Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29

Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, Mandleplné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se jí syrová, ale mnoho lidí také přidává jako přísady do salátů, masa a dalších pokrmů. Mandlové mléko je také lahodný nápoj a používá se jako alternativa kravského mléko..Mandle můžete jíst přímo, nejlépe na lačný žaludek zvýšit a urychlit vstřebávání jejich živin. Můžete je máčet ve vodě přes noc, takže si je dáte ráno ke snídani. Drcené mandle jsou také skvělá ozdoba pro řadu pokrmů.

Co vše mandle obsahují:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, železa a hořčíku..Obsahují také zinek, selen, měď . Ve srovnání se všemi ostatními ořechy, jsou plné živin a prospěšných složek. zejména omega 3 a 6 masných kyselin.

Mandle a jejich výhody pro zdraví:

  • pomáhají při vývoji a zdraví mozku (brainfood) -  riboflavin a  L-karnitin 
  • pravidelná konzumace mandlí přispívá ke zvyšování hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Tato rovnováha je životně důležitá pro zdravou hladinu cholesterolu a snížení LDL (špatného cholesterolu) je vždy dobrá věc
  • mono-nenasycené tuky, bílkoviny a draslík obsažený v mandlích jsou prostředkem pro zdravé srdce
  • vitamin E je účinný antioxidant a také snižuje riziko srdečních chorob
  • přítomnost hořčíku v mandlích mohou zabránit infarktům
  • jsou také výborným zdrojem kyseliny listové (pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který způsobuje mastné plaky v tepnách)
  • flavonoidy ve slupce mandlí v kombinaci s vitaminem E tvořit silný štít proti poškození stěn artérií
  • jsou velké zdroje alkalických materiálů,  využívají sílu imunitního systému, jakož i zvýšují schopnost odvrátit nemoci 
  • vitamin E nalezený v mandlích ovlivňuje všechny hlavní onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Výzkum skutečně prokázal, že lidé, kteří mají vysokou hladinu vitaminu E jsou ve skutečnosti o 30-40% méně pravděpodobné, že vzniknou srdeční choroby
  • mandle mají dvě velmi důležité mastné kyseliny, a to jak linolovou a kyseliny linolenovou (pomáhají snižovat záněty v těle)
  • mastné kyseliny také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterolu) a podporují zdravou pokožku a vlasy
  • přítomnost manganu, mědi a riboflavinu v mandlích pomáhají při produkci energie a rychlosti metabolismu
  • mandle zlepšují pohyb potravin přes tlusté střevo, čímž se zabrání nahromadění a následně rakovině tlustého střeva 
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
  • pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mandle obsahují kyselinu listovou, která pomáhá snižovat výskyt vrozených vad u novorozenců
  • stimuluje zdravý růst buněk a tvorbu tkáně
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
    pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mono-nenasycené tuky obsažené v mandlích dobře zasytí a brání přejídání
  • mandle jsou bohaté na vlákninu a stejně jako většina ostatních potravin bohatých vlákninu, pomáhají předcházet zácpě. Je však rovněž důležité pít velké množství vody, při jídle mandle urychlují proces trávení
  • mohou dokonce snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Jak jíst mandle?

Mandle mohou být konzumovány v mnoha způsoby, můžeme je přidat do jogurtu nebo do ovesné kaše, mletí mandle můžeme použít na výrobu lahodné mandlové másla a mléka , solené a pečené mandle jsou výborné k vínu a sírům, mandle se používají do proteinových nebo zeleninových koktejlů, syrové pro přímou konzumaci...atd..

Kde koupit mandle?

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>