Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28

Pomocník jménem Epsomská sůl!

Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je Epsomská sůldobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější.

Co to tedy Epsomská sůl je?

Název pochází od města Epsom, kde byla poprvé objevena. Epsomská sůl obsahuje hořčík, síru a kyslík. Tato sůl má úplně jinou strukturu a složení, než sůl kuchyňská. Epsomská sůl je sice podobná vzhledem, ale její chuť je hořká a složením jiná než sůl normální.

Na co je Epsomská sůl dobrá?

Epsomská sůl je velmi využívána do koupelí. Někdo si sůl rozpouští ve vodě a pije ji nebo si dá každý den špetku soli pod jazyk. Lidé ji používají především jako projímadlo, proti bolestem svalů nebo na nespavost. Sůl se skvěle rozpouští, a proto se všechny její látky skvěle dostávají přes pokožku do těla, kde plní svoji velkou pozitivní funkci pro naše tělo.

Proč užívat Epsomskou sůl?

I.        Vstřebávání hořčíku

Hořčík je pro naše tělo velmi důležité, jelikož podporuje správnou funkci srdce a také nervové soustavy. Pokud si Epsomskou sůl dopřáváme v koupeli, podporujeme tak naše tělo, aby lépe vstřebávalo hořčík. Toto tvrzení je podloženo studií, kdy se lidem po koupelích ve vodě s Epsomskou solí rapidně zvedla hladina hořčíku v krvi. Výsledky jsou vidět už po první koupeli!

II.        Pomocník při nespavosti a stresu

Abychom měli kvalitní spánek a lépe zvládali stres, je potřeba, aby naše tělo mělo dostatečnou hladinu draslíku. Také nedostatek hořčíku je příčina, proč nemůžeme v noci až tak moc spát a máme narušený systém obrany proti stresu, který je dnes na každém rohu.. Horká koupel s Epsomskou solí nás zklidní a dodá organismu potřebné látky.

 III.        Lepší trávení

Pokud máte problémy s trávením, je pro Vás Epsomská sůl to pravé! Tato sůl totiž vtahuje vodu do střeva, což je skvělý postup pro lepší a snadnější vyprazdňování. Americká FDA uvádí Epsomskou sůl v seznamu účinných látek proti zácpě. Doporučené dávkování v případě tohoto problému je cca 2 – 6 kávových lžiček na 250 ml vody. Jakmile se sůl rozpustí, vypijte. Epsomská sůl začne působit v rozmezí 30 minut – 6 hodin. Ale opatrně, sůl se používá pouze k akutním problémům, nikoliv dlouhodobě.

IV.        Lepší výkonnost a regenerace

Podle některých odborníků pomáhají lázně z Epsomské soli snížit otoky svalů a snižují křeče. Proto je sůl skvělá při ovlivnění výkonu při cvičení a také následnou regeneraci.

 

Nežádoucí účinky Epsomské soli?

I přesto, že je našemu tělu velmi prospěšná, může mít Epsomská sůl i nežádoucí účinky a to v případě užívání ústy. Síran hořečnatý, která je obsažen v Epsomské soli má projímavé účinky, tak je důležité si pamatovat, že je potřeba pít hodně vody! Nedoporučuje se také překračovat denní dávkování. Vyhneme se tak možné nevolnosti, bolesti hlavy nebo podráždění žaludku – to vzniká v případě, kdy se naše tělo předávkuje hořčíkem. Dbejte tedy na správné dávkování!

Jak správně Epsomskou sůl užívat?

 

I.        Do koupele

Lázeň si připravíme tak, že napustíme vanu, aby voda zakryla celé naše tělo a dáme do ní 475 ml Epsomské soli a necháme rozpustit. Do připravené lázně se ponoříme na cca 15minut.

II.        Kosmetika

Pokud nejsme milovníci koupelí, můžeme Epsomskou sůl používat v kosmetice a to na vlasy nebo kůži. Sůl můžeme přidat do vlasového kondicionéru. Epsomská sůl je totiž skvělým pomocníkem pro zvětšení objemu. Smícháme stejné množství kondicionéru a soli a necháme působit cca 20mint. Vlasy opláchneme. Také je možné sůl použít jako peeling – sůl si lehce navlhčíme a pomalu vmasírujeme do kůže. Pokud máte problémy s póry, vyzkoušejte Epsomskou sůl – do misky nalijeme trochu pleťové vody a přidáme půl kávové lžičky soli, necháme rozpustit a vodovou směs vmasírujeme do pokožky.

III.        Projímadlo

Pokud máme problémy se zácpou, doporučuje se Epsomskou sůl užívat ústy jako doplněk stravy. Maximální doporučená dávka je max. 6 kávových lžiček rozpustit ve vodě za den. Pro přesnější dávkování je lepší se poradit přímo s lékařem.

Tak to je ve zkratce o Epsomské soli. Nezapomínejte, že každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, působí na něj jiné množství doporučené dávky a je příznivcem jiných postupů.. Najděte si ten svůj 

Epsomskou sůl pro Vás mám zde.

 

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>