Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36

Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst Včelí domácí medvaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.. Klíčovým faktorem pro jejich dlouhou životnost je jejich správné zpracování, skladování a další podmínky. Další alternativou je zamražení surovina a potravin při teplotě více jak  -10°C. 

Seznam surovin pro dlouhodobé skladování

  • Včelí domácí med (bez jiných škodlivých složek) - odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie a také malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů
  • Slivovice - skleněná sklenice a dobře utešné víčko, pokud jsou zakopané v zemi vydrží desítky roků
  • Ocet - kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
  • Víno - archivní (ve vlhkých sklepích v temnu při teplote cca 5°C)
  • Cukr (třtinový, xilitol..) a sůl (jedlá himalájská sůl je podzemí miliony roků a postupně se těží, mořská, rafinovaná atd.) - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou - tyto suroviny jsou ideální pro konzervaci . Pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží tzv. navěky. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
  • Tmavá čokoláda s obsahem kakaa větším jak 70%, nejlépe 90% - pokud je uchovávána při konstantní teplotě na temném místě, může čokoláda vydržet i roky
  • Sušené luštěniny - klíčem je zpracování a skladování, sušením se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky. Pokud se k nim dostane vlhkost, při skladování, začnou luštěniny plesnivět..
  • Bílá rýže bez tuků a otrub - pro dlouhodobou trvanlivost rýže je klíčová atmosféra a teplota, pokud se skladuje v plechovkách vydrří až 30 roků. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Neplatí to ale pro hnědou, červenou nebo černou rýží - protože obsahují tuky a otruby, které se mohou rychleji kazit. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho. Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
  • Sójová omáčka - díky kombinaci soli a fermentace vydrží min. 5 roků

Mezitradiční způsob dlouhodobého skladování potravin a surovin patří:

  • Konzervy
  • Zavařené maso a zavařeniny
  • Fermentované výrobky
  • nakládání do soli
  • džemy  s použitím cukry vydrží i roky
  • med se také používá na konzervaci, je to dáno vysokým obsahem cukru a zamezení přístupu vzduchu
  • alkohol (výluhy z bylin, prodů a rostlin)
Zdroj globe.cz

Diskusní téma: Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>