Magnézium neboli hořčík

03.12.2016 00:12

Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, zmírňuje úzkost ale i chutě na sladké. Až 68% z nás trpí nedostatkem hořčíku ( magnézia). Co kdybychomHořčík vám řekli, že váše čokoládové chutě mohou být potlačeny, a nebo, že vaše křeče, zácpa nebo dokonce úzkost může být odstraněna? Potenciálním řešením je hořčík, zásadní minerál, který většina z nás nedoceňuje.

Proč mnozí z nás trpí nedostatkem hořčíku?

Přibližně 68% obyvatel trpí nedostatkem hořčíku, ale tento minerál hraje roli ve více jak 300 enzymatických reakcích v těle. "Obecně platí, že lidé mají konzumovat dostatek zeleniny, zejména zelené listové, protože ta je jednou z nejlepších zdrojů přírodního hořčíku. Realita je ale taková, že konzumují příliš velmké množství zpracovaných, rafinovaných obilovin a dalších polotovarů, které jsou zbaveny minerálů . "A co víc, průmyslové zemědělství založené na chemickém hnojení poškozuje půdu a nevyužívá dešťovou vodu, která přirozeně obsahuje hořčík a další potřebné látky.

Vzhledem k faktu, že hořčík hraje roli v mnoha reakcích v těle, avšak nízký obsah minerálu může způsobit, že se cítíte mizerně v mnoha oblastech. Od svalových křečí pro napětí, bolesti hlavy, svalovou únavu i zácpu. Minerál hořčík také hraje roli v regulaci krevního cukru a má uklidňující účinek na nervový systém, takže nedostatek hořčíku často způsobuje chutě na cukr a může přispět k úzkost a poruchám spánku.

Jak zasáhnout svůj denní kvótu z potravin

Zatímco hořčík nemusí být všelékem pro každého, ale těmi správnými potravinami s obsahem hořčíku pomůže zajistit, aby vaše tělo fungovat optimálně. Obecně platí, že potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny, jsou dobrým zdrojem hořčíku. Například  listová zelenina (kapusta, špenát, mangold, salát, zelí a mořské řasy), brokolice, ořechy (zejména mandle), semena, luštěniny ( černé fazole) a dokonce surový kakaový prášek.

Další způsob, jak získat dávku hořčíku je ponořit do vany s Epsomskou soli , která je bohatá na síran hořečnatý. Používejte horkou vanovou koupel (cca 38 stupnů) přidejte šálek Epsomské soli a namočte se po dobu 20 až 30 minut dvakrát nebo třikrát týdně. Dokonce i namáčení nohou může postačovat..

Měli by jste se doplňky stravy s hořčíkem?

Získání živiny z potravinových zdrojů je vždy výhodnější, ale potravinové doplňky doporučujeme jen v případě akutního nedostatku (je vhodné dorřík používat v kombinaci s vitaminem B6, draslíkem a D3). Pokud budete mít přebytek hořčíku může se to projevit řídkou stolicí, nevolností nebo zvracení.

Přírodní zdroje hořčíku: