Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?

16.05.2017 21:57

Naše babičky hojně využíval mák jako náplň do buchet, škubánků, na výrobu závinů nebo posyp na knedlíky se švestkami. A znáte jeho účinky na zdraví? Mák se dá koupit ve volně semínek nebo mletý s cukrem (pozor rychle žlukne a je potom hořký)

  • maková semínka 
  • makový olej
  • mletý mák s cukrem
  • makové mléko z makových semínek (vyrábí se z mletého máku bez použití cukru)

Mák, složení a zdraví:

  • zdroj alkaloidů (například kodein, morfin nebo papaverin)
  • vysoký zdroj vápníku (ve 100g obsahuje 1,4g vápníku) - vstřebatelnost mnohem lepší než u mléčných výrobků
  • mák je vhodný v dospívání, těhotenství, při kojení či ve stáří
  • pomáhá při osteoporóze
  • má příznivý vliv na vlasy, nehty a zuby
  • zdroj železa a hořčíku
  • makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu
  • více
Upozornění: je rozdíl mezi technickým makem a potravinářským makem. Rozdíl je v chuti, vůni, složení a dokonce barvě.

Jak vyrobit makové mléko?

mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme ( nápoj mámléčnou barvu ). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.

 

Diskusní téma: Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek