Aloe vera

25.05.2015 21:36

Aloe vera

     Co potřebujeme, abychom byli dobře živí? Jednoduchou rovnici k tomu stanovil Kryštof Kolumbus: „Pšenice nás živí, víno povznáší na Aloe vera feroxduchu, olivy nás drží při životě a aloe poskytuje možnost léčby.“
 Aloe vera, jejíž jméno znamená "zářivá hořká látka", byla odjakživa považována za královnu léčivých rostlin. Podobá se kaktusu se zelenými listy plnými čirého viskózního gelu. Jádrem všech jejích neobyčejných léčivých vlastností je právě její gelovitá dužina. Věhlas Aloe vera nezanikl ani v dnešní době – naopak. Obsahuje všechny ve vodě rozpustné vitamíny, dokonce typicky živočišný vitamín B12. Dále pak minerální látky, jako je vápník, draslík, sodík a zejména mangan, chróm, zinek a další. Je výborným pomocníkem jarní očistné kúry – tedy detoxikace, úpravy zažívání, vyprazdňování a doplnění životně důležitých látek ve smyslu buněčné výživy.

U zažívacího traktu je velmi důležitá mikroflóra

     Ta se musí udržovat a pěstovat, aby jeho obrana byla funkční. Aloe vera má mimořádnou schopnost provést dokonalý „úklid“ v trávících buňkách. Obsahuje složky, které na sebe vážou jedovaté toxické látky nahromaděné ve střevech, játrech a žlučníku. Z povrchu buněk „odklidí“ nečistoty, čímž pozitivně ovlivní střevní flóru, zregulují činnost žaludku a podpoří zdravé trávení. Dejte si každý den nalačno sklenku Aloe vera juice s maracujou. Nejenže má zajímavou chuť - je bohatý na polysacharidy, draslík, fosfor, vápník, vitamín A a C. Tyto složky na sebe aktivně váží nežádoucí látky, které se hromadí ve střevech, játrech a žlučníku.“

Kolik litrů tekutin denně vypijete?

Odborníci doporučují v průběhu dne vypít optimálně dva litry pramenité nebo minerální vody. Nedostatek tekutin totiž vede k nekontrolovanému přejídání, jelikož mozek nerozlišuje mezi hladem a žízní.
Pokud si rádi smlsnete, pak na to připravte své zažívání. 

     Zásobte tělo dostatkem antioxidantů a látek, které ulehčují trávení a posilují sliznice trávicího traktu, nejlépe výtažky z „královny rostlin“ ve formě tobolek. Tobolky uvolňují účinné látky postupně a zlepší vaše trávení během dne. Máte-li pocit hladu, je možné, že ve skutečnosti organismus potřebuje doplnit zásoby vody. Proto se doporučuje vypít velkou sklenici vody před každým jídlem. Většinou pravděpodobně zjistíte, že hlad byl jen „převlečenou žízní“. 

Vyhněte se stresu 
     Udělejte si snímek svého pracovního dne. Dovedete se vůbec během dne zastavit? Jak, s kým a co snídáte, obědváte a večeříte? Máte na to vůbec čas? A je váš spěch vůbec nutný? Umíte hospodařit se svým časem a s časem jiných lidí? Víte, že spěchem ovlivňujete i své blízké? Jste stále ve stresu? Ačkoli se vám zdá, že všechno dobře snášíte a zvládáte, za několik měsíců nebo let se nám to všechno může vrátit v podobě opakovaných onemocnění nebo těžkých psychosomatických stavů.