Ryby zdroj omega 3

23.05.2016 15:20

ryby obsahují dvě významné omega 3 mastné kyseliny:

  • kyselinu eikossapentaenovou EPA
  • kyselinu dokosahexaenovou DHA
Třetí typ omega 3 mastné kyseliny je kyselina alfa - linolenová ( ALA ), která je rostlinného původu ( např. lněná semínka ). Tělo si teoreticky umí vyrábět EP a DHA z ALA. Nejde to však ideálně a přemění se jen pouze 10 - 20%. Proto pokud Vám nechutná rybí tuk je velmi vhodné konzumovat v běžné stravě lněná semínka a olej z nich ( saláty, ovocné koktejly, zálivky salátů..). Nejlepší volbou je rybí tuk, který zajistí dostatek DHA a EPA. Konzumace ryb ( sladkovodní losos, atd. )nám pomůže zvýšit příjem DHA  a EPA. 
Omega 3 kyseliny jsou nepostradatelné zejména pro mozek, pomáhá mírnit deprese, agresivitu, ADD, ale též pro srdce. Bylo zjištěno, že lidé, kterí mají nízkou hladinu omega 3 jsou náchylní na srdeční selhání, mozkové příhody a srdeční arytmie.
 

Mega 3 mastné kyseliny a jejich účinky:

  • protizánětlivý účinek ( snižují množství zánětlivých markrů v krvi )
  • působí proti depresím
  • nepostradatelné pro mozek a jeho výživu
  • podporuje srdeční sval
  • zlepšují krevní oběh
  • snizují hladinu triglyceridů až o 40%
  • působí proti vzniku kardiovaskulárním chorobám
  • snižují riziko umrtí, infaktu a mozkové příhody