Maca Peruánská

09.02.2015 01:02

 Maca a její síla

      Maca prášek získávaný ze sušeného kořene rostliny Lepidium meyenii je znám jako afrodiziakum, protože umí zlepšit sexuální fungování. Prášek je bohatým zdrojem živin, aminokyselin, minerálů, vitamínů, antioxidantů a mastných kyselin. Maca zlepšuje hormonální nerovnováhu tím, že reguluje fungování hlavních žláz orgánu hypofýzy a hypotalamu. Regulační hormony vylučovány z těchto žláz pak kontrolují fungování jiné žlázy, štítné žlázy, slinivky břišní, nadledvin, varlat a vaječníků. Prášek pomáhá regulovat jak zvýšení, tak i snížené hormonální produkce.

  •      Léčí nálady: stavy spojené se změnami nálady, jako jsou deprese a úzkost. Je to velmi přínosné u žen v menopauze. Léčí sexuální Maca peruánskádysfunkce: sexuální touha se snižuje s věkem a téměř ztrácí v menopauze u žen. Použití prášku maca léčí sexuální dysfunkce a podněcuje sexuální touhu u mužů i žen. Mnohými je nazývána jako přírodní Viagra. I ženy v menopauze se mohou těšit lepší sexuální aktivity.
  •      Zlepšuje kvalitu spermatu: prášek je cenný pro zlepšení kvality spermatu tj. objemu. Zlepšuje se i rozsah pohyblivosti spermií. Léčí příznaky menopauzy: ženy u nichž se blíží menopauza trpí příznaky, jako jsou návaly horka a poruchy nálad. Maca prášek nabízí úlevu od těchto příznaků. Zabraňuje častým onemocněním: zlepšuje schopnost těla bojovat s bakteriemi. To nejen zlepšuje fyzickou kondici, ale i emocionální způsobilost. Celkově snižuje riziko pádu nemocných.
  •      Zvyšuje hladinu energie: kořen maca má schopnost zlepšit energetické hladiny a je ideální doplněk pro sportovce. Na rozdíl od anabolických steroidů to nemá za následek abnormální aktivace endokrinních žláz.
  •      Jiné výhody: pomalé stárnutí, lepší mozková činnost, zvyšuje schopnost vyrovnat se se stresem.

     Vedlejší účinky jsou při zvýšené funkci štítné žlázy, je dobré poradit se s lékařem, lidé trpící nedostatkem jódu. Maca má vysoký obsah vlákniny a proto je možné ze začátku trpět zvýšenou plynatostí. Proto raději zpočátku užívejte malé množství.

Použití Maca prášku ve stravě

Maca prášek má vynikající jemnou ořechovou chuť. Je vhodný do polévek, do bylinkových čajů. Jako příchuť na popcorn, nebo s medem, javorovým sirupem a banánem jako chutný dezert.

Dávkování 

Alergické reakce jsou ojedinělé. Ale pro začátek je bezpečnější začít s ½ lžičky denně a zvyšovat množství na jednu až dvě lžičky, postupně podle reakcí těla.

Maca pro muže

     Maca kořen má jedinečnou ořechovou příchuť a voní po karamelu. Složky kořene obsahují alkaloidy, terpeny a steroly, které mohou pomoci v léčbě různých onemocnění, bezpečně bez rizika vedlejších účinků. Většina lidí užívá maca prášek, kvůli zvýšení svého sexuálního libida a aktivity. Proto se dávkování u jednotlivců liší a každý si musí určit správné dávkování.

     Jedna lžička prášku večer pomáhá udržet sexuální vitalitu. Studie na Universidad Peruana Cayetano Heredia, v Limě ukázaly, že asi 3 g  maca kořene denně zlepšuje sexuální touhy mužů u věkové skupiny 21-56 let, do osmi týdnů užívání. Podobně užívání maca kořene v tabletách s obsahem 1500-3000mg Maca, zlepší kvalitu semene u mužů ve věku 24-44 let.

     Poruchy erekce a sexuální dysfunkce  lze zmírnit pomocí 2400 mg prášku denně. Toto bylo prokázáno v experimentech prováděných na pacientech trpící sexuální dysfunkcí na oddělení urologie, Morgagni-Pierantoni nemocnice, Forli, v Itálii. Tyto studie prokázaly, že maca funguje efektivněji než léky. Chcete-li zabránit riziku vedlejších účinků, jako jsou gastrointestinální poruchy (onemocnění střev), je doporučeno začít s nízkým dávkováním a postupně zvyšovat dávku na 3000 mg podle potřeby.

