Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05

Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní prospěšnost, než je tomu u ostatních potravin.

U superpotravin platí také rčení, všeho s mírou, méně je lépe, než více. Tudíž střídmost patří i k superpotravinám a též je důležitá rozmanitost a pestrost druhů.

Několik tipů na superpotraviny, které možná již znáte:

Luštěniny

možná se divíte, že to již hojně používali vaše babičky. Podzemnice olejná, hrášek, fazole, čočka, cizrna a další..., to jsou představitelé lustěnin, které můžete běžně najít na našich stolech. Luštěniny jsou právem řazeny mezi superpotraviny, které jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny ( obsahují hodně lysinu a málo 

Luštěninymethionu ) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  ( jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu ) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).

Špenát

špenát je výborným zdrojem menšího množství železa, chlorofylu, vitamínu B9 - kyseliny listové, která pomáhá zdravému koloběhu krve, brání hromadění zubního plaku a také detoxikuje játra. Špenát pozitivně působí na mozek a mozkové funkce (zejména proti prevenci stresu, zlepšuje náladu, pozornost a paměť). Alternativou špenátu mohou být mladé kopřivy, tuřínu nebo medvědího česneku.

Quinoa, merlík chilský

quinoa je zdrojemtzv, kompletní bílkovina, které podporují růst svalové hmoty a dobře zasytí. Quinoa je bezlepková obilnina, která Quinoaalternativou bílé loupané rýže. Je navíc zdrojem kyseliny listové, podporuje mozkové funkce- brainfood., je zásadotvornou potravinou, která působí proti překyselení.
  • nízký glykemický index
  • vhodná pro sportovce, vegany a vegetariány
  • vhodná při redukčních dietách
  • čistí organismus
  • více

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu, které snižuje riziko zánětů, působí proti volným radikálům. Pokud chcete využít vlastnosti a Rajčeúčinků lykopenu na maximum, tak je nutné je konzumovat vařené. Rajčata vám také prospějí, pokud jste vyznavači štíhlé línie, podporují proces hubnutí
  • pozor, ale na rajčata z dovozu, poznáte je podle chuti. Jsou sice pohledově krásná, ale obsahují minimum vitamínů a minerálů - prázdná slupka
  • více.
„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena". Více
 

Domácí mléko (z farmy, nejlépe nepasterizované nebo šetrně pasterizované)

přestože, máme léto a dostatek sluníčka, které je zdrojem tzv. vitamínu slunce, je nutné vitamin D dopňovat vitamin D i v průběhu zimního vitamin Dobdobí. Mléko z farmy získané z chovu pěstovaného na zelené louce je ideálním zdrojem vitamínu D i vápníku. Vitamín D je velmi důležitý vitamin pro naše tělo, potřebují ho buňky, aby mohli správně fungovat. Díky nedostatečného přijmu vitamínu D dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Vitamín D přijíme ze slunce a nebo z potravy. Vitamin D je tzv. depotní - játra nasají a postupně jej uvolňují v potřebném množství pro tělo.
  • mléko a mléčné výrobky, zdroj vitamínu D
  • vejce zdroj vitamínu D a vitamínu B12
  • ryby, játra, tzv. zelené maso
  • více

Jablka, hrušky

jablka hrušky jsou velmi opomíjené superpotraviny s obsahem quacetinu - antioxidant který působí jako přírodní antihistanikum a blokuje látky, které způsobují alergie. Slupka jablek a hrušek je velmi výživná a obsahuje spoustu výživných látek: quarcetin, včetně vitamínu C a železa, medi a zinku. I u jablek a hrušek platí, nejlepší jsou od domácích pěstitelů
  • zdroj pektinu
  • má antibakteriální účinky
  • více.

Vlašské ořechy

vlašské ořechy už svým tvarem nám ukazují, pro jakou část těla jsou vhodné. Pro mozek mají vlašské ořechy blahodárné účinky ( jsou Vlašské ořechyzdrojem tuků - omega 3, 6, serotoninu, proteinů, vlákniny, minerálů, vitamínů skupiny B, A a E)
  • dobré je kombinovat vlašáky i s jinými ořechy (lískové, kešu, mandle, para a další...)
  • brainfood- podporují kognitivní funkce mozku
  • zdroj omega 3
  • každá tepelná úprava ořechů sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin
  • 11 přínosů vlašských ořechů
  • více
TIP: Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
 

Přírodní losos

pokud nemáte dostatek omega 3 a trápí vás stres nebo deprese, tak kromě ořechů a semínek je vhodný losos, tuňák  z volného chovu. Kromě toho že losos v sádkách může obsahovat toxické látky, tak má i vyšší obsahu tuků, protože má nedostatečný pohyb.
  • losos ze sádek může obsahovat velké mnoství toxických látek (antibiotika, rozložené plasty atd.)
  • kvalita ryb
  • více

Kyselina listová, zastoupená listovou zeleninou

konzumace zeleniny, která obsahuje vitamin B9, je nejvhodnější v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se ztrácí až 90% kyseliny listové. Kyselina přispívá k normálnímu metabolismu homocisteinu. Kyselina listová působí v interakci s vitaminem C a B12. Více

Bobule

mezi bobulovité ovoce patří borůvky, arónie, maliny, ostružiny, angrešt, hrozny, jahody atd...Tyto letní plody jsou významným zdrojem antioxidantů, které působí proti stárnutí a současně půdporují obranyschopnost organismu.
  • antioxidanty - působí proti stárnutí
  • brainfood - podporují mozkové funkce
  • zdroj energie s nízkou kalorickou hodnotou
  • více

Vejce

vejce jsou zdrojem vitamínů skupiny B,(včetně kyseliny listové, B12 a cholinu), vitamínu A, D. Prospívají paměti, působí proti stresu a depresím jsou vydatným zdrojem kompletních proteinů. Nejvhodnější jsou vejce od domácích pěstitelů, kde mají slepice výběh a živí se trávou, broučky, a dalšími přírodními složkami. Na dokrmování se používají kopřivy, obilí, skořápky, zbytky z kuchyně atd, ne jak známe z Tisku, kde se živí toxickými látkami...

Pomeranče

pomeranče patří společně s ryktnikem, amalaki, arónií, šípky mezi vydatné zdroje vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu, chrupavek a urychlují hojení popálenin, zlomenin atd.
 

Petržel

je výborným zdrojem vitamínu K. který prospívá správnému srážení krve, snižuje riziko vzniku zánětů a působí jako prevence osteoporóze. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B1, B2, B3, B9, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List petržele obsahuje větší množství kyseliny listové.
  • vhodná pro těhotné ženy, které potřebují kyselinu listovou
  • podporuje chuť k jídlu
  • více

Kurkuma

exotické koření, které je původem z Indie s obsahem kurkuminu, který je silným antioxidantem, působí tak proti volným radikálům. Nejúčinější Kurkumaje kurkumu při přípravě pokrmů konzumovat s černým pepřem. Kurkuma má antiseptické, protinádorové, protibakteriální účinky a působí jako prevence rakoviny. Kurkuminoidy obsažení v kurkumě jsou až 5x účinnější než vitamín C a E.
TIP: kurkumu může také použít na duchucení pokrmů místo skořice
 

Zelenina s vysokým obsahem vody

tato zelenina zejména v letních měsících perfektně hydratuje organismus a navíc doplní tělo a mozek spoustou výživných látek. Tato zelenina  také výborně zasytí, osvěží a jsou zdrojem vlákniny.

Káva

káva a její konzumace je často medializovaná jak s kladnými tak zápornými účinky. Vědci a odborníci je na jedné straně zavrhují, aby je jiní Kávaopět vyzdvihovali. Tento stav již trvá po dobu více jak 30 ti roků.Káva je zdrojem kofeinu, který podporuje bdělost, podporuje dobrou náladu i dlouhodobou paměť. Pokud ji však popíjíme příliš, tak se pozitivní účinky překlopí v negativní účinky(překyselení organismu, závislost, odvodnění organismu atd..).
 

Dýně

srpen je dobou sklizně dýní hokajdo, které jsou ideální pro přípravu polévek. Dýňová semínka jsou velmi výživná a obsahují spoustu Dýňové semínkovýživných látek: omega 3, tryptofan,  kyselina listová, zinek, vápník selen a další. Jsou výbornou výživou pro náš mozek, které mu  dodávají potřebné žiny, které podporují pozornost, soustředění a paměť. Více

Červené víno

hrozny jsou zdrojem resveratrolu, který je silným antioxidantem, krý působí proti stárnutí
 

Diskusní téma: Víte co máte v lednici?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>