10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

30.03.2017 00:01

Ochutnejte duhu, která vás dodá živiny, které potřebujete, a současně jde o jednoduchý způsob, jak zlepšit své zdraví
Plný talíř s barevnými ovocem a zeleninou není jen pěkný, ale poskytuje také antioxidanty a další zdravotní prospěšné vitamíny a minerály. „Dostáváme různé živiny z různých potravin, proto je vhodné jíst celou řadu plodů v různých barvách. Je  to jedním z nejjednodušších způsobů, jak zajistit, abychom dostáváli celou řadu živin. Ve skutečnosti jde o rychlý způsob, jak zjistit, že budete jíst vyváženou stravu ( důležité je konzumovat nejméně tří různé barvy).

Zde máte min.10 tipů na ovoce, zeleninu a ořechy, které pomáhají v boji proti rakovině, dodají energii a zlepší vaše zdraví.

Červená: Řepa

Červený odstín znamená, že ovoce nebo zelenina podpoří zdravé srdce, posílí zrak, imunitu a sníží riziko rakoviny. Červená řepa je ukázkovým příkladem Červená řepatoho, jak uzdravující je červená barva. Jejich zdrojem jsou betakyaniny, látky bojující proti rakovině. Řepa také obsahuje nitráty, které snižují krevní tlak, mohou zastavit demenci u starších osoba a zlepšit průtok krve do mozku.

Červená: Třešně, višně

Antioxidanty nabité rubínové kuličky jsou více než jen zmrzlinovou polevou.Třešně mohou snížit riziko artritidy, srdečních onemocnění, rakoviny a bojují se záněty. Více

Červená / oranžová : Rajčata

Červená barva rajčete má původ v lykopenu, fytochemická látka, která pomáhá chránit před rakovinou prostaty. Zatímco většina ovoce a zeleniny ztrácí svou antioxidační sílu jakmile jsou vařené, u rajčat je to naopak.. vařením rajčata zvyšují obsah lykopenu. To znamená, že i když jsou rajčata zpracována mají zdravotní přínosy prostřednictvím rajčatové omáčky nebo rajčatového protlaku.
Červená: Goji, kustovnice čínská, více

Oranžová: Sladké Brambory

Oranžové ovoce a zelenina mají tuto barvu z beta-karotenu, což je silný antioxidant, který je přeměněn na vitamín A (prekurzor vitaminu A) v našem Batátytěle. Beta-karoten může chránit pokožku před UV zářením a pomáhají předcházet ztrátě zraku. Sladké brambory nejsou výjimkou. Kromě toho obsahuje téměř čtyřnásobnou doporučenou dávku vitamínu A , draslík -podporuje krevní tlak, vitamín C (posiluje imunitní systém) a vlákninu (podporuje zažívání a hubnutí) A pro tyto účinky budete mít oranžovou určitě rádi.
Oranžová: Meruňky, více
Oranžová : Kurkuma, více

Žlutá: Ananas

Tropické ovoce ananas vám dodá až 131% denního příjmu vitamínu C a také vám dodává bromelain, což je enzym, který pomáhá při trávení, snižuje záněty a může předcházet onemocnění srdce. Výzkum také ukazuje, že bromelaintaké potlačuje rakovinné bujení. Více

Zelená: Špenát / listová zelenina

Když přijde na listovou zeleninu, tak platí pravidlo, že čím tmavší a intenzivnější barvy, tím více výživy dostanete. Vyberte si např. kapustu, špenát, růžičkovou kapustu nebo ledový salát. Špenát vám dodá významnou porcí vápníku, draslíku a vitaminy A a K. Nemluvě o tom, že další látky ve špenátu mohou pomoci při efektivním růstu svalů. Více
Zelená: Brokolice
Brokolice podporuje zdravý imunitní systém. Tato zelenina obsahuje protein, který podporuje imunitní buňky, které chrání střeva a kůži. Brokolice je také skvělým způsobem, jak dostat do těla protein (3 gramy na šálek), vitamín C (135% denní hodnoty) a vitamin K (116% denní hodnoty).
Zelené: Čerstvé klíčky, více

Hnědá: mandle natural, čočka, hnědá rýže, datle

Modrá: Borůvky

Přírodní potraviny s modrou nebo fialovou barvou obsahují antokyany ( černá rýže, arónie, ostružiny) , což je antioxidanty, které působí proti volným Borůvkyradikálům, snižují naši riziko makulární degenerace a jsou prevenci před některými druhy rakoviny a mrtvice, podle studie 2012 zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition . Borůvky jsou tou pravou superpotravinou, která vám dodá více antioxidantů než většina ovoce a zeleniny a navíc vitamin K a C, vlákninu a mangan. více

Fialová: Hrozny

Hrozny obsahují zase vyjímečný antioxidant resveratrol . Mnohé studie naznačují, že tato látka může působit proti mnoha různým typům rakoviny a jako prevence onemocnění srdce. Hrozny mohou také zabránit slepotě související s věkem a také vám dodají značné množství vitaminů K a C.

Bílá: Banana

Nenechejte se zmást barvou, ale bílé ovoce a zelenina mohou být prospěšné pro vaše zdraví. „Stále více lidí říká abychom se vyhnuli bílým Banánypotravinám, ale přirozeně bílé potraviny jsou plné živin-ovoce a zelenina s bílou dužinou (banány, jablka, hrušky, celer a květák). Např. koncentrace vitaminu B6 a draslíku obsažené v Banánu může zlepšit vaši náladu a pomoci i srdci. Více
Bílá: Quinoa, bezlepková obilnina, více
Bílá: Amarant, bezlepková obilnina, více
Bílá: Moruše bílá
Zdroj: Rodale

Diskusní téma: 10 nejlepších způsobů, jak barevně zpestřit svůj jídelníček

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek