Vařejkův dvůr

16.10.2016 18:12

Vařejkův dvůr z Meziboří ( cca 50km od Brna ) vyrábí z BIO mléka (vlastní krvy plemene Jersey - pasené venku) kvalitní plnotučné mléko s vyšším Vařejkův dvůr, sortimentobsahem smetany.

  • venku pasené krávy 
  • Vysočina - bez průmyslové výroby
  • BIO kvalita, ekologický přístup k přírodě
  • šetrně paterizované mléko (zahřátí na teplotu 73 stupňů po dobu 1 minuty) se zachováním laktobacilů
  • trvanlivost výrobků je omezena na 5-7dní
  • kravské mléko – bohatý zdroj vápníku ( působí proti  řídnutí kostí neboli osteoporóze)

Vařejkův dvůr - nabízené výrobky:

  • BIO plnotučné mléko
  • BIO jogurt
  • BIO kefír - fermentovaný nápoj z plnotučného mléka
  • BIO syrovátka - vzniká při sražení mléka
  • BIO máslo
  • BIO smetana
  • BIO sýr
 

Syrovátka (vzniká při sražení mléka)

je vedlejším produktem při výrobě sýrů a tvarohu. Je to nažloutlá poloprůhledná tekutina zbylá ze živočišného mléka po vysrážení kaseinu (tvarohu a sýrové hmoty). Syrovátkové bílkoviny se působením kyselin nebo enzymů (syřidla) nesrážejí a zůstávají rozpuštěné. Vysrážená kaseinová hmota obsahuje jen část laktózy, tuků, vitamínů a minerálů, zbytek zůstává v syrovátce. Kravská syrovátka obsahuje 93% vody, 5 % laktózy (mléčného cukru, tvoří 77% sušiny), 0,85% syrovátkových bílkovin (z toho 65% je beta-laktoglubulin, 25% alfa-laktalbumin a 8% sérový albumin), 0,36% tuku, 0,53% minerálů ( fosfor, hořčík, draslík, sodík a zinek, vápník ) a vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselinu pantothenovou), B6, B9, C, E a H. 
 
Použití a obsah syrovátky:
  • zdroj bílkovin (10-13%), laktózy a aminokyselin
  • zdroj laktoferinu (váže a transportuje železo)
  • zdroj lecitinu a  L-karnitinu 
  • podporuje růst svalové hmoty
  • při hubnutí, k potlačení chuti k jídlu
  • prevence některých druhů rakoviny
  • startérem pro mléčné kvašení zeleniny a nápojů
  • čistí střeva
  • podporuje střevní flóru
  • pro péči o pleť (vyhlazuje pokožku)
  • lze použit jako pleťovou masku
  • konzumace působí proti akné v pubertě
Do syrovátky můžeme na dochucení přidat kakaový prášek, vanilku, sezónní ovoce (jahody, banány, borůvky, amliny, arónie atd)...Syrovátku též můžeme kombinovat s vařenými obilovinami ( rýže, oves, sója)
 

Kde koupit mléčné výrobky z Vařejkova dvora?

Jak vyrobit domácí jogurt?

Čeští vedci doporučují konzumaci masa a mléčných výrobků