5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47

Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v rýži. „Kojenci a malé děti mají dvakrát až třikrát vyšší expozici arsenu než dospělí,“ jak uvádí Evropská společnost pro Pediatrii, gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHN) v recenzi na obsah arsenu v rýži. 

  • 25.4.2017 BILLA - výrobek Naše Bio Rýže natural obsahovala vysoké množství arzenu, konkrétně 0,31 mg/kg. Výrobek byl ztažen z trhu.

Výzkumníci z ESPGHN  nabízí těchto pět tipů, které minimalizují obsah arsenu v rýži:

1. Vyhněte se rýžovému mléku

Rýžové mléko se nabízí jako bez laktózová náhrada kravského mléka. Bohužel, ale rýžové mléko je vyrobeno z rýžových otrub - a tedy nejtoxičtější části rýže, kde se nejčastěji objevuje arzen u umělých hnojiv a pesticidů. Výzkumníci uvádějí, že rýžové mléko může překročit limit, který je stanoven pro obsah arzénu v pitné vodě a to až 7 krát. Toto upozornění platí zejména pro děti. Výzkumníci poukázali na tři varianty: 

  • mateřské mléko
  • kravské mléko
  • rýžové mléko

Zjistili, že z 80 procent je mateřské mléko čisté, kravské mléko má asi třikrát více arzénu než mateřské mléko a rýžové mléko má 15 krát tolik arzenu jako mléko kravské.

2. Vyvarujte se obsahu arzénu v dětské výživě

„Rýže je široce používaný zdroj sacharidů, který je dostupný, nemá výraznou chuť a má relativně nízký alergický potenciál“. Bohužel, ale tak vystavujeme děti, zejména ty s celiakií nebo jinými potravinovými alergiemi zvýšenému riziku obsahu arzenu ve stravě. Namísto rýže je vhodná oranžová zelenina (např. sladké brambory - batáty. Dříve byla rýže nabízena jako nealergenní a výživná. Měkké ovoce, zelenina, nebo dokonce maso jsou prvním zdrojem doplňkových živin pro kojence.

3. Vařit rýži správně?

Výzkumníci v ESPGHN zjistili, že vaření rýže v nekontaminované vodě se sníží obsah arsenu v rýži a dále je důležité oplachování rýže před vařením, což může snížit arsen o 30 až 40 procent. Pokud celozrnnou rýži namočíte přes noc, eliminujete obsah arzénu na minimum... více

  • kvalita vody
  • propláchnutí celozrné rýže
  • namočení přes noc
  • vaření v dostatečném množství vody (např. 4.1)

4. Buďte kreativní při přípravě rýže

Rýže může být problematickým zdrojem arzenu, protože při pěstování a růstu má schopnost absorbovat těžké kovy z prostředí a půdy. PšeniceObiloviny a ječmen mají například až 10 krát nižší obsah arzénu ve stejných podmínkách. Jako alternativu můžete vyzkoušet jiné obilniny např. pohanku, čirok nebo quinou.

5. Vyhněte se cukrovinkám

Hnědý rýžový sirup je další položkou, na kterou si musíte dávat pozor. Potraviny slazené organickým hnědým rýžovým sirupem mohou obsahovat až dvacetkrát víc arsenu než jiné alternativní sladidla (včelí med).