Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24

Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu

Testované způsoby přípravy rýže

  • vaření ve dvou dílech vody a jedním dílem ráže (poměr 2.1) - nejbežnější způsob přípravy rýže (objevil největší množství arsenu)Rýže
  • pět dílů vody na jeden díl rýže, přebytečná voda se slije (hladina arsenu je téměř o polovinu nižší než v předešlém nejběžnějším způsobu)
  • namočit přes noc, důkladně propláchnout a vařit pět dílů vody na jeden díl rýže - tento způsob přípravy vyšel jako nejpříznivější s nejmenším obsahem zbytkového arzénu) - pokles hladiny hladiny toxinu o 80 procent