I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25

Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce prodlužují život. Jenže opravdu jsou tato odvážná tvrzení založená na pravdě, nebo je to jen způsob, jak z lidí tahat peníze? 

  • dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem
  • některé kombinace léku s potravinami mohou způsobovat zdravotní potíže (např. účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský)
  • díky vysokému obsahu pesticidů se mohou potraviny včetně ryb stát potravinami, které tělu škodí a to platí i pro pesticidy v pitné vodě
  • co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, nemá jistotu co jí...
Prof. Strunecká: Lidské tělo toho hodně vydrží. Evoluce nás vyzbrojila mnohými obrannými mechanismy. Ovšem jen my rozhodujeme, zda vše chceme nechat jen na našem organismu, nebo zda mu pomůžeme a vyhneme se látkám nebo množství, které nám rozhodně neprospívají, ba naopak. 
 

Kokosový olej, zázrak, nebo prokletí?

V jednom nedávném americkém průzkumu se tři čtvrtiny lidí nechalo slyšet, že smýšlí o oleji získávaného z jader zralých kokosových ořechů Kokosový olejjako o velmi prospěšném. Je používán jako prostředek ke snížení vysokého cholesterolu i snížení hmotnosti. Ostatně, takhle se to říká. Jaká je skutečnost? Podle prohlášení Americké kardiologické asociace panenský kokosový olej opravdu pomáhá při vysokém cholesterolu, takže v tom se tamtamy nemýlí. Jenže s hubnutím už je to horší!

„Jedna menší polévková lžíce denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky Malina Malkani s tím, že jako na dietního zachránce by na kokosový olej rozhodně nespoléhala. Takže pozor!

Avokádo, přítel s jedním ALE

Avokádo jako exotické ovoce je zdrojem „zdravých“ tuků, prevenci cukrovky i srdečních onemocnění. Taky jste to takhle slyšeli? Pak tuto Avokádoinformaci považujte za správnou. Podle výše zmíněné odbornice existuje mnoho důkazů, že strava bohatá na avokádo s vysokým obsahem mononenasycených tuků pomáhá snižovat špatný cholesterol, čímž prospívá srdci. Pokud se však s jeho pomocí snažíte zhubnout, nezapomeňte, že jedna porce avokáda představuje jeho třetinu, nikoli celý plod.

Červené víno, velký otazník

Že dvě deci vína denně zabraňují kardiovaskulárním chorobám? Tohle tvrzení není fakt, ale spíš zbožné přání konzumentů. Ba naopak závěry jisté lékařské studie z tohoto roku se drží zcela jiného scénáře – podle nich i malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu i jaterních potíží. To je nepříliš povzbudivý názor ředitelky newyorské výukové nemocnice Montefiore Health System Sandry Arevalo.

Jablečný ocet. Mnoho povyku pro nic?

Účinné bělidlo zubů, ničitel infekcí i dietní urychlovač – to je podle všeho jablečný ocet. Věříte tomu? Bohužel vás musíme zklamat. Tahle tekutina má sice má schopnost vás zasytit, nicméně tohle umí všechny druhy octa. V současné době není vědecky potvrzeno, že

„jablečňák“ působí jako prevence rakoviny a co se týče zesvětlování chrupu, ani tam to není žádná sláva. Při dlouhodobém používání může poškodit zubní sklovinu, takže tady recept na perleťové zuby vážně nehledejte.

Grapefruit

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví. 
 

Geneticky modifikované sója (tofu)

Existuje mnoho různých druhů tofu, včetně čerstvého tofu, měkkého nebo hedvábného tofu, pevného tofu, extra pečeného tofu, zpracovaného, Sójafermentovaného, sušeného tofu, smaženého tofu a zmrazeného tofu. Bohužel, většina tofu je nekvašená. A kdyby jenom to.

„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno,“ apeluje doktor a přiznává, že se jedná o znepokojivě vysoké množství. Opět platí, že co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, jakoby ani neměl…

Modifikované potraviny - celoročně dostupná rajčataRajčata

Maso a další

Velký rozdíl může být např. v masu, např. zelené maso x maso z velkochovů, které obsahuje antibiotika, modifikované krmiva (sója, kukuřice) a další škodlivé láty. Totéž platí o vejci, zelenině, ovoci atd...
 

Olivový olej, všeho moc škodí..

Na každém kroku slýcháte, jak je olivový olej tak zdravý, až to přímo láká přidat ho do každého pokrmu, který si připravujete. Opak je však pravdou, víte, kolik je tak akorát? A kolik kalorií se schovává v jedné lžičce? Pokud chcete čerpat všechny zdravotní přínosy olivového oleje, bez újmy na hmotnosti, tak byste neměli překračovat doporučenou jednu lžičku olivového oleje denně. Opravdu jen jedna lžička denně zcela stačí pro doplnění potřebných živin a jako prevence pro pevné a dlouhé zdraví. 
Všechny olivové oleje bez ohledu na typ obsahují v jedné čajové lžičce kolem 500 kj.

 

Zdroj: prostreno.cz

Diskusní téma: I superpotraviny mohou škodit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>