila krvácení) - vysoký obsah soli ve slanině zapříčiní malý otok a umožní krevním buňkám se stáhnout mnohem víc, čímž se krvácení zpomalí a krev se srazí
  • bolest zubů( 30 min.držet mezi dásní, zuby a tváří na postihnuté části)
  • zánět žil a křečové žíly (tenké plátky nesolené slaniny pokládejte na místa s naběhlými žilami a jemně převažte obvazem. Nechejte působit celou noc. Ráno bolest nejen ustoupí, ale se křečové žíly objemově zmenší)
  • bolesti uší ( slaninové špunty se dají do uší)
  • hemeroidy a praskliny v okolí konečníku (vložit „mezi půlky“ kus slaniny tak, aby se část dotýkala konečníku - celý den a průběžně vyměňovat)
  • zdroj selenu (chrání organizmus člověka před vznikem rakoviny)

Vyšší dávky slaniny ( 50g a více pravidelně denně) mohou vyvolat tyto problémy:

  • zvyšuje riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy
  • zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu
  • zvyšuje riziko diabetu

„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolková z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Zdroj: instory.cz, www.salonnefertiti.cz

Diskusní téma: Slanina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek