Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39

Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a Kurkumablízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za své léčivé účinky vděčí kurkuma kurkuminu, což sloučenina, která dává kurkumě nejen typickou barvu, ale i protizánětlivé, antioxidační, antiseptické, protinádorové, antibakteriální a protivirové účinky. „Kurkuma je krásným příkladem toho, jak můžete koření použít k prevenci nebo léčbě širokého spektra zdravotních potíží,“ říká Michael Balick, PhD. 

Kontraindikace: doporučujeme opatrnost u těhotných žen a lidí se žlučovými kameny, žaludečními vředy nebo žaludečním překyselením. Tyto skupiny by neměli používat kurkumu, pouze po konzultaci se svým lékařem.

Akné

zanícené pórů jsou jedním z projeven akné a protizánětlivá kurkuma je perfektní řešení. Doporučuje se smíchat kurkumu s vodou nebo jogurtem na pastu a aplikovat lokálně na postižená místa, zlepší se tak léze akné a zjizvení.

Alzheimerova choroba

Této smrtelné neuro-degenerativní nemoci můžeme předcházet používáním kurkumy. Výzkum ukázal, že kurkumin vyčistí beta-amyloidní plaky spojené s Alzheimerovou chorobou. Důležité je, že molekulová hmotnost kurkumin je nízká, takže projde hematoencefalickou bariérou a dostane se do mozku.

Artritida

U lidí trpících gonartrózou došlo po užití kurkumy ke snížení intenzity bolesti, ztuhlosti i funkčním omezením. Důležité také je, že lidé, kteří užívali kurkumu, měli výraznější zlepšení i při užívání glukosaminu, což je běžný doplněk pro bolesti kloubů.

Nadýmání

zánět může být příčinou nadýmání a právě kurkuma tyto záněty zmírní. Navíc kurkuma podporuje krevní oběh, detoxikaci a to podporuje zdravé zažívání.

Rakovina

Grilované maso je chutné a oblíbené, ale může dle způsobu přípravy obsahovat mnoho karcinogenů. Maso smažené při vysokých teplotách přirozeně produkuje heterocyklické aminy (HCA) a rovněž v kouři při nedokonalém spalování jsou karcinogeny. Při výzkumu vědců z Hawaie bylo zjištěno, že marinování masa s obsahem kurkumy (vědci použili kurkumu, a česnek) snížilo obsah karcinogenů o 50 procent. Důležité je, aby marináda byla tenká, na bázi octa a bez cukru.

Lymská borelióza

Snížení oxidačního stresu je klíčem jak působit proti lymské borelióze. Dr. Eliaz říká, že kurkumin sníží oxidativní stres, ale také prospívá při standardní léčbě antibiotiky.

Bolest

Odložte léky proti bolesti - mohou způsobit negativní účinky, o kterých nevíte. Kurkuma je bezpečný, přirozený způsob, jak pomoci při bolesti. Podle Dr. Eliaze kurkuma podporuje krevní oběh, imunitu a tkáně. Toto jsou faktory, které pokud jsou v disharmonii, mohou být příčinou bolesti.

PMS (post menstruační syndrom)

PMS může způsobit náladovost, nadýmání a křeče, takže se můžete cítít mizerně. Některé z těchto příznaků mohou být zmírněny kurkuminem obsaženým v kurkumě.

Dle výzkumníků tyto 3 příklady vykazovaly výrazné zlepšení příznaků ve srovnání s placebem:

  • nálady (neklid, podrážděnost, úzkost, deprese nebo smutek, pláč, pocity izolace),
  • fyzické příznaky (bolesti hlavy, napětí v prsou, bolesti zad, bolesti břicha, zvýšení tělesné hmotnosti, otoky, ztuhlost svalů, gastrointestinální příznaky, nevolnost)
  • symptomy chování (únava, nespavost, obtížné soustředění, změna chuti k jídlu).

Zdroj: Rodale.com

Kde koupit kurkumu?

Diskusní téma: Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek