Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
  • Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací rostlinných proteinů se může snížit úmrtí až o 10%. Bílkoviny patří mezi základní stavební hmotu pro naše tělo, společně se sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopovými prvky a vodou. Bílkoviny podporují buněčný metabolismus a jsou základem pro růst svalové h moty.

Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.

Řeřicha

Řeřicha patří mezi další rostlinné zdroje proteinů, obsahuje celé spektrum minerálních látek a to včetně železa, vápníku, draslíku a zinku, k tomuŘeřicha všemu obsahuje i vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, D, E a K. Používá se nejčastěji do zeleninových salátů a smoothie.
  • podporuje růst a regeneraci buněk
  • díky obsahu antioxidantům působí proti předčasnému stárnutí a je prevencí vzniku rakoviny
  • podporuje mozkové funce a nervový systém - brainfood
  • působí proti stresu a depresím
  • více

Quinoa - bezlepkový zdroj kompletních proteinů

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou Quinoa bílá, červená a černárýže. Quinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
  • kompletní protein - podporuje růst svalové hmoty
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • vhodná pro sportovce vegany, vegetariány a celiaki - quinoa je zdravá alternativa masa
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • zdroj zdravých tuků - omega 3 kyseliny
  • více

Brokolice

brokolice patří mezi nejhustěji nabitou superpotravinu živinami, obsahuje proteiny, pro kosti důležitý vápník, antioxidanty, vitamíny A,  B ( B1, B2,Brokolice B9 ), C a K, fytoestrogen podporující kognitivní funkce mozku, draslík a obsahuje takové látky, které mohou preventivně pomáhat před onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a některými druhy rakoviny.
  • výborně zasytí a je zdrojem proteinů cca 4g na 100g váhy
  • má nízký obsah cukrů a tuků
  • působí proti zánětům a je zdrojem antioxidantů (vitamin A, C)
  • dá se pěstovat u nás a můžeme ji sklízet až 2 x ročně
  • ideální do salátů, smoothie nebo polévek
  • čistí tělo od toxických látek
  • více

Žampiony

nenápadné žampiony jsou také významným zdrojem proteinů. K tomu všemu obsahují  důležitý provitamín D, který se v těle mění na vitamín D (vitamin slunce). Žampiony jsou navíc nízkokalorické, mají nízký obsah sacharidů a obsahují minimum tuku, což je velké plus pro všechny fanoušky zdravého životního stylu, ale i pro sportovce. 
 

Kapusta

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
 

Směs luštěnin a  celozrnných obilovin

luštěniny a celozrnné obiloviny ( např.quinoa, teff, černá, červená a hnědá rýže) jsou vhodnou kombinací potravin, která nám do těla dodají všechny esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro růst a dělení buněk.

Čočka

čočka je přímo proteinová bomba, obsahuje až 25% proteinů. Jde navíc o nízkokalorickou potravinu, která je velmi bohatá na vlákninu, což je Luštěninyideální stav v případě, že máte zájem pálit své tuky v těle. Tato rostlinná pochoutka totiž dokáže pořádně zasytit.
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • zdroj rostlinných bílkovin - prospívá růstu svalstva
  • více
TIP: tradiční české jídlo - čočka nakyselo s vejcem a okurkou

Fazole

fazole, podobně jako čočka mají vysoký obsah proteinů, téměř 25%. Neobsahují však tzv. kompletní proteiny, proto je vhodné je kombinovat s obilovinami (čelozrnná rýže nebo quinoa). Má ale i velmi nízký obsah tuku a dodá nám pořádnou porci prospěšných látek, což je samozřejmě ideální stav, jelikož dokáže výborně zasytit.
  • podporuje růst svalů a nervy
  • pro lepší chuť je vhodné fazole obohatit vhdným kořením (kurkuma, pepř, chilli, atd.)
  • více

Sója

Sója, sojové boby - luštěnína, zdroj přírodních proteinů, vlákniny, minerálů a vitaminů. Pro získání tzv. kompletních proteinů se doporučuje sóju kombinovat s obilovinami. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, D, E, obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo a vápník. 
  • podporuje vylučování tekutin z těla, podporují proces hubnutí (draslík)
  • aktivuje metabolismus bílkovin
  • ovlivňuje růst buněk a omlazuje
  • pomáhá při zhoršování paměti a nedostatečném soustředění
  • více

Špenát a listová zelenina

špenát je výborný pro svaly, to už věděl i Pepek námořník. Obsahuje ale také betakaroten, vitamíny C a E, železo, mangan, horčík a kyselinu listovou.
  • zdroj chlorofylu a kyseliny listové
  • vhodná do salátů a smoothie, pochutnáte si také na špenátu smaženém na másle s česnekem a parmezánem

Konopný protein a prášek z kořene Maca peruánská

kombinace konopného proteinu a prášku maca je ideální směsí probudování svalové hmoty při současném odbourávání tuku. Tuto směs oceňují zejména sportovci a jedinci s vysokým fyzickým a psychickým vypětím.

Ořechy

Ořechy jsou vyjímečným zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a malé množství sacharidů. Ořechy jsou i součastí jídelníčku dnes populárníc RAW stravybrainfood a paleo stravy. Více o účincích ořechů
  • zdroj zdravých tuků
  • zdroj proteinů a vlákniny
  • brainfood - podporuje mozkové funkce a nervový systém
 

Arašídy a arašídová másla

Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E ,  a polynenasycené Arašídy, arašídové máslokyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které mají jadřince schované ve skořápce, které obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů,Vlašské ořechy esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).

 

  • zlepšují metabolismus v těle, podporují růst a vývoj, tvorbu spermií, trávení a syntéza nukleových kyselin
  • posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu) 
  • více
 

Mandle

Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů B1,B2, B6, E mezi Mandlesuperpotraviny a antioxidanty (které jsou obsaženy zejména ve slupce). Mandle od nepaměti patřili na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle obsahují kolem 50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.
  • prevence rakoviny
  • jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů proteinů, vápníku a fosforu
  • ideální na zasycení a dodání energie
  • jak vyrobit mandlové mléko?
  • více

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>