I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25

Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce prodlužují život. Jenže opravdu jsou tato odvážná tvrzení založená na pravdě, nebo je to jen způsob, jak z lidí tahat peníze? 

  • dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem
  • některé kombinace léku s potravinami mohou způsobovat zdravotní potíže (např. účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský)
  • díky vysokému obsahu pesticidů se mohou potraviny včetně ryb stát potravinami, které tělu škodí a to platí i pro pesticidy v pitné vodě
  • co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, nemá jistotu co jí...
Prof. Strunecká: Lidské tělo toho hodně vydrží. Evoluce nás vyzbrojila mnohými obrannými mechanismy. Ovšem jen my rozhodujeme, zda vše chceme nechat jen na našem organismu, nebo zda mu pomůžeme a vyhneme se látkám nebo množství, které nám rozhodně neprospívají, ba naopak. 
 

Kokosový olej, zázrak, nebo prokletí?

V jednom nedávném americkém průzkumu se tři čtvrtiny lidí nechalo slyšet, že smýšlí o oleji získávaného z jader zralých kokosových ořechů Kokosový olejjako o velmi prospěšném. Je používán jako prostředek ke snížení vysokého cholesterolu i snížení hmotnosti. Ostatně, takhle se to říká. Jaká je skutečnost? Podle prohlášení Americké kardiologické asociace panenský kokosový olej opravdu pomáhá při vysokém cholesterolu, takže v tom se tamtamy nemýlí. Jenže s hubnutím už je to horší!

„Jedna menší polévková lžíce denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky Malina Malkani s tím, že jako na dietního zachránce by na kokosový olej rozhodně nespoléhala. Takže pozor!

Avokádo, přítel s jedním ALE

Avokádo jako exotické ovoce je zdrojem „zdravých“ tuků, prevenci cukrovky i srdečních onemocnění. Taky jste to takhle slyšeli? Pak tuto Avokádoinformaci považujte za správnou. Podle výše zmíněné odbornice existuje mnoho důkazů, že strava bohatá na avokádo s vysokým obsahem mononenasycených tuků pomáhá snižovat špatný cholesterol, čímž prospívá srdci. Pokud se však s jeho pomocí snažíte zhubnout, nezapomeňte, že jedna porce avokáda představuje jeho třetinu, nikoli celý plod.

Červené víno, velký otazník

Že dvě deci vína denně zabraňují kardiovaskulárním chorobám? Tohle tvrzení není fakt, ale spíš zbožné přání konzumentů. Ba naopak závěry jisté lékařské studie z tohoto roku se drží zcela jiného scénáře – podle nich i malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu i jaterních potíží. To je nepříliš povzbudivý názor ředitelky newyorské výukové nemocnice Montefiore Health System Sandry Arevalo.

Jablečný ocet. Mnoho povyku pro nic?

Účinné bělidlo zubů, ničitel infekcí i dietní urychlovač – to je podle všeho jablečný ocet. Věříte tomu? Bohužel vás musíme zklamat. Tahle tekutina má sice má schopnost vás zasytit, nicméně tohle umí všechny druhy octa. V současné době není vědecky potvrzeno, že

„jablečňák“ působí jako prevence rakoviny a co se týče zesvětlování chrupu, ani tam to není žádná sláva. Při dlouhodobém používání může poškodit zubní sklovinu, takže tady recept na perleťové zuby vážně nehledejte.

Grapefruit

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví. 
 

Geneticky modifikované sója (tofu)

Existuje mnoho různých druhů tofu, včetně čerstvého tofu, měkkého nebo hedvábného tofu, pevného tofu, extra pečeného tofu, zpracovaného, Sójafermentovaného, sušeného tofu, smaženého tofu a zmrazeného tofu. Bohužel, většina tofu je nekvašená. A kdyby jenom to.

„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno,“ apeluje doktor a přiznává, že se jedná o znepokojivě vysoké množství. Opět platí, že co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, jakoby ani neměl…

Modifikované potraviny - celoročně dostupná rajčataRajčata

Maso a další

Velký rozdíl může být např. v masu, např. zelené maso x maso z velkochovů, které obsahuje antibiotika, modifikované krmiva (sója, kukuřice) a další škodlivé láty. Totéž platí o vejci, zelenině, ovoci atd...
 

Olivový olej, všeho moc škodí..

Na každém kroku slýcháte, jak je olivový olej tak zdravý, až to přímo láká přidat ho do každého pokrmu, který si připravujete. Opak je však pravdou, víte, kolik je tak akorát? A kolik kalorií se schovává v jedné lžičce? Pokud chcete čerpat všechny zdravotní přínosy olivového oleje, bez újmy na hmotnosti, tak byste neměli překračovat doporučenou jednu lžičku olivového oleje denně. Opravdu jen jedna lžička denně zcela stačí pro doplnění potřebných živin a jako prevence pro pevné a dlouhé zdraví. 
Všechny olivové oleje bez ohledu na typ obsahují v jedné čajové lžičce kolem 500 kj.

 

Zdroj: prostreno.cz

Diskusní téma: I superpotraviny mohou škodit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Jsou potom křupavějš, chutnější, stravitelnější a změknou. Ořechy máčíme podle druhu od 1...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>