Kustovnice čínská

09.02.2015 22:43

Výhody himálajských plodů Goji

     Goji bobule jsou opadavé stálezelené trvalky, roustoucí v keři, převážně v mírných a subtropických oblastech, v Číně a v chráněných údolích himálajské oblasti Tibetu a Mongolska. Většina vypěstovaných plodů se suší, protože jsou velmi choulostivé a mohou se rychle poškodit.

 Existují dva druhy Goji :

  • Lycium barbarum
  • Lycium chinense.

     Tyto kulaté červeno oranžové bobule musí být pečlivě očesány z keřů. Pomalé sušení na mírném slunci nebo ve stínu zachovává co Goji, kustovnice čínskánejvíce živin. Sušené bobule mají delší trvanlivost. Plody kustovnice čínské se používaly po celá staletí v čínské medicíně a nazývají se 'šťastné ovoce' , " červený diamant" nebo také "ovoce dlouhověkosti". V Číně se používá kůra z keře a listy na výrobu čaje. Čaj se využivá k léčbě jaterních a ledvinových zánětů, ke zvýšení sexuálního libida a obraně imunitního systému, dále zlepšuje krevní oběh a zrak. Lidé hledají stále nové potraviny pro zlepšení kvality života. Plody z Goji  jsou považovány za další "superpotravinu". Tyto plody můžeme najít v prodejnách zdravé výživy, čínských restauracích a e-shopech. Vyjímečné postavení Goji jako "superovoci" je založeno na tvrzení o výhodách pro různé orgány těla.

     Lidé,  kteří bydlí v himálajské oblasti, kde se pěstuje toto ovoce, často žijí velmi dlouho. Ve skutečnosti existují neověřená tvrzení, že jeden čínský bylinkář, který každý den snědl toto ovoce se dožil 252 let. Tohle motivovalo mnoho lidí, přestože neexistuje žádný zásadní vědecký důkaz o jeho údajných zdravotních přínosech.

     Goji z oblasti Ningxia  nejsou k dostání čerstvé, mimo jejich rostoucí region. Většinou se k nám dostanou sušené bobule, které se podobají rozinkám, nebo v podobě džusů, prášku a kapslí. Používají se v různých receptech. Himálajské goji  slouží k léčbě hypertenze, diabetes, rakoviny, horečky, malárie a dalších.

Účinky Goji - kustovnice čínské

      Kustovnice nám poskytuje více vitaminu C než pomeranče, více železa než špenát a více beta-karotenu než mrkev. Je to jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, jsou bohaté na karotenoidy jako zeaxanthin a beta-karoten. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, posilují imunitní systém a brání poruchám jako je makulární degenerace zraku a šedého zákalu. Dále obsahuje 18 aminokyselin, z nichž 8 je zásadních. Esenciální aminokyseliny nejsou produkovány v lidském těle a proto musí být tělu dodávány z potravy.

     Vitaminy C, E, A, B1, B2 a B6, esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega 6, 21 stopových prvků jako je železo, měď, zinek, selen, germanium, fosfor a vápník jsou všichni přítomni v himálajské goji bobule. Tyto plody mají antibakteriální, protiplísňové, protizánětlivé vlastnosti a chrání tělo před vznikem rakoviny. Himálajské goji bobule jsou fantastickou anti-aging (proti stárnoucí) potravinou.

     Karotenoidy obsažené v Goji mohou snížit riziko makulární degenerace, která může způsobit trvalou ztrátu zraku u starších lidí. Jiná studie zjistila, že tyto živiny mohou pomoci při léčbě glaukomu (zelený zákal), který způsobuje slepotu..

     Potravinové antioxidanty v himálajské goji chrání tělo před volnými radikály, které ovlivňují zdravé buňky a zvyšují riziko vzniku rakoviny a srdečních chorob. Beta-karoten, lutein, lykopen, selen, vitamíny A, C a E jsou primární antioxidanty, které zde také nalezneme. Goji chrání i nervový systém před poškozením homocysteinu. To je jednou z příčin Alzheimerovy choroby. Goji bobule zlepšuje fungování mozku a snižují riziko nákazy těchto nemocí.

Kontraindikace Goji:

Himalayan Goji plody mohou způsobit nežádoucí účinky u pacientů s pylovými alergiemi. Dále se Goji nesmí užívat ve spojení s léky na ředění krve, jako je warfarin, při léčbě krevního tlaku nebo při onemocnění cukrovkou. Pro užívání Goji bobulí a jiných potravinových doplňku se vždy poraďte se s lékařem.

 Většina produktů Goji je na trhu prodávána pod názvem "Himaláje", z oblasti NINGXIA nebo "tibetské“ goji. Velmi často bezohlední obchodníci prodávají goji podle tohoto původu, i když nemusí být z této oblasti. Někdy i šťáva z goji obsahuje více příchutí, kyselinu citronovou a konzervanty. Takže se ujistěte, že kupujete produkt od spolehlivých výrobců.

Kde koupit Goji kustovnici čínsko - sušené plody a šťávu?

Zdroj: https://www.thesuperfoods.net/