Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?
25.10.2017 17:15pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon.
Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě
Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut) stačí vystavit jejich působení, takto vzniklý kvas obsahující alkohol zahřát a výpary pak vést do chladiče, kde z nich při nižší teplotě zkondenzuje koncentrovaný alkohol – pálenka. Kvasy pro pěstitelské pálení se u nás připravují zejména z plodů slivoně (švestek, durancií, rynglí)
- švestky mají výtěžnost 10 l a víceze 100 l kvasu
- mirabelky, meruňky, broskve, hrušky, třešně, višně mají výtěžnost 5-9 l ze 100 l kvasu
- jablka strouhaná mají výtěžnost ze 100 l kvasu získáme kolem 7 l destilátu
- zkvašený vylisovaný mošt z jablek (calvados) výtěžnost ze 100 l „jabčáku“ získáme až 12 l lahodné pálenky
- více
Víno ze zahradního ovoce
- Vodu nejprve svaříme s cukrem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
- Smícháme ji s ovocnou šťávou a přidáme vinné kvasinky. (Z osobní zkušenosti doporučuji tekuté kvasinky, s nimiž je snadnější práce).
- Můžeme přidat takzvanou živou sůl pro kvasinky, a to v množství 2 g na 10 l moštu.
- Takto připravený a dobře rozmíchaný mošt naléváme do skleněných demižonů, které plníme maximálně do dvou třetin objemu a uzavíráme je speciálními kvasnými zátkami.
- Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá nejčastěji 6–8 týdnů. Ukončení lihového kvašení signalizuje i ukončení úniku bublinek oxidu uhličitého zátkou.