Antioxidanty - pestrá směs potravin

24.01.2016 22:17

"Pestrý je možno řící zdravý"- tak můžeme ve stručnosti vidět antioxidanty. Takže spolu krásnými a rozmanitými barvami ovoce, zeleniny a bylin můžeme do těla , jak potvrzují rozsáhlé výzkumy, s antioxidanty vnich obsažených přijmou i látky důležité pro život. Pestré ovoce a zelenina na rozdíl od živočné stravy ( není moc příjemná - usmrcení zvířete, jeho úprava, příprava..) jsou 100% využitelné a přímo atraktivní ( doslava učinní náš život  barevným a pestrým ).

Kde můžeme najít přírodní antioxidanty?

  • karotenoidy - lykopeny, beta-karoteny, kryptoxantiny ( meruňky, broskve, rajčata, papriky, brokolice, kapusta, špenát mrkev )
  • vitamin C - kyselina askorbová ( amalaki, arónie, rakytnik řešetlákový, rybíz, kiwi, brambory , citrusové plody )
  • vitamin E ( ořechy, mandle, olej z pšeničných klíčků, slunečnicová semínka...)
  • flavonoidy ( třešně, švestky, jahody, jablka, červené zelí, ředkvičky...)
  • saponiny ( quinoa, slzovka, hrách, fazole, špenát ...)

Imunitní systém rostlin

antioxidanty se vyskytují zejména v rostlinách, jen stopové množství můžeme najít ve zvířatech. Při přeměně anorganického oxidu uhličitého na organické látky za pomoci slunce, kdy se nejprve vytváří jednoduché cukry a později i komplexní sacharidy, tuky a proteiny, tento proces je možno nazvat zázrakem, protože my jako lidé nejsme schopni technicky tento proces napodobit. Při fotosyntéze přeměňují rostliny sluneční energii na hmotu pomocí přechodů elektronů ve svých atomech. Elektrony přeskakují v elektronovém obalu, takže vznikají různé energetické stavy. Antioxidanty  jsou při tomto procesu nepostradatelné, neboť při těchto procesech chrání rostlinu před poškozením. Dá se říci, že antioxidanty v rostlinách působí jako imunitní systém rostliny.
 

Ochrana před volnými radikály

volné radikály, jak zjistila věda, působí i v lidském těle. Pokud je jejich množství nadměrně zvýšeno nevhodnou stravou, nadměrným opalováním ( přiměřeným sluněním přijímáme potřebný vitamin D ), extrémním stresem, jedovatými a rakovinotvornými látkami působí jako "jed" pro naše tělo! Nadměrné množství radikálů způsobí tuhnutí tkáně a tím stárneme. Mezi nemoci, které jsou způsobené volnými radikály můžeme zařadit: arteriosklerózu, rakovinu, revma, šedý zákal...
 

Nepopiratelná souvislost - vitamin C a rakovina ( srdeční infarkt a mrtvice )

studiemi prováděnými p. Cambellovou byla potvrzena souvislost mezi nedostatkem příjmu vitaminu C a náchylností k rakovině a jiným nemocemi. Je důležité rozlišovat mezi uměle chemicky vyrobeným vitaminem C ( doplňky stravy ) a přírodním zdrojem. Důvodem jsou další vazby, které přijímáme společně v ovoci obsaženém vitaminem C.
 

Vitaminy z živočišné říše:

rostliny obsahují všechny potřebné antioxidanty, balastní látky a minerály, pouze vitaminy A,D a B12 se vyskytují především živočišné stravě, obsahují však hodně cholesterolu a tuků. Cholesterol si organismus může vyrobit sám, vitamin A z betakarotenu. Vitamin D může získat přiměřeným každodenním slunění a částečně z hub. Pouze vitamin B12 trochu problematické... můžeme jej získat z řas a ze šťávy mladého zeleného ječmene.