Kvalita ryb

04.06.2017 12:07

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)  varuje před konzumací velkých dravých ryb, jako žraloků, mečounů, ale i štik, candátů a sumců. ze zamořených oblastí a velkochovů.

Tučné ryby škodí víc

Dánsko, a dokonce i Finsko, což jsou země s nejméně znečištěnými vodami, pak varují před častým pojídáním halibutů a rejnoků a na jejich doporučení bychom měli omezovat i konzumaci lososů, štik a velkých herinků. Jak je vidět, ne každá ryba je tedy zdravá a v různých rybách ze stejné lokality je různé množství škodlivých látek, které se zvyšuje s množstvím tuku v dané rybě. Tučné ryby jich tedy v sobě mají více než ty méně tučné. A právě tito živočichové jsou díky vysokému obsahu prospěšných omega 3 mastných kyselin považovány za ty nejzdravější. 

  • makrelách můžete najít i stopy rtuti, olova, arsenu nebo cínu

Jak se liší kvalita lososů z velkochovu a volné přírody?

  • maso velkochovných lososů je tučnější, s větším množstvím nasycených tuků a menším množstvím omega 3 mastných kyselin než maso lososů žijících v divoké přírodě.
  • nedostatek pohybu a používání granulovaného krmiva s rybí moučkou, které je vyrobeno z levného mořského odpadu
  • krmivo obsahuje také rybí olej, mouku, bílkoviny a výjimkou bohužel nejsou antibiotika a další léčiva
    Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1734-efsa-varuje-pred-konzumaci-dravych-ryb-casto-pochazeji-ze-zamorenych-lokalit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
     
    Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1734-efsa-varuje-pred-konzumaci-dravych-ryb-casto-pochazeji-ze-zamorenych-lokalit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetuZdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1734-efsa-varuje-pred-konzumaci-dravych-ryb-casto-pochazeji-ze-zamorenych-lokalit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internet

Jak vybrat kvalitní rybu?

  • vybírejte takové, které mají co nejnižší zatížením toxickými látkami (kapr, pstruh, treska, platýz, mořský vlk, konzervovaný tuňák, sleď, sardinky, krevety či ančovičky)
  • zajímejte se o původ ryby (velkochov nebo z volné přírody)
  • zjistěte si zda ryba nepatří do seznamu rizikových ryb
  • hledejte informace o její tučnosti, stáří (čím je ryba starší, větší a tučnější, tím je více kontaminována)
  • u českých ryb platí stejná kritéria