Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?
16.05.2017 21:57Naše babičky hojně využíval mák jako náplň do buchet, škubánků, na výrobu závinů nebo posyp na knedlíky se švestkami. A znáte jeho účinky na zdraví? Mák se dá koupit ve volně semínek nebo mletý s cukrem (pozor rychle žlukne a je potom hořký)
- maková semínka
- makový olej
- mletý mák s cukrem
- makové mléko z makových semínek (vyrábí se z mletého máku bez použití cukru)
Mák, složení a zdraví:
- zdroj alkaloidů (například kodein, morfin nebo papaverin)
- vysoký zdroj vápníku (ve 100g obsahuje 1,4g vápníku) - vstřebatelnost mnohem lepší než u mléčných výrobků
- mák je vhodný v dospívání, těhotenství, při kojení či ve stáří
- pomáhá při osteoporóze
- má příznivý vliv na vlasy, nehty a zuby
- zdroj železa a hořčíku
- makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu
- více
Jak vyrobit makové mléko?
mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme ( nápoj mámléčnou barvu ). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.