Možné vedlejší účinky

     Lidé,  jen zřídka trpí vedlejšími účinky.  Složky macy zvyšují energetickou hladinu. Když se užívá ve vysoké výši, uvolňuje se větší množství energie. To na druhé straně způsobuje, že je člověk neklidný, nadměrně se potí, má návaly horka a trpí nespavostí v noci. Dále se pak může objevit nadýmání a plynatost: Některé enzymy obsažené v maca kořenu zpomalují proces trávení. V závažnějších případech mohou být pozorovány průjmové nevolnosti

     S lékařem je třeba se poradit, pokud trpíte nedostatkem jódu, zvýšenou nebo sníženou funkcí štítné žlázy, nebo užívání léků jako je aspirin a ibuprofen.

Opatření, která je třeba dodržovat

     Muži, kteří trpí rakovinou prostaty, zvětšením prostaty, rakovinou varlat nebo vysokou hladinou prostatického specifického antigenu, by se měly před použitím maca kořene poradit s lékařem. Po čtyřech týdnech užívání, je třeba na týden přestat. Tělo potřebuje vstřebat živiny poskytované maca kořenem. Maca prášek by se neměl užívat s léky jako antidepresiva, steroidy, sedativa, léky na snížení hladiny cholesterolu, protože za následek impotenci.

     Neužívejte maca prášek těsně před spaním. Dodává totiž energii.

Užívejte pouze maca doplňky vyrobené z kořene macy původem z And v Peru, nejlépe vypěstovaných v nižší nadmořské výšce. Maca pěstovaná v jiných podmínkách se liší ve složení a nemusí být účinná.

Originál maca kořen

     Aby se zabránilo riziku padělaných Maca doplňků, doporučuje se kupovat výrobky s USP symbolem, který naznačuje, že se výrobek řídí základními standardy čistoty ( toto platí především pro území USA ).  Vyvarujte se výrobkům, na kterých není jasně uvedeno množství maca prášku v jedné tobolce.

Maca a její vliv na úzkost

     Úzkostné poruchy, které obecně rozvíjejí tělesné nebo duševní onemocnění by měly být okamžitě řešeny, abychom zabránili jejich zhoršení. Některé z běžně pozorovaných úzkostných poruch a jejich příznaky:

  • Panická porucha: těžké pocení, závratě, náhlý záchvat hrůzy
  • Obsedantně kompulzivní porucha: obsedantní myšlenky a rozsáhlé použití určitých rituálů
  • Posttraumatické stresové poruchy: velmi rychlý nástup paniky, citová otupělost, agresivita a vyhledávání samoty
  • Sociální fobie: nevolnost, pocení a neschopnost mluvit před více lidmi
  • Generalizovaná úzkostná porucha: problém s dokončením pravidelné aktivity, únava, svalové bolesti a bolesti hlavy

 Tyto poruchy mohou být často léčeny pomocí léků. Ale, léky proti úzkosti mohou mít nepříjemné vedlejší účinky. Při použití prášku z kořene macy je možné léčit tyto úzkostné stavy. Maca je výživná bylina, obsahující aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, sacharidy, vitamíny a minerály. Tyto živiny zvyšují hladinu energie, vytrvalost a podpoří fungování mozku, které pomáhá při kontrole úzkostné poruchy prostřednictvím zmírňovaných změn nálad. Fosfor, vápník a vitamíny B2 a B1 obsažené v kořenu maca podporuje svaly a uklidňuje nervy. Alkaloidy obsažené v kořeni podporují správné přizpůsobení všech živin do buněk v těle.

     Kořen maca může být použit přímo jako zelenina podobná bramborám. Může být vařený, nebo na kaši a také se přidává do mléka. Ve skutečnosti,  je součástí základní stravy v Peru.

     Maca kořen je na trhu k dispozici ve formě prášku, tablet, nebo ve formě sirupu. Může být konzumován přímo, nebo jako zálivka, přidává se do smoothie, nebo do čerstvé šťávy. Aby se zabránilo riziku vedlejších účinků, doporučuje se správné dávkování  konzultovat s lékařem.

Opatření, která je třeba dodržovat

Těhotné a kojící ženy a osoby alergické na kořenové zeleniny, by se měly před použitím poradit s lékařem. Dávkování by mělo být v bezpečném limitu tří lžic denně. Nikdy dávku nezvyšovat, aniž by to věděl lékař.Konzumujte organicky pěstovaný kořen maca, aby se zabránilo riziku pesticidů.

Zdroj: www.thesuperfoods.net