Green food

16.09.2015 00:12

Zelené potraviny, green food

Mezi nejznámější superfood patří zelený ječmen a chlorela.  Zelené potraviny dodávají  živiny, vitaminy, minerály a antioxidanty v přirozené podobě, které bohužel už současná strava nenabízí v dostatečném množství. 

Opravdu kvalitní zelené potraviny pocházejí z organické zemědělské produkce, kde se k pěstování používají pouze přírodní postupy a principy bez použití chemie a hnojiv. To je základní podmínka kvalitního výrobku.

Mladý ječmen a chlorela působí celistvě, přirozeně, zneškodní škodliviny, které se do těla dostanou často právě i nevhodnou stravou. Jsou zásadotvorné, působí tedy významně při překyselení organismu a upravují zažívání. Mají také vysoký obsah chlorofylu, který zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin, brání zánětům a infekcím

  • Zelený ječmen obsahuje tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde Zelený mladý ječmendeprese a únava. Večer tělo přemění serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Chlorofyl je ale pouze jedním z řady dalších rostlinných barviv. V trávě se nachází i alfa a beta karoten, zeaxanthin a řada xantofylů. Ty ale nejsou vidět, protože je chlorofyl všechny překryje. Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu,“ uvádí Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentra, která dále podotýká, že velmi účinný je při léčbě zácpy, protože obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá urychlit peristaltiku střev.
  • Chlorella pyrenoidosa je sladkovodní jednobuněčná řasa známá od roku 1890, ale na naší planetě údajně přežívá již 2,5 milionů let. Díky látce chlorellin, která má výrazné antibakteriální účinky se jí také přezdívá přírodní antibiotikum. Chlorella v porovnání s ostatními rostlinami obsahuje největší množství chlorofylu. Tím, že patří mezi jednobuněčné organismy je velmi důležitá, neboť právě ty jsou nejjednodušší formou života, na které závisí formy vyšší a složitější. Chlorella a další řasy jsou předpokladem a základem celého vyššího potravního i životního řetězce a pro své unikátní složení je tato mikrořasa často označována za jednu z nejzdravějších potravin. Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít příznivý vliv na snížení hmotnosti
  • Spirulina je zelenomodrá sinice, která na Zemi existuje asi 3,5 miliardy let. „Stejně jako chlorella je velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky