14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27

Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké Lněné semínko a olejnutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a lignanů. Tyto složky společně bojují proti mnoha nemocí a chorob, včetně kardiovaskulárních chorob, zánětu, artritidě, alergiím, astmatu a diabetu.

Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.

Zdravotní výhody lněných semínek

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů: lněné semínko je bohatým vitamínů skupiny B a vitamínu E  a také minerálů jako je hořčík, draslík a železo. Vitamin E je nezbytný pro zdravou kůži a kosti. Draslík udržuje zdraví nervů a železo je nezbytnou složkou pro červené krvinky a mnoho enzymů, které ovlivňují celkový metabolismus.

  • Dobrým zdrojem bílkovin: lněné semínko je bohatým zdrojem dietních bílkovin, které mají vysoký index zásadních aminokyselin, které jsou důležité pro naše tělo.
  • Bohatý zdroj flavonoidů: lněné semínko je dobrým zdrojem flavonoidů. Tyto polyfenolické sloučeniny inhibují peroxidaci lipidů, agregaci krevních destiček, a propustnost a křehkost kapilár, což vede k nižšímu výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
  • Bohatý zdroj na omega-3 mastných kyselin: lněné semínko je výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, na druhém místě je rybí olej. Omega-3 mastné kyseliny působí proti zánětům v těle. Záněty jsou hlavní příčinou srdečních chorob, astma, alergií, diabetes a dokonce i některých druhů rakoviny.
  • Jsou bohaté na vlákninu: lněné semínko je bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Zatímco rozpustná vláknina pomáhá udržovat správné zažívání, nerozpustná vláknina hraje důležitou roli v udržování zdravého srdce a snižování LDL cholesterolu. Tato vlastnost lněného semínka také pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru (při cukrovce).
  • Jsou zdrojem fytochemikálií: lněné semínko je bohaté na fotochemikálie, které působí jako antioxidanty, které pomáhají při prevenci a boji proti rakovině. Lněné semínko je bohatým zdrojem lignanů, které podporují reprodukční zdraví, pomáhají v prevenci při klimakterických obtížích a působí proti důsledkům diabetu 2 typu.
  • Zvyšují imunitu: kyselina alfa linolenová obsažená v lněném semínku, zvyšuje imunitní reakce v organismu a působí jako prevence proti zánětlivým onemocněním, (revmatoidní artritida, psoriáza a autoimunitní onemocnění lupus).
  • Prospěšné pro dietu: lněné semínko je součástí mnoha dietních programů, protože udržuje hladinu cukru v krvi. Díky obsahu vlákniny zasytí a působí proti přejídání.
  • Zabraňují osteoporóze a kardiovaskulárním onemocněním: lignany, obsažené v lněném semínku, snižují riziko vzniku osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění žen v menopauze.
  • Pro ženy při menstruaci: pravidelná konzumace lněného semínka inhibuje změny cyklu a snižují ovariální dysfunkce
  • Působí proti rakovině: je zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty a rakoviny tlustého střeva.
  • Prospívají očím: Lněná semínka mohou snížit syndrom „suchého oka“ a také omega-3 mastné kyseliny mohou snížit riziko makulární degenerace, jedná se o oční onemocnění v důsledku poškozených očních nervů.
  • Podporuje zdraví ledvin:  bylo prokázáno, že snižují záněty ledvin
  • Účinný proti kožním problémům: lněný olej léčí zanícené oblasti kůže (akné, růžovka a ekzémy) a podporuje hojení spálenin od slunce.
  • Vyživuje vlasy a nehtylněný olej propívá křehkým vlasům a nehtům, zabraňuje také třepení. 

 Toto výčet shrnuje některé z nesčetných zdravotních výhod lněného semínka. Konzumujte lněné semínka máčená ve vodě a tím využijete všechny výživné látky v nich obsažené.

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie, lze kombinovat s chia semínky nebo bazalkovými semínky

Článek: lněné semínko a jeho účinky na zdraví

Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a lignanů. Tyto složky společně bojují proti mnoha nemocí a chorob, včetně kardiovaskulárních chorob, zánětu, artritidě, alergiím, astmatu a diabetu.
Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>