10 Potravin, které zvýší naši energii

12.04.2017 00:26
Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které přímo podporují imunitní systém, snížují záněty v těle, podporují duševní zdraví, a zvýšují energii, vytrvalost, a dlouhověkost. 
 

Zde máte seznam 12-ti energeticky posílujících superpotravin, které můžete pravidelně konzumovat:

Oves (ovesné vločky)

Oves je pravděpodobně nejlépe vstřebatelnou obilovinu a má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, draslíku, hořčíku a dalších minerálů. Oves je nejvhodnější na snídani, protože se vláknina se pomalu rozštěpí, stabilizuje hladinu cukru v krvi v průběhu celého dne. Jak bylo prokázáno v rozsáhlých studiích oves snížuje hladinu cholesterolu a podporuje srdce. Pokud nejste fanouškem ovesných vloček, můžete je posypat na jogurt, nebo přidat do krocana, sekané nebo salátů.

Quinoa

Tato bezlepková obilnina má nejvíce bílkovin, než jakékoli jiné obilí nebo rýže. Je bohatá na aminokyseliny (jako je lysin, cystein a methionin) a proto ji považujeme za úplný protein (zdroj tzv. kompletních bílkovin). Aminokyseliny prospívají svalům po cvičení, zatímco kyselina listová, hořčík a fosfor jsou zdrojem energie.

Quinoa

Borůvky

Kromě toho, že borůvky jsou silnými antioxidanty a zdrojem sacharidů, obsahují také vitamíny A, C, kyselinu listovou, minerály (draslík, hořčík) a vlákninu. Z výzkumu vyplývá, že tyto látky spolu s fytochemikáliemi (biologicky aktivní látky) posilují imunitní funkce, snížují symptomy deprese, zastavují nahromadění volných radikálů. Tyto látky pomáhají tělu i mysli se rychleji regenerovat po stresu, případně buněčném poškození.

Losos

Losos je plný protizánětlivých omega-3 mastných kyselin (zejména kyseliny dokosahexaenové - DHA a kyseliny eikosapentaenové - EPA), které zlepšují zdraví srdce. Losos je také vydatný zdroj bílkovin. American Heart Association doporučuje jíst mastné ryby, jako je losos, alespoň dvakrát týdně. Bylo zjištěno, že dietní příjem rybího masa s obsahem omega-3 mastných kyselin snížuje depresivní symptomy a zlepšuje kognitivní funkce. Energetický účinek lososa je spojený se zlepšení metabolismu, včetně účinnějšího využití kyslíku během cvičení.
losos a jeho účinky

Losos

Avokádo

avokádo je zdrojem zdravých tuků, vlákniny, draslíku, vitaminů A, E, a kyseliny listové. Jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová), které zlepšují metabolické prospekty, podporují zdraví srdce, normalizují hladiny tuku v krvi, a snižují zánětlivé markery (např. homocystein, který je často  spojen se zvýšenou únavou, cukrovkou, artritidou, a chronickým únavovým syndromem).

Krůta

krůta je typická nízkým obsahem tuku a dobrým zdrojem bílkovin a navíc obsahuje aminokyselinu tyrosin, která zvyšuje hladiny dopaminu a noradrenalinu (chemických látek v mozku), udržuje mozek čilejší a soustředěný. Krůta také obsahuje vitamíny B6 a B12, které zmírňuje nespavost, deprese a zvýšuje energii.
 

Goji bobule

jsou používané po více jak 5000 let v čínské medicíně na podporu energie, dlouhověkosti, mentální bělosti, snižuje napětí. Goji bobule podporují zvýšený průtok krve a tím posilují proudění kyslíku po celém těle. Tyto červeno-oranžově plody jsou koncentrované zdroje antioxidantů s antioxidační silou a nejčastěji se konzumují sušené nebo jako šťáva.

Goji berry

Mandle

mandle jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahují vápník, draslík, fosfor, vitamínů skupiny B a vitaminu E. Mandle jsou bohatým zdrojem hořčíku, který společně s vitamíny skupiny B hraje klíčovou roli při přeměně cukru na energii. Nízké hladiny hořčíku v těle působí ztrátu energie a působí problémy se spánkem a způsobují křeče v nohách. Doporučená denní dávka mandlí je 30 gramů.

Čočka

Tato luštěnina je zdrojem energie s nízkým obsahem tuků a obsahem bílkovin, vlákniny, železa, draslíku, zinku a kyseliny listové (B9). Je také zdrojem minerálu selenu. Studie zjistily, že nízké hladiny selenu jsou spojeny s tzv, špatnou náladou a nižší energetickou hladinou. Vláknina v čočce stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • vhodná je konzumace i naklíčené čočky - zdroj energie a jsou zachované všechny výživné látky
  • bojuje proti únavě a vyčerpání díky vysokému obsahu železa
  • čočka a její účinky
  • kde koupit čočku?

Čočka

Listový salát (listová zelenina)

 Listový salát  obsahuje vitamin C, provitamin A, vápník, železo, draslík. Listová zelenina je také zdrojem bílkovin a vlákniny a současně velmi nízkým obsahem kalorií.  Listovaná zelenina  je zdrojem flavonoidů, fytochemikálií s antioxidačními vlastnostmi, což je důvod, proč má listová zelenina jeden z nejvyšších ratingů ORAC mezi zeleninou. ORAC(stupnice pro měření hladiny antioxidantů).

Hořká čokoláda

Díky velkému obsahu sacharidů je hořká čokoláda ideálním zdrojem energie. Důležitou součástí čokolády je kakao, které obsahuje, byť v malém množství kofein, látku známou svými povzbudivými účinky. Nejvhodnější a také nejzdravější variantou je čokoláda s vysokým obsahem kakaa (tj. nad 70%).

Banány

Banány obsahují vysoké množství vlákniny, hořčíku a přírodních cukrů. Právě díky přírodním cukrům jsou snadno stravitelnou formou sacharidů. Díky tomu banány dodají vašemu organismu okamžitou energii, ale také eliminují depresi, chrání před rakovinou ledvin, řídnutím kostí a cukrovkou.
Zde máte seznam 10-ti energeticky posílujících superpotravin, které můžete pravidelně konzumovat:
 
Oves
Oves je pravděpodobně nejlépe vstřebatelnou obilovinu a má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, draslíku, hořčíku a dalších minerálů. Oves je nejvhodnější na snídani, protože se vláknina se pomalu rozštěpí, stabilizuje hladinu cukru v krvi v průběhu celého dne. Jak bylo prokázáno v rozsáhlých studiích oves snížuje hladinu cholesterolu a podporuje srdce. Pokud nejste fanouškem ovesných vloček, můžete je posypat na jogurt, nebo přidat do krocana, sekané nebo salátů.
 
Quinoa
Tato bezlepková obilnina má nejvíce bílkovin, než jakékoli jiné obilí nebo rýže. Je bohatá na aminokyseliny (jako je lysin, cystein a methionin) a proto ji považujeme za úplný protein (zdroj tzv. kompletních bílkovin). Aminokyseliny prospívají svalům po cvičení, zatímco kyselina listová, hořčík a fosfor jsou zdrojem energie.
 
Borůvky
Kromě toho, že jsou silnými antioxidanty a zdrojem sacharidů, obsahují také vitamíny A, C, kyselinu listovou, minerály (draslík, hořčík) a vlákninu. Z výzkumu vyplývá, že tyto látky spolu s fytochemikáliemi (biologicky aktivní látky) posilují imunitní funkce, snížují symptomy deprese, zastavují nahromadění volných radikálů. Tyto látky pomáhají tělu i mysli se rychleji regenerovat po stresu, případně buněčném poškození.
 
Losos
Losos je plný protizánětlivých omega-3 mastných kyselin (zejména kyseliny dokosahexaenové - DHA a kyseliny eikosapentaenové - EPA), které zlepšují zdraví srdce. Losos je také vydatný zdroj bílkovin. American Heart Association doporučuje jíst mastné ryby, jako je losos, alespoň dvakrát týdně. Bylo zjištěno, že dietní příjem rybího masa s obsahem omega-3 mastných kyselin snížuje depresivní symptomy a zlepšuje kognitivní funkce. Energetický účinek lososa je spojený se zlepšení metabolismu, včetně účinnějšího využití kyslíku během cvičení.
 
 
Avokádo
avokádo je zdrojem zdravých tuků, vlákniny, draslíku, vitaminů A, E, a kyseliny listové. Jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová), které zlepšují metabolické prospekty, podporují zdraví srdce, normalizují hladiny tuku v krvi, a snižují zánětlivé markery (např. homocystein, který je často  spojen se zvýšenou únavou, cukrovkou, artritidou, a chronickým únavovým syndromem).
 
Krůta
krůta je typická nízkým obsahem tuku a dobrým zdrojem bílkovin a navíc obsahuje aminokyselinu tyrosin, která zvyšuje hladiny dopaminu a noradrenalinu (chemických látek v mozku), udržuje mozek čilejší a soustředěný. Krůta také obsahuje vitamíny B6 a B12, které zmírňuje nespavost, deprese a zvýšuje energii.
 
Goji bobule
jsou používané po více jak 5000 let v čínské medicíně na podporu energie, dlouhověkosti, mentální bělosti, snižuje napětí. Goji bobule podporují zvýšený průtok krve a tím posilují proudění kyslíku po celém těle. Tyto červeno-oranžově plody jsou koncentrované zdroje antioxidantů s antioxidační silou a nejčastěji se konzumují sušené nebo jako šťáva.
 
Mandle
mandle jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahují vápník, draslík, fosfor, a vitamin E. Mandle jsou bohatým zdrojem hořčíku, který hraje klíčovou roli při přeměně cukru na energii. Nízké hladiny hořčíku v těle působí ztrátu energie a působí problémy se spánkem a způsobují křeče v nohách.
 
Čočka
Tato luštěnina je zdrojem energie s nízkým obsahem tuků a obsahem bílkovin, vlákniny, železa, draslíku, zinku a kyseliny listové (B9). Je také zdrojem minerálu selenu. Studie zjistily, že nízké hladiny selenu jsou spojeny s tzv, špatnou náladou a nižší energetickou hladinou. Vláknina v čočce stabilizuje hladinu cukru v krvi.
 
Listový salát (listová zelenina)
Listový salát obsahuje vitamin C, provitamin A, vápník, železo, draslík. Listová zelenina je také zdrojem bílkovin a vlákniny a současně velmi nízkým obsahem kalorií. Listovaná zelenina je zdrojem flavonoidů, fytochemikálií s antioxidačními vlastnostmi, což je důvod, proč má listová zelenina jeden z nejvyšších ratingů ORAC mezi zeleninou. ORAC(stupnice pro měření hladiny antioxidantů).Pravděpodobně jste už slyšeli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používán na potraviny např. hnědá a černá rýže, špenát, jogurt, goji, chia semínka, kešu a další zdravé potraviny. Superfoods mají větší obsah výživných a nutričních látek, ale mají také další vlastnosti, které přímo podporují imunitní systém, snížují záněty v těle, podporují duševní zdraví, a zvýšují energii, vytrvalost, a dlouhověkost. 
 
Zde máte seznam 10-ti energeticky posílujících superpotravin, které můžete pravidelně konzumovat:
 
Oves
Oves je pravděpodobně nejlépe vstřebatelnou obilovinu a má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, draslíku, hořčíku a dalších minerálů. Oves je nejvhodnější na snídani, protože se vláknina se pomalu rozštěpí, stabilizuje hladinu cukru v krvi v průběhu celého dne. Jak bylo prokázáno v rozsáhlých studiích oves snížuje hladinu cholesterolu a podporuje srdce. Pokud nejste fanouškem ovesných vloček, můžete je posypat na jogurt, nebo přidat do krocana, sekané nebo salátů.
 
Quinoa
Tato bezlepková obilnina má nejvíce bílkovin, než jakékoli jiné obilí nebo rýže. Je bohatá na aminokyseliny (jako je lysin, cystein a methionin) a proto ji považujeme za úplný protein (zdroj tzv. kompletních bílkovin). Aminokyseliny prospívají svalům po cvičení, zatímco kyselina listová, hořčík a fosfor jsou zdrojem energie.
 
Borůvky
Kromě toho, že jsou silnými antioxidanty a zdrojem sacharidů, obsahují také vitamíny A, C, kyselinu listovou, minerály (draslík, hořčík) a vlákninu. Z výzkumu vyplývá, že tyto látky spolu s fytochemikáliemi (biologicky aktivní látky) posilují imunitní funkce, snížují symptomy deprese, zastavují nahromadění volných radikálů. Tyto látky pomáhají tělu i mysli se rychleji regenerovat po stresu, případně buněčném poškození.
 
Losos
Losos je plný protizánětlivých omega-3 mastných kyselin (zejména kyseliny dokosahexaenové - DHA a kyseliny eikosapentaenové - EPA), které zlepšují zdraví srdce. Losos je také vydatný zdroj bílkovin. American Heart Association doporučuje jíst mastné ryby, jako je losos, alespoň dvakrát týdně. Bylo zjištěno, že dietní příjem rybího masa s obsahem omega-3 mastných kyselin snížuje depresivní symptomy a zlepšuje kognitivní funkce. Energetický účinek lososa je spojený se zlepšení metabolismu, včetně účinnějšího využití kyslíku během cvičení.
 
 
Avokádo
avokádo je zdrojem zdravých tuků, vlákniny, draslíku, vitaminů A, E, a kyseliny listové. Jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová), které zlepšují metabolické prospekty, podporují zdraví srdce, normalizují hladiny tuku v krvi, a snižují zánětlivé markery (např. homocystein, který je často  spojen se zvýšenou únavou, cukrovkou, artritidou, a chronickým únavovým syndromem).
 
Krůta
krůta je typická nízkým obsahem tuku a dobrým zdrojem bílkovin a navíc obsahuje aminokyselinu tyrosin, která zvyšuje hladiny dopaminu a noradrenalinu (chemických látek v mozku), udržuje mozek čilejší a soustředěný. Krůta také obsahuje vitamíny B6 a B12, které zmírňuje nespavost, deprese a zvýšuje energii.
 
Goji bobule
jsou používané po více jak 5000 let v čínské medicíně na podporu energie, dlouhověkosti, mentální bělosti, snižuje napětí. Goji bobule podporují zvýšený průtok krve a tím posilují proudění kyslíku po celém těle. Tyto červeno-oranžově plody jsou koncentrované zdroje antioxidantů s antioxidační silou a nejčastěji se konzumují sušené nebo jako šťáva.
 
Mandle
mandle jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahují vápník, draslík, fosfor, a vitamin E. Mandle jsou bohatým zdrojem hořčíku, který hraje klíčovou roli při přeměně cukru na energii. Nízké hladiny hořčíku v těle působí ztrátu energie a působí problémy se spánkem a způsobují křeče v nohách.
 
Čočka
Tato luštěnina je zdrojem energie s nízkým obsahem tuků a obsahem bílkovin, vlákniny, železa, draslíku, zinku a kyseliny listové (B9). Je také zdrojem minerálu selenu. Studie zjistily, že nízké hladiny selenu jsou spojeny s tzv, špatnou náladou a nižší energetickou hladinou. Vláknina v čočce stabilizuje hladinu cukru v krvi.
 
Listový salát (listová zelenina)
Listový salát obsahuje vitamin C, provitamin A, vápník, železo, draslík. Listová zelenina je také zdrojem bílkovin a vlákniny a současně velmi nízkým obsahem kalorií. Listovaná zelenina je zdrojem flavonoidů, fytochemikálií s antioxidačními vlastnostmi, což je důvod, proč má listová zelenina jeden z nejvyšších ratingů ORAC mezi zeleninou. ORAC(stupnice pro měření hladiny antioxidantů).

Diskusní téma: 10 Potraviny, které zvýší naši energie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek