Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44

Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější.

Ženšen pravý ( Panax ginseng )

toto rostlina je u nás nazývána "kořenem života", ale můžeme se setkat s názvem všehoj ženšenový. Ženšen působí na tělo komplexně, positivně ovlivňuje oběhovou soustavu, imunitní systém a centrální nervovou soustavu. Další důležitým účinkem zvláště v dnešní době, je odolnost vůči stresovým situacím ( úzkost, tělesná únava ). A můži jistě uvítají stimulační účinek ženšenu, který zkvalitní a zvýší sexuální libido.

Rozchodnice růžová ( Rhodiola rosea )

pozitivní účinky Rozchodnice růžové jsou ještě účinnější než u Ženšenu. Stimuliuje centrální nervovou soustavu a kardiovaskulární systém, Rozchodnice růžovápodporuje imunitní systém. V České republice se vyskytuje vzácně. Přirozeně se vyskytuje v Rusku ve východní Sibiři. Na Sibiři platí, že kdo pravidelně pije čaj z rozchodnice růžové, ten se může dožít více jak 100 let. Rhodiola rosea se nazývá bájným Zlatým kořenem. Rozchodnice neobsahuje kofein, přesto dokáže stimulovat až o 60 % více než přípravky na bázi kofeinu. Lečivá část rozchodnice je oddenek a především kořen.

Guarana - paulinie nápojná (Paullinia cipana )

semena Guarany( Paulinie nápojné ) jsou stimulantem centrální nervové soustavy, snižují únavu a zvyšují bělost. Vhodná při rekonvalescenci po dlouhé nemoci a je hojně využívaná studenty pro zlepšení paměti a soustředění - brainfood. Pozitivní působení guarany je známo i z oblasti snižování váhy, a to díky zrychlení metabolismu tuků a omezení chuti k jídlu. Guarana podpoří celkovou

Guarana regeneraci a revitalizaci organismu, pravidelným podáváním zabrání zvýšenému ukládání cholesterolu na stěnách cév. V Brazílii ji užívají jako afrodiziakum. Nejdůležitější složkou je kofein, který se oproti kofeinu z kávy vstřebává postupně, působí 6-8 hodin Semena guarany se skládají většinou z načervenalých rostlinných vláken a pryskyřice s malým množství oleje a vody. Guarana obsahuje i stimulanty theobromin a theofylin a další alkaloidy, jako je kofein.

  • brainfood
  • stimulant - afrodisiakum
  • elixír dlouhověkosti
  • zvyšuje výkon u sportovců
  • více

Káva

káva má dokonce vyšší procento antioxidantů než zelený čaj a některé druhy ovoce. konzumací kávy přijímáme kofein, který vyvolává pocit spokojenosti ( vyrovnává hladinu kortizolu, který je zodpovědný za fyzickou a mentální aktivitu ) a udržuje pozornost. Kávu bychom neměli pít po probuzení, kdy má tělo dostatek energie, ale na pozdější snídani kolem 10, potom po obědě a potom kolem 17-18 hodiny. Nedoporučuje se pití kávy před spaním. U citlivých jedinců to může způsobovat poruchy spánku. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ( EFSA ) jsou 3 - 4 šálky kávy denně v normě.

Kotvičník zemní ( Tribulus terrestris )

kotvičník je původem z pobřežních oblastí Japonska a Číny, ale dobře znám je v celé Asii a Evropě. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i Kotvičník zemnív našich klimatických podmínkách. Listy a nať jedné rostliny mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Kotvičník funguje zvolna a nenápadně, chvíli to trvá než se projeví, řádově dny, a po vysazení zas dlouho odeznívá, až dva týdny.

Maca peruánská, peruánský ženšen

maca peruánská ( Lepidium ), královna peruánských AND patří mezi superpotraviny je adaptogen a používí se jako mletý prášek z kořene. Maca peruánskáVzhledově je podobná mrkvi a pěstuje se v náhorních plošinách Andách ( Peru a Bolívie) ve výšce okolo 3000 - 40000 m n.m. Sušená maca obsahuje přibližně 59 % sacharidů, 8,5 % vlákniny a přes 10 % bílkovin. Protein v mace obsahuje 20 aminokyselin, 7 z 8 esenciálních. Maka je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo, obsahuje stopové minerály jako zinek, jod, měď, selen, bismut a mangan. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C a E. Sušená maca obsahuje přibližně 59 % sacharidů, 8,5 % vlákniny a přes 10 % bílkovin. Podle výsledků výzkumu obsahuje Maca vápník, fosfor, železo, alkaloidy, uhlovodany  levulosa, maltosa a škroby, vitamin C a mastné kyseliny.
  • stimulant - afrodisiakum
  • podporuje mužskou potenci
  • omlazuje organismus
  • zrychluje regeneraci svalů
  • podporuje spalování tuků
  • více

Schizandra - klanopraška

domovem Klanoprašky čínské  je vnitrození dálného východu, jedná se o strom lianovitého typu dorůstající výšky cca 10-12 m. Bobule jsou 

Klanopraška čínskáčerveno řůžové až červené velikosti 5-10 mm. Při květu je cítit citronovou vůni. Z hlediska tradiční čínské medicíny patří mezi 50 základních bylin. Schizandra je zdrojem vlákniny, bílkovin s obsahem vitamin A, C a E a minerálů vápníku, manganu, železa, stříbra, sodíku, draslíku, zinku, selenu, jódu , kobaltu a tzv. lignanů.

Další přírodní stimulanty:

Zdroj: Bylinky revue

Prášek

Guarana

22.02.2015 22:54
Guarana - Paulinie nápojná Paulinie nápojná je keř nebo malý strom, původem z Venezuely a severní Brazílie. Semena jsou známa jako guarana. Guarana hraje důležitou roli v kulturách brazilských kmenů Tupi a Guaraní. Název „guaraná“ je odvozen ze slova wara'ná. Tyto kmeny věří, že tato rostlina je...

Maca Peruánská

09.02.2015 01:02
 Maca a její síla       Maca prášek získávaný ze sušeného kořene rostliny Lepidium meyenii je znám jako afrodiziakum, protože umí zlepšit sexuální fungování. Prášek je bohatým zdrojem živin, aminokyselin, minerálů, vitamínů, antioxidantů a mastných kyselin. Maca...

Diskusní téma: Nejúčinnější přírodní stimulanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